Je nazvat někoho PODVODNÍKEM to nejhorší, co obvykle můžete říct?

Je nazvat někoho PODVODNÍKEM to nejhorší, co obvykle můžete říct?

Asi jste v poslední době zaznamenali diskuse o tom, zda Donald Trump podvádí v golfu. A nebyl to jen Michael Jordan nebo několik hollywoodských herců, kteří vše doložili několika případy. My o tom ale nemáme důkaz, přesto si to mnoho lidí jednoduše myslí. A Trump to vehementně p


cheater-1Asi jste v poslední době zaznamenali diskuse o tom, zda Donald Trump podvádí v golfu. A nebyl to jen Michael Jordan nebo několik hollywoodských herců, kteří vše doložili několika případy. My o tom ale nemáme důkaz, přesto si to mnoho lidí jednoduše myslí. A Trump to vehementně popírá. Pochopitelně. Nazvat někoho podvodníkem je alespoň v golfu považováno za to nejhorší, čím kohokoliv můžete nazvat. Proč? Trochu to vypovídá o jeho charakteru nebo alespoň – v tom lepším případě – o špatné znalosti základní aritmetiky. Vzhledem ke kandidatuře Trumpa na amerického prezidenta se tak nejedná jen o podvádění v golfu, ale o jakémsi důkazu jeho malé důvěryhodnosti v politice, což by pro mnoho z jeho voličů nebo sympatizantů muselo být velkým zklamáním. Ale pojďme na chvíli pryč od pana Trumpa a promluvme si o podvádění obecně. Všichni asi musíme souhlasit s tím, že to je špatné a do golfu to rozhodně nepatří. Je to urážka této posvátné hry. Golfisté jsou za své skóre sami odpovědni a jsou sami sobě sudími. V mnoha případech musí i sami na sebe zavolat trest, být tak sami sobě soudci. Můžeme nad tím jen kroutit hlavou nebo v nepochopení pokrčit rameny a souhlasit s Bobby Jonesem, který kdysi dávno právě na adresu pravidel prohlásil: „Je to jako byste se modlili za muže, který chce vykrást banku.“ cheater-2Nabízí se také otázka, co podvádění v golfu opravdu je a co není. Rozptyl může být od vykopávání míčku nohou zpod stromu, ubírání počtu ran nebo nenápadného nahození nového míčku do hry pokud nemůžete najít ten první. Je mnoho způsobů podvádění, která jsou prováděna s kamennou tváří úředníka finančního úřadu. Gumování čísel ze score karty, umělé zvyšování handicapu. Věčné diskuse, které se mohou rychle zvrtnout až k samotné existenci golfu: je to snad podvod, pokud při tréninkové rundě budu sám hrát dvěma míči a budu si psát jen ten lepší výsledek z obou z nich nebo si dám mulligan, dropnu si míček tam, kde překročil hranici outu, případně je to porušení pravidel, pokud vám míček osciluje v lese na jehličí a poté se vrátí do původní polohy? Všechny tyto episody a episodky vám vždy dají šanci nahlédnout do hráčovi duše nebo jeho charakteru, případně vidět jeho nedostatky. Na druhou stranu, usvědčit někoho z podvádění je velmi nepříjemné pro všechny a ta vůbec nejhorší věc, ze které můžete kohokoliv nařknout. Vše ostatní se dá vcelku lehce ignorovat. A že těch drobných charakterových vad obvykle není málo.
Co o kom obecně můžete dále říct:
  • Nedodržuje sázky a neplatí prohrané částky
  • Odmítá se sázek účastnit (což je snad ještě horší než první možnost)
  • Hraje tak pomalu, že než odehraje, tak jeho míček poroste mechem
  • Nikdy nemá týčka
  • Vždy se žene jen ke svému míčku
  • Svému kedíkovi říká „Kedík“
  • Myslí si, že film Veni, vidi, vici je lepší než Zelený svět
  • Nehrajte s ním v zimě, než se připraví na ránu, tak nastydneš
  • Na drivingu si vždy řekne o několik míčků
Ať tak nebo tak, i v golfu najdete spoustu lidí, kteří vám nebudou svým chování takzvaně vonět. A zpět k panu Trumpovi. I kdyby byl nakonec z podvádění usvědčen, co je to proti Billu Clintonovi, který si byl sám sobě schopen na hřišti přidělit až 12 mulliganů za kolo. Jenže to nejhorší však přeci jenom můžete říci o jeho manželce Hillary, která se právě s Trumpem v listopadu utká o americký prezidentský úřad. A víte co? Paní Clintonová golf nehraje vůbec… Golfová pravidla jsou v celku jednoduchá, ale jejich výklad už zabral více než 600 stránek takzvaných rozhodnutí. A víte jakých 7 golfových pravidel považujeme za nejvíce bizarních? PRAVIDLO 19-2 Vychýlení dráhy míče hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí. Pokud tedy trefíte sami sebe, svého kedíka, manželku nebo třena možná i svého vlastního psa, pak si rovnou připište jednu trestnou. PRAVIDLO 14-3 Umělé pomůcky, neobvyklá výstroj a nezvyklé použití výstroje. Což je třeba zahřívání míčků jakýmkoliv sofistikovaným způsobem. A trest? Hra na jamky je ztráta jamky, hra na rány jsou dvě trestné, a při opakování porušení pravidla – diskvalifikace. PRAVIDLO 1-2 Ovlivňování pohybu míče nebo změna fyzických podmínek. Tedy například zakrytí kaktusu nebo ostnatého keře ručníkem je za ztrátu jamky nebo při hře na rány za dvě trestné. V případě závažného porušeni pravidel pak dokonce diskvalifikace. A to si stačí třeba jen na ručník kleknout, pokud máte míček pod keřem v blátě. PRAVIDLO 1-4 Situace, na které pravidla nepamatují. Ta by se měla řešit podle práva slušnosti, ale… Leží-li vám například míček vedle jedovatého hada, můžete ho beztrestně přemístit (myšleno míček), pokud je had mrtvý, můžete přemístit hada, nikoliv míček. PRAVIDLO 14-3 Umělé pomůcky, neobvyklá výstroj a nezvyklé použití výstroje. Sem patří i poslech hudby v průběhu turnajového kola. Poslech by podle pravidel mohl ovlivnit vaši hru. A trest? Diskvalifikace. Takže žádné iPhony a sluchátka, i když je to teď hodně in. PRAVIDLO 25-1 (Definice) Půda v abnormálním stavu. V tomto případě třeba hromádky hlíny po norujícím zvířeti, tedy zvířeti, které hrabe díry do země za účelem úkrytu. Nejedná se tedy o mraveniště nebo vosí hnízda. Do těch si klidně můžete prásknout holí. Zvláštní, že? PRAVIDLO 23 (Definice) Volné přírodní předměty. Míč se hraje tak jak leží, i kdyby se opíral o banán nebo byl zapíchnutý do pomeranče v bunkeru a vy hrajete třeba v Beřovicích. Nepravděpodobné, ale v případě odstranění ovoce z písku nebo vyjmutí míčku z pomeranče je to za ztrátu jamky nebo dvě trestné rány. Takže... Hezkou hru.