TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: oslava titulu i narození, vše směřuje k Masters

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: oslava titulu i narození, vše směřuje k Masters

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT ŠOKUJÍCÍ ŠAMPIÓN SE NEUBRÁNIL SLZÁM Generálka na Masters má překvapivého vítěze. Jim Herman totiž znovu potvrdil, že když předvádíte po celý turnaj konzistentní výkony, máte obrovskou šanci uspět. Američan, který je až 19


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • ŠOKUJÍCÍ ŠAMPIÓN SE NEUBRÁNIL SLZÁM
Jim Herman - Shell Houston Open 2016Generálka na Masters má překvapivého vítěze. Jim Herman totiž znovu potvrdil, že když předvádíte po celý turnaj konzistentní výkony, máte obrovskou šanci uspět. Američan, který je až 191. hráčem světového žebříčku zahrál na turnaji Shell Houston Open dohromady 15 ran pod par a nechal tak za sebou všechny favority. Osmatřicetiletý Herman si připsal druhé turnajové vítězství v kariéře, přitom vůbec poprvé se raduje na okruhu PGA Tour. Triumfu se navíc dočkal po dlouhých šesti letech. "Omlouvám se za slzy, ale jsem opravdu šťastný. Udělali jsme dobře, že jsme se drželi našeho plánu. Bože, podívejte, co se stalo," utíral si kapky štěstí ze své tváře dojatý šampión. Tímto vítězstvím si navíc zajistil první účast ve své kariéře na Masters. "Nikdy jsem si nemyslel, že je to možné,"  dodal nejlepší muž turnaje. Mrkněte na Hermanův fantastický chip na 16. jamce, který byl důležitým krokem k titulu. https://www.youtube.com/watch?v=lzoJwXmqgro
  • SPILKOVÁ SE UMÍSTILA V TOP 10
spilkova_klaraKlára Spilková si to nejlepší na turnaji Terre Blanche Ladies Open schovala na třetí kolo, ve kterém nasázela čtyři rány pod par hřiště, což ji posunulo na dělenou devátou příčku konečného pořadí.Samotný začátek dne přitom nevypadal vůbec dobře. Spilková zahrála na první jamce bogey, které ale bylo jejím posledním. Zlepšovat se začala od páté jamky, kdy trefila třikrát birdie během čtyř dalších jamek. Ve druhé polovině kola pak nasázela další dvě birdie, které ji zajistily skóre -4 a dělené deváté místo. "Mám radost z celkového umístění na turnaji Terre Blanche. Dnes jsem hrála velice solidně a skórovala nejlépe ze všech tří dnů. Zvláště se mi dařili rány do greenu," neskrývala radost česká hráčka.
  • Z PORODNICE ROVNOU DO AUGUSTY
Před měsícem oznámil 12. hráč světa Danny Willett, že dost možná prošvihne letošní Masters kvůli narození svého syna. Jeho žena Nicole měla původní termín porodu přesně v době, kdy se bude hrát první major sezony. "Do Augusty se těším, ale vše bude záviset na tom, jestli se náš malý bude drát na svět dříve. Pokud ano, turnaj stihnu, pokud ne, hrát nebudu," uvedl tehdy Willett. A co se nestalo, Dannyho první potomek Zachariah James vylezl na svět už o týden dříve. "Já a Nicole jsme doma s novým přírůstkem. Jmenuje se Zachariah James Willett. Mamče s mimčem se daří skvěle," přidal na svůj twitterový účet. Pyšný tatínek tak může vesele směřovat na úvodní major tohoto roku. Bude to jeho druhá účast, loni skončil na děleném 38. místě.
  • WOODS NEBUDE HRÁT NA MASTERS
profimedia-0016523011-1Poslední týden byl plný spekulací. Spekulací o tom, jestli se nejúspěšnější golfista posledních dvou dekád objeví na letošním Masters. Všemu ale učinil přítrž čtyřicetiletý Američan v pátek na svém oficiálním webu. V prohlášení přiznal, že ve své léčbě udělal další pokrok, nicméně stále není připraven vrátit se na turnajové fairwaye. Zároveň zatím neexistuje ani časový horizont, který by stanovil Tigerův návrat. "Poté, co jsem zhodnotil stav svých zad a konzultoval celou situaci s týmem doktorů, rozhodl jsem se, že bude moudré nenastoupit do letošního Masters. Denně trénuji a trefuji míčky, ale nejsem ještě fyzicky připraven," obhajoval Woods svoji absenci.  Letošní Masters tak bude druhým z posledních tří let, na kterém si Tiger nezahraje. To znamená jediné, páté zelené sako nepřidá.
  • SVĚTOVÝ ŽEBŘÍČEK OSLAVIL 30. NAROZENINY
Oficiální světový golfový žebříček (OWGR) v uplynulém týdnu oslavil 30. výročí svého vzniku. Na to konto si golfový svět připomněl některá památná fakta a čísla z posledních tří dekád. Tak například od roku 1986 mělo 19 golfistů tu čest být světovou jedničkou. Pocházeli přitom z deseti různých zemí. Dále asi nikoho nepřekvapí, že Tiger Woods strávil nejdelší dobu na čele OWGR. Konkrétně se jednalo o dlouhých 683 týdnů, což je více než 13 let. Tiger rovněž drží primát v době, kdy byl v kuse světovou jedničkou, konkrétně se jedná o 281 týdnů v době od června 2005 do října 2010. O jedno působivé číslo se postaral i Phil Mickelson, který se po dobu 20 let udržel v top 25, konkrétně od září 1995 do listopadu 2015. Tony Greer, jenž vytvořil původní systém OWGR, odešel minulý týden do důchodu.
  • WESTWOODOVY RYDERCUPOVÉ PLÁNY
profimedia-0267694084-1Během své úctyhodné kariéry se Angličan Lee Westwood mimo jiné zúčastnil i devíti Ryder Cupů, z čehož se sedmkrát radoval jako člen týmu Evropy. Nicméně čas nejde zastavit. V současnosti je dvaačtyřicetiletý Westwood na 66. pozici světového žebříčku, přičemž turnajové prvenství si nepřipsal už dva roky. "Chtěl bych ještě nějakou chvíli hrát, tak dva až tři roky. Poté budu zvažovat roli kapitána na Ryder Cupu. Pokud by to bylo v horizontu čtyř let, pak bych začal přemýšlet o přechodu k seniorům," nastínil Westwood svoji golfovou budoucnost. Pakliže se mu nepovede dostat do rydercupového týmu na podzimní akci v Hazeltine, vyzkoušel by si podobnou roli už tento rok. "Když nebudu hrát, rád týmu pomohu jako asistent kapitána, abych získal nějaké zkušenosti," vysvětlil.
  • TIGER SI NA SÍŇ SLÁVY JEŠTĚ DLOUHO POČKÁ
Tiger Woods - The Masters 2015 Síň slávy světového golfu (WGHOF) ohlásila významnou změnu, která se týká přijímání golfistů do této prestižní instituce. Zvedla totiž minimální věkovou hranici, od které může být golfista přijat do Síně slávy, konkrétně ze 40 na 50 let. To mimo jiné znamená, že Tiger Woods, který v prosinci oslavil 40. narozeniny, bude muset na přijetí počkat další dekádu. Se svými 79 výhrami na PGA Tour a 14 tituly z majorů už dávno překonal přijímací kritéria WGHOF. Ve skutečnosti by mu k tomu stačily výsledky pouze z Kalifornie, z Floridy či z Georgie. Jeho současníci jako třeba Phil Mickelson či Ernie Els jsou už přitom pár let součástí Síně slávy. Tiger se ale k těmto jménům v nejbližší době nepřidá.