TÉMA MĚSÍCE: Netrap se jídlem, ale jez s rozumem!

TÉMA MĚSÍCE: Netrap se jídlem, ale jez s rozumem!

GOLF URČITĚ NENÍ SPORTEM, KTERÝ BY BYL ENERGETICKY TAK NÁROČNÝ JAKO TŘEBA BĚH, tenis či celodenní cykloturistika. Ale člověk po osmnácti jamkách mnohdy cítí větší únavu, než když ujedete na kole šedesát i více kilometrů. Golf dokáže člověka hlavně psychicky udolat, ut


eRTG-34-39-GD2-16-Tema-Mesice-1GOLF URČITĚ NENÍ SPORTEM, KTERÝ BY BYL ENERGETICKY TAK NÁROČNÝ JAKO TŘEBA BĚH, tenis či celodenní cykloturistika. Ale člověk po osmnácti jamkách mnohdy cítí větší únavu, než když ujedete na kole šedesát i více kilometrů. Golf dokáže člověka hlavně psychicky udolat, utrmácet a vyšťavit. I proto je nutné během hry doplňovat tekutiny a jíst. Někdo tuhle otázku vůbec neřeší, jí a pije to samé, co při běžném dni. Budiž. Někdo si však klade otázku: mohl bych správně zvoleným jídlem a pitím posílit svoji kondici při hře a zlepšit tak i výsledky? Především těm druhým je určen tento text.

– ANDREJ HALADA

Když si jdete zahrát devět rekreačních jamek a hru zvládnete pod dvě hodiny, pak není potřeba stravu příliš řešit. Stačí si vzít s sebou dva kousky ovoce, pokud byste přeci jen měli hlad, a láhev s pitím, pokud by bylo tepleji. Jinou věcí je, když jdete hrát turnaj na osmnáct jamek. Nic si nenamlouvejme: na turnaj jedou hráči skoro vždy s přáním, aby zahráli slušně. Nemusí to znamenat zlepšení handicapu, ale smysl turnajů je v tom, že člověk by se měl snažit podat jistý výkon. I proto je dobré se před hrou pořádně protáhnout, dát si dvacet třicet míčů na drivingu, zaputtovat si. A samozřejmě je vhodné po celý turnaj udržet tělo v pohodovém stavu. Tedy nemít pocit hladu ani žízně, protože oboje výrazně snižuje kvalitu hry. A celková únava dobře rozjeté kolo v jeho poslední třetině docela často devastuje.

Co jíst a pít při golfu a čemu se vyhnout? Česká golfová federace vydala letos na jaře příručku Sportovní výživa pro golfisty. Na téměř čtyřech desítkách stran je popsáno a analyzováno, co lidskému tělu při sportu a golfu prospívá a co ne. Kdo má sportovní ambice, kdo hraje ligové soutěže, ten ať si příručku přečte od A do Z. Hodí se ale i pro dobrého rekreačního hráče, ten by ji měl alespoň prolistovat. Pro potřeby tohoto ryze publicistického textu jsme oslovili hlavního spoluautora příručky, odborníka na sportovní výživu a prezidenta Aliance výživových poradců ČR Ing. Ivana Macha, CSc., který nám některé základní principy, vhodné i méně šťastné postupy, podal formou zhuštěnou a přístupnou.

„Ideální iontový nápoj si můžete připravit doma. Vymačkáte do vody půlku citrónu, pokud si děláte větší zásobu, tak celý citrón, a nasypete špetku soli.“

NADLÁBNI SE, JE TO ZADARA profimedia-0230421628-(1)Známá situace. Jedete na firemní či komerční turnaj, start je okolo deváté či desáté ráno, z Prahy je to na hřiště hodina jízdy autem. Doma do sebe hodíte pár soust a kafe, protože na hřišti bude připravena bohatá snídaně. Zadarmo! Švédský stůl se skutečně prohýbá pod podnosy se šunkou, sýry, zeleninou, je tu bílé i tmavé pečivo, ale hlavně smažená vajíčka, párky, někdy dokonce i ranní lívanečky. Jste po jízdě autem a málo vydatném domácím jídle vyhládlí, takže do sebe ládujete mnoho z výše uvedeného sortimentu a v dávkách nikoli střídmých. Zapíjíte džusem, pěkně koncentrovaným. Na driving či první odpaliště odcházíte s pocitem plného břicha a vědomím, že zásoby vám vystačí minimálně na celou první devítku. Podobný postup rozhodně není výjimkou. Co děláme špatně?

„Je to takový plný fast food,“ komentuje výše popsané stravovací chování Ivan Mach. „V prvé řadě bych vyloučil z ranního jídla před hrou to, co obsahuje tuky, jde hlavně o ta smažená vajíčka a párky. Není také potřeba konzumovat bílé pečivo, housky a rohlíky. Před hrou nepotřebujete tzv. rychlé sacharidy, které vám způsobí pocity nedosycení, hladu a únavy, přestože jste vlastně nasyceni. Sacharidy jako základní zdroj energie jsou ale naopak důležité zhruba po dvou až třech hodinách hry. Co bych ráno doporučil vždy, je dostatek ovoce a jen malý kousek žitného celozrnného chleba. Určitě jsou vhodné ovesné vločky, nikoliv však instantní, a bílý jogurt bez přidaných škrobů, barviv a konzervantů. Je možné dát si i plátek pravé šunky, obsahuje totižvíce než 90 % masa. K pití čaj nebo i kávu, oboje stimuluje, obsahují kofein. Pozor na jejich močopudnost - je potřeba při hře pít vodu nebo iontový nápoj. Jinak totiž voda, jíž potřebují svaly k výkonu a která ochlazuje povrch těla při pocení, tělu chybí. Výkon a koncentrace se pak snižují.“

Lze zmínit i důležitý faktor, který se týká typu člověka. Existují lidé „skřivánci“ a lidé „sovy“. Skřivánci vstávají brzy a mají také relativně dost času před samotným startem hry. Pro ně je vhodné jíst dvakrát: nejprve doma, pak podruhé na hřišti. Naopak sovy (jsou to častěji ženy) se z postele hrabou dlouze a jídlo hned po probuzení u nich znovu vyvolává touhu po spánku, jsou unavené. Pro ně je lepší najíst se až na hřišti, po jízdě, kdy je tělo přece jen nabuzenější a schopné přijmout potravu. I pro sovy ale platí, že by se měly po probuzení pořádně napít...

CELÉ TÉMA, včetně rad Tigera Woodse, najdete v novém vydání magazínu Golf Digest.


MŇAMKY NA ČESKÉM GOLFU Jaká je kulinářská nabídka na českých golfových hřištích? Různá, na některých venkovských či menších hřištích vám nabídnou jen rychlé pokrmy a spíše sladkosti typu domácí koláče. Na mnoha velkých hřištích si ale můžete dopřát teplého jídla a v nabídce bývá vše, co hrdlo a žaludek ráčí. Nabízíme vám malý výběrový přehled toho, co si můžete na některých českých hřištích dát k snídani a obědu, včetně ceny. BENÁTKY NAD JIZEROU SNÍDANĚ Míchaná vejce (3 ks), pečivo, máslo, 55 korun. Ham & Eggs, pečivo, máslo, 85 korun. Párek s hořčicí, pečivo, 55 korun. Obložená bageta, 29 korun. OBĚD Polévka dle denní nabídky za 35 korun a alespoň 2 hlavní jídla na výběr v rozmezí 100 až 170 korun, bez nápoje. ČERTOVO BŘEMENO SNÍDANĚ Tři míchaná vajíčka na cibulce a másle, pečivo, 59 korun. Ham & Eggs ze dvou vajec na opečené šunce a slanině, pečivo, 69 korun. Dva kusy párků s hořčicí a křenem, domácí chléb, 69 korun. Domácí palačinka se zakysanou smetanou, ovocem, medem a mandlemi, 69 korun. OBĚD Polední menu – polévka + denní hotovka okolo 135 korun, bez nápoje. YPSILON LIBEREC SNÍDANĚ Krůtí párečky s jablečným křenem a hořčicí, 50 korun. Mix grilovaných klobásek, hořčice, jablečný křen, 85 korun. Míchaná vejce s cibulkou, 45 korun. Omeleta se sýrem a bylinkami, 55 korun. OBĚD Od května v nabídce dvě denní jídla a jedna denní polévka, bez nápoje. PODĚBRADY SNÍDANĚ Míchaná vajíčka, pečivo, máslíčko, 50 korun. Ham & Eggs, pečivo, máslíčko, 50 korun. Vídeňské párečky, hořčice, křen, pečivo, 50 korun. Müsli s jogurtem, 39 korun. OBĚD Stálá denní nabídka s hlavním jídlem od 99 do 139 korun. PÍSEK - KESTŘANY SNÍDANĚ Restaurace Červený Ovčín nabízí snídaně od 55 korun jak teplé (např. míchaná vejce, vaječná omeleta, teplé uzeniny), tak studené (sýrové a uzeninové nářezy), ovoce nebo fitness snídaně (např. müsli, jogurt). OBĚD Polední menu skládající se z polévky a hlavního chodu za 99 korun. Jedná se především o tradiční česká jídla. Minimálně jedna varianta každý den. KASKÁDA BRNO SNÍDANĚ Jsou buď v ceně ubytování, nebo se jejich cena pohybuje od 35 korun za koláč s tvarohem až po bohaté snídaňové menu za 195 korun. OBĚD V polední nabídce je samostatná polévka za 45 korun. V sezoně jsou pak na výběr tři varianty denního menu od 110 do 155 korun, bez nápoje. Přes léto jsou k dispozici i lehké saláty. MARIÁNSKÉ LÁZNĚ SNÍDANĚ Sladká – croissant, máslo, džem a čaj, 80 korun. Fitness – řecký jogurt, müsli, čerstvé ovoce, 85 korun. Párečky s hořčicí a křenem, 75 korun. Ham & Eggs, 85 korun. OBĚD V nabídce je polední menu v rozsahu 99 – 130 korun. Každý den je na výběr ze dvou hlavních jídel, která jsou většinou typicky českého charakteru s jednou polévkou (30 korun), bez nápojů. Cena menu s polévkou je 140 korun. BEROUN OBĚD V nabídce je stálý jídelní lístek, který obsahuje ruský boršč se zakysanou smetanou, 45 korun. Z hlavních jídel pak například pečené kuřecí prsíčko s omáčkou z pečených paprik a bramborové gnochi, 135 korun nebo vařené hovězí maso s koprovou omáčkou, vajíčkem a vařeným bramborem, 95 korun. MSTĚTICE SNÍDANĚ Pečená šunka nebo slanina s vejci, 85 korun. Míchaná vejce na cibulce, 70 korun. Ovesná kaše s ovocem, 60 korun. Grilované klobásky, 80 korun. OBĚD Obědové denní menu, 150 korun. MALEVIL SNÍDANĚ Formou bufetových stolů, s kuchařem k dispozici, 135 korun. OBĚD Od pátku do neděle golfové menu, pouze pro golfisty za 95 korun. Výběr ze tří jídel včetně polévky. MONACHUS MNICH OBĚD Každý den je k dispozici denní klubové menu, které obsahuje polévku, hlavní jídlo a desert nebo salát, 149 korun. HLUBOKÁ NAD VLTAVOU OBĚD Stálý denní jídelní lístek. Smažené kalamáry s omáčkou Alioli a míchaným salátem, 130 g, 155 korun. Kuřecí prso plněné bazalkou, rajčaty a sýrem s restovanou zeleninou a sýrovou omáčkou, 200 g, 189 korun. Pomalu tažený hovězí guláš s houskovým knedlíkem, 200 g, 179 korun. Vepřový řízek s máslovými bramborami a kyselou okurkou, 200 g, 149 korun. LORETA PYŠELY SNÍDANĚ Míchaná vejce s cibulkou, 65 korun. Ham & Eggs, 85 korun. Omeleta se šunkou a sýrem, 85 korun. Americké lívance s javorovým sirupem nebo borůvkovou omáčkou, 78 korun. Domácí koláč, 45 korun. Cereálie s jogurtem nebo mlékem, 55 korun.
GD05-16-cover-webA mnohem více na 100 STRÁNKÁCH květnového čísla. Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín PŘEDPLATIT jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS. Více se o předplatném dozvíte ZDE KVĚTNOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo v pátek 6. KVĚTNA 2016.