9 TAJEMSTVÍ, o kterých se v Augustě National nesmí mluvit

9 TAJEMSTVÍ,  o kterých se v Augustě National nesmí mluvit

JAK JE TO HŘIŠTĚ VLASTNĚ TĚŽKÉ Je zajímavé, že hřiště Augusta National nebylo nikdy uvedeno v oficiálním hodnocení USGA. Je to jako, kdyby v našich podmínkách nebylo znormováno, a nemělo své CR a SR. Klub používá svůj vlastní systém hodnocení vyvinutý již jeho zaklada


AN-secrets-1JAK JE TO HŘIŠTĚ VLASTNĚ TĚŽKÉ Je zajímavé, že hřiště Augusta National nebylo nikdy uvedeno v oficiálním hodnocení USGA. Je to jako, kdyby v našich podmínkách nebylo znormováno, a nemělo své CR a SR. Klub používá svůj vlastní systém hodnocení vyvinutý již jeho zakladatelem Cliffem Robertsem. Nicméně, my jsme si dali tu práci a požádali o jeho hodnocení Deana Knutha, který celý systém hodnocení USGA kdysi vymyslel. A jeho hodnocení? Pro znalce má Augusta National s parem 72 z mistrovských odpališť CR 78,1 a SR 137.


AN-secrets-2KDO JSOU ČLENOVÉ AUGUSTY NATIONAL Člena klubu poznáte velice snadno, na hřišti bude mít na sobě zcela jistě zelené sako s logem. Pokud byste ale hledali jejich oficiální seznam (a mělo by jich být asi tak 300), pak hodně štěstí. Klub si tyto informace velmi hlídá a jejich seznam nikdy a nikde nezveřejňoval, pokud se sám člen na veřejnosti neodmaskoval. Jako člen NFL fotbalové síně slávy Lynn Swann.


AN-secrets-3JAK SE STÁT ČLENEM AUGUSTY NATIONAL Tato kritéria – pokud tedy vůbec nějaká kriteria existují – jsou striktně držena v tajnosti. Jedno pravidlo je však všeobecně známé. Zeptáte-li se zda byste se členem klubu mohl stát, pak odpověď je vždy Ne. Nebo musíte být velmi známou osobností, mít politický nebo obchodní vliv a hodit se do tohoto striktně privátního klubu, který dlouhou dobu odolával přijetí žen.


AN-secrets-4ODKUD POCHÁZEJÍ HLASY PTÁKŮ Je už všeobecně známo, že televizní stanice CBS zvuky ptáků do přímého přenosu Masters mixuje tak, aby Augustu National představilo v ještě lepším světle, než jaké opravdu je. Televizní stanice již před časem přiznala, že tento prvek přidává do vysílání i v průběhu jiných přenosů golfových turnajů. Skutečností je, že v podstatě žádné ptáky na hřišti nikdy nikdo neviděl.


AN-secrets-5SOUSEDSKÉ VZTAHY Augusta National Golf Club přímo sousedí s golfovým klubem Augusta Country Club. Hranice můžete vidět, a do sousedního klubu můžete nahlédnout na 11. jamce. Tyto dva naprosto odlišné světy zde odděluje jen pár stromů. Neznamená to ale, že by oba kluby spolu v minulosti nikdy nespolupracovali. I když, vždy šlo jen o koupi pozemků, které Augustě National umožnily prodloužení hřiště. Tyto obchody byly ale vždy dobře utajeny stejně, jako současný plán zakoupit pozemky a prodloužit jamku č. 13. V kuloárech se mluví o ceně 50 milionů dolarů za jeden akr půdy.


AN-secrets-6JAK AŽ JSOU ZDEJŠÍ AZALKY DOKONALÉ Říká se, že azalky jsou dokonce podchlazovány a uměle udržovány v zimním spánku tak, aby byly v plném květu právě pro Masters. Nicméně v roce 2012 se to pravděpodobně nepovedlo a azalky neměly ty správné a požadované odstíny barev. Odkvetly už před zahájením turnaje a na této pověsti není možná ani zrnko pravdy. Nebo někdo na něco zapomněl. V žádném jiném ročníku se už chyba neopakovala.


AN-secrets-7JAK JE DOKONALÁ VODA V JEZÍRKÁCH Redaktor magazínu Golf Digest Mike Stachura měl tu čest, si v roce 1996 na hřišti zahrát. Měl dokonce tolik odvahy, že si z hřiště od patnácté jamky odnesl i malý vzorek vody. Testy následně odhalily, že voda obsahovala potravinářské barvivo podobné tomu, které najdete pro barvení dětských dortů, a má napodobovat námrazu. Je tedy modrá.


AN-secrets-8JAK AŽ VELKÝ JE TO TELEVIZNÍ BUSINESS Je všeobecně známo, že CBS vždy měla jen jednoletý vysílací kontrakt , který se pravidelně, již od roku 1956, pravidelně prodlužoval. Podmínky smlouvy však nikdy nebyly vyzrazeny. Je nicméně jasné, že jak Augusta National, tak CBS vždy dokázali na přenosech velmi vydělat. A proč klub nikdy nenabídl práva jiným televizním stanicím nebo nejvyšší nabídce? Odpověď je velmi jednoduchá, klub vždy chtěl a nadále chce mít plnou kontrolu nad vlastním vysíláním.


AN-secrets-9NÁVŠTĚVSNOST A VSTUPENKY Nestalo se, aby klub měl problém s prodejen, resp. k distribuci vstupních odznaků používá něco ve stylu veřejné loterie. Základem je ovšem partnerství nebo, chcete-li, patronství. Většina diváků je z řad patronů klubu nebo vlastního turnaje, pro něž je právě vstupní pas součástí obchodního vztahu. Masters je v podstatě jediným sportovním utkáním, na které vždy bylo, je a bude nejtěžší získat vstupenku. Říká se, že v loňském roce, v okamžiku, kdy svou účast potvrdil Tiger Woods, vyletěla cena čtyřdenní vstupenky na cenu téměř 10 tisíc dolarů.

ZDROJ: GolfDigest – Alex Myers