Osmdesátiminutoví KAMARÁDI do hry

Osmdesátiminutoví KAMARÁDI do hry

Golfové míčky – nekonečné téma debat, rozhovorů a rad starších golfistů. S jakými hrát, proč, a má vůbec pro průměrného hráče nějaký smysl, aby se kvalitou, tvrdostí nebo tím, čemu se říká dimply, zabýval a řešil to? Asi ano, jinak by se o tomto nezbytném vybavení


GD10-15Golfové míčky – nekonečné téma debat, rozhovorů a rad starších golfistů. S jakými hrát, proč, a má vůbec pro průměrného hráče nějaký smysl, aby se kvalitou, tvrdostí nebo tím, čemu se říká dimply, zabýval a řešil to? Asi ano, jinak by se o tomto nezbytném vybavení tolik nepsalo a v klubovnách nemluvilo. Onehdy jednu z našich debat ukončil kamarád, když řekl: „Co tady řešíte, vždyť si je stejně všichni jenom na chvíli pronajímáme.“ Ani možná sám nevěděl, jakou pravdu tehdy pronesl. Díky, Martine. Když půjdete třeba jen na driving, míčky si vlastně nekupujete, ale pronajímáte. Mají životnost tak dlouho, dokud košík není prázdný. A na hřišti, tam je to vlastně stejné, ne? Kolikrát jsem šel na hřiště vybaven třemi novými míčky. Ano, prodávají se po třech a má to svůj důvod. Obvykle právě tři – a je to statisticky dokázáno – na hřišti ztratíte. Jednou mi někdo řekl, že správný golfista jde do hry vždy s novými míčky. Začalo mi to rychle lézt do peněz. Pak jsem si dělal takové malé partičky podobných starších míčků v bagu. Ty horší jen tak na trénink, ty lepší (stejné značky a nejlépe i typu) na turnaje. Ani to nebylo správné řešení. Pořád to do peněz lezlo.
Dobrý den, rád bych si u vás na chvilku pronajal pár míčků.
Pak jsem se snažil hrát tak, abych jich zase tolik na hřišti nepoztrácel. Jenže hra ztratila jiskru a hrál jsem jak důchodce, tedy stylem „hraju jen tam, kam vidím“, což u mě není až tak daleko. Také to nebylo ono. A pak jsem si vzpomněl na Martinovu větu a došlo mi to. Od té doby koukám na hřištích po nabídkách nalezenců, ze kterých se dá vždy ta trojice do hry poskládat, a přemýšlím, kolik mě ten pronájem vlastně stojí. Zvláštní počty a ještě podivnější ceny. Kolik tedy stojí „pronájem“ míčků? Velmi rychle jsem zjistil, že na rozdíl od cvičné louky zde neplatí pravidlo, že čím luxusnější resort, tím dražší prodej ohraných míčků. Naopak, na těch lepších hřištích si dokážete „půjčit“ ten nejlepší míček třeba za dvacku a bez rozdílu, na těch chudších klidně i za padesát – a pak si pohrajte s matematikou! Pokud na hřišti strávíte dejme tomu 240 minut a míčky potřebujete tři, pak ho máte v nájmu na 80 minut, kterými vydělíte jeho půjčovné, a cena vyjde od 25 do 60 haléřů za minutu. Je prosinec, takže výlov kaprů máme za sebou a stejně tak už se pomalu začaly lovit i míčky z jezírek. Pokud jste na tom jako já a jeden míček vám na osmnáct jamek nestačí, koukněte občas do kádí na recepcích a vylovte si i vy své vánoční kapříky, nebo chcete-li, pár těch osmdesátiminutových kamarádů do hry. Jejich cena je z pohledu nájmu zanedbatelná stejně jako životnost. Už se těším, až se někde na hřišti objeví cedule „Pronájem golfových míčků“ a s ní i možnost, pokud je na hřišti nepoztrácím, je vrátit. Ale to je asi utopie. Docela by mě zajímalo, kolik hráčů s tím jedním konkrétním míčkem hrálo, jaký byl jeho život, kde se ztratil, kolik dostal jmen a jaký byl jeho příběh. Ale to se asi nikdo z nás nikdy nedoví. Škoda, že míčky neumí mluvit. A že se jen nepronajímají. – ROBIN DRAHOŇOVSKÝ Autor je šéfredaktorem magazínu Golf Digest.