TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Angličané dobyli Augustu, Spilková vedle Mickelsona, Mrůzek válí v Maroku

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Angličané dobyli Augustu, Spilková vedle Mickelsona, Mrůzek válí v Maroku

SPILKOVÁ ČTVRTOU TVÁŘÍ KPMG Ve společnosti Phila Mickelsona se rázem ocitla česká golfistka Klára Spilková. Česká golfistka se totiž stala čtvrtým globálním ambasadorem nadnárodní poradenské společnosti KMPG. Skvělého sponzora ji zajistil nový marketingový manažer Pe


  • SPILKOVÁ ČTVRTOU TVÁŘÍ KPMG
spilkovaVe společnosti Phila Mickelsona se rázem ocitla česká golfistka Klára Spilková. Česká golfistka se totiž stala čtvrtým globálním ambasadorem nadnárodní poradenské společnosti KMPG. Skvělého sponzora ji zajistil nový marketingový manažer Petr Žák, pražské rodačce dojednal i další podporovatele jako Raiffeisenbank či AXU. „Mojí povinností je zajistit Klárce, aby se nemusela zabývat běžnými věcmi a mohla se věnovat jenom hře. Letošním cílem je účast Kláry na americké túře. Na tento rok počítáme s nákladem pět až sedm milionů korun a možnosti účasti na některém z turnajů v USA,“ řekl Žák pro pga.cz. Pražská rodačka se coby ambasador KMPG zařazuje se po bok Stacy Lewisové, Paula Dunnea a hlavně hvězdného Američana Mickelsona. Žák to přirovnal k přestupu fotbalisty do Barcelony či hokejisty do Detroitu Red Wings.
  • PLAYEROVA HISTORICKÁ HOLE-IN-ONE
profimedia-0060956123V osmdesáti letech se stal legendární Jihoafričan Gary Player nejstarším hráčem, jemuž se povedlo při tradičním PAR3-Contest (to  vyhrál Američan Jimmy Walker v novém rekordu, když zahrál osm ran pod par) předvést hole-in-one. Rickie Fowler a Justin Thomas (oba USA) se zase blýskli tím, že zahráli "na první dobrou" ihned po sobě a výrazně tak přispěli k dalšímu čerstvému rekordu. Na PAR3-Contest, nenahraditelné součásti MASTERS, ještě nikdy nepadlo tolik hole-in-one. Předchozí maximum (5) bylo zcela rozprášeno devíti parádními údery. https://www.youtube.com/watch?v=lxp5vD5Ac-I
  • ELS ŠESTKRÁT PUTTOVAL
Ernie Els - Omega Dubai Desert Classic 2016Neslavný rekord si připsal čtyřnásobný vítěz majorů Ernie Els na letošním ročníku MASTERS. Na zdolání první jamky potřeboval devět úderů, podle prvních zpráv dokonce deset. Populární Jihoafričan přezdívaný Big Easy zřejmě doplatil na distonii, která již postihla nejednoho golfistu. Sám Els se samovolným pohybem svalů (v případě golfistů jde zpravidla o zápěstí) v minulosti opakovaně bojoval. Svůj kolaps na čtyřparové jedničce, kde se měl ucházet o birdie, jelikož se druhou ranou dostal na green, si přesto neuměl vysvětlit. "Je to nepochopitelné," hlásil. Ve druhém kole si napravil reputaci, když zahrál jen jedinou ránu nad par a spokojeně tvrdil: "Už jsem se téměř cítil jako své normální já".  Přesto neprošel cutem, náladu mu rozhodně nevylepšilo ani to, že smolně zasáhl diváka. Augusta National pro něj byla zkrátka letos zakletá.
 
  • MRŮZEK VE VEDENÍ
IMAG1081-webFilip Mrůzek, nejen podle Order of Merit nejlepší český golfista současnosti, září v marocké El Jadidě na OPEN MADAEF. Na turnaji ze seriálu PGA of Germany - Pro Golf Tour se vytáhl báječným úvodním vystoupením, když se dostal čtyři rány pod par. Po prvním kole třídenní akce tak vede, přičemž před druhým Němcem Julianem Kunzenbacherem má k dobru dva údery. V elitní desítce najdeme ještě další dva Čechy, devátou příčku dělí Aleš Kořínek a Marek Nový, s jednou ranou nad par.
 
  • NEJLEPŠÍM AMATÉREM DECHAMBEAU
Bryson Dechambeau - The Masters 2016 Nejen tím, že si pojmenoval své hole, zaujal na MASTERS americký golfista Bryson DeChambeau. Vždyť v jednu chvíli měl blizoučko k celkovému vedení, sám se nebál mluvit o tom, že by se mohl stát prvním amatérským vítězem slavného turnaje v Georgii. "Stát se může cokoliv, zbývá 36 ran," hlásil po pátečním kole, kdy se ještě držel mezi favority. "Pokud zlepším svou hru na pětiparech a pokud budu dál hrát na vysoké úrovni... myslím si, že zbytek odpovědi znáte," usmál se před víkendovým vyvrcholením ostře sledované akce. I kvůli bolavé kyčli nakonec bral 22. místo, navíc se prý cítil unavený. I tak se s přehledem stal nejlepším amatérem z celého pole, cutem prošel již jen Francouz Romain Langasque. Mimochodem, DeChambeau se tento týden na RBC HERITAGE stane profesionálem.
 
  • OOSTHUIZENÚV CURLING NA GREENU
Jihoafričan Louis Oosthuizen se dočkal hole-in-one na šestnáctce díky šťastnému odrazu od míčku JB Holmese (USA). Na stejné jamce se blýskli také Američan Davis Love III a Shane Lowry z Irska. https://www.youtube.com/watch?v=fcMONfw4MXU
 
  • MASTERS PATŘILO ANGLIČANŮM
profimedia-0267694084-1Poprvé v historii se do elitní desítky konečného pořadí dostali na MASTERS hned čtyři Angličané. Do zmíněného kvarteta patří kromě vítězného Dannyho Willetta také Lee Westwood, který se podělil s Američanem Jordanem Spiethem o "stříbro", Paul Casey dělící čtvrtou příčku a Matthew Fitzpatrick, jemuž se povedlo vystoupat na dělené sedmé místo. Nutno podotknout, že že anglická zteč přišla v nejlepší možný čas, všichni čtyři zabrali v nedělním kole, když všichni zahráli pod sedmdesát úderů. Casey, Willett a Fitzpatrick se díky 67 ranám podělili o nejlepší kolo dne.
 
  • WILLETTOVI POMOHLO NAROZENÍ SYNA
Danny Willet - The Masters 2016 Nebýt toho, že si jeho synek pospíšil na svět,  nevysvlékl by Danny Willett favorizovaného Američana Jordana Spietha ze zeleného saka. "Nemohu ani popsat emoce, které prožívám," jásal Willett, který strávil nekonečné minuty, kdy čekal na to, jak Spieth odehraje poslední jamky, telefonickým rozhovorem s manželkou. Skrytou hrdinkou právě skončeného klání na Augusta National. "Můj syn se měl narodit původně dnes, ale pospíšil si, a tak jsem nakonec mohl na Masters odjet a hrát. Tomu říkám osud. Dnešek byl neuvěřitelný," řekl v televizním interview.