TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: déšť komplikací, domácí triumf, Furykův návrat či uklidnění fanoušků

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: déšť komplikací, domácí triumf, Furykův návrat či uklidnění fanoušků

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT NEKONEČNÉ DEŠTĚ PROTAHUJÍ ZURICH CLASSIC Přívalové deště neustále komplikují situaci na podniku Zurich Classic of New Orleans. Už od začátku panují v New Orleans nehostinné podmínky. Vedro a vlhký vzduch ze druhého dne vystřída


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • NEKONEČNÉ DEŠTĚ PROTAHUJÍ ZURICH CLASSIC
Zurich Classic of New Orleans 2016Přívalové deště neustále komplikují situaci na podniku Zurich Classic of New Orleans. Už od začátku panují v New Orleans nehostinné podmínky. Vedro a vlhký vzduch ze druhého dne vystřídaly prudké lijáky, které v sobotu umožnily krátce rozehrát třetí kolo jen polovině startovního pole a bylo všem jasné, že se plánovaný konec turnaje bude muset posouvat. Silné deště ovšem neustaly ani v neděli, což hráčům dovolilo nastoupit na fairwaye znovu jen na krátkou dobu. Včera bylo proto oznámeno, že se turnaj zkrátí na 54 jamek, tudíž třetí kolo bude tím rozhodujícím. K podobnému činu se přitom pořadatelé naposledy uchýlili v roce 1985. Pakliže počasí svolí, dohrát by se mělo dnes. O prvenství se zatím dělí dvojice Brian Stuard a Jhonatta Vegas se skóre -13.
  • POPRVÉ A JEŠTĚ DOMA
Fantastická jízda dovedla čínského golfistu Haotonga Li k vysněnému triumfu na turnaji Volvo China Open. Li se kolo od kola zlepšoval a to nejlepší si nechal právě na dnešek. V posledním kole předvedl svoji první čistou hru na turnaji, když nasázel osm birdie. S úctyhodným celkovým skóre -22 se tak může radovat ze svého premiérového titulu na okruhu European Tour. Prvenství je o to cennější, že k němu dvacetiletý mladík dokráčel před vlastními fanoušky. "Snažil jsem se uklidnit sám sebe a jsem neskutečně šťastný, že jsem trofej převzal právě tady," hýřil Li štěstím. Po Wu Ashunovi je Li navíc druhým čínským vítězem turnaje v řadě. Povedlo se mu to s pohodlným náskokem tří ran na druhého Chilana Felipe Aguilara, který byl předchozí dvě kola v čele. https://twitter.com/EuropeanTour/status/726723307760832513
  • RORY BUDE NA OLYMPIÁDĚ V NOVÉM
Rory McIlroy - WGC-Dell Match Play 2016 Šatník Roryho McIlroye bude mít pro olympijské hry v Rio de Janeiru svého sponzora, ale podle překvapení jím nebude Nike. Podle zprávy vydané deníkem Irish Independent bude McIlroy, stejně jako celý irský tým, oděn do značky New Balance. Prezident Irského olympijského výboru Pat Hickey oznámil, že Nike odmítl Iry sponzorovat, a to ještě před tím, než se Rory McIlroy rozhodl reprezentovat Irsko před Velkou Británií. "Odmítli nás, ale věřím, že teď toho litují," řekl Hickey škodolibě. Podle oznámení se sponzorovaná částka pohybuje okolo dvou miliónů liber. McIlroy tak na sobě bude mít polo tričko, kalhoty a kšiltovku ve značce New Balance. Hole a boty si může ponechat ve značce Nike, jelikož ty jsou považovány za technické vybavení.
  • OČEKÁVANÝ NÁVRAT PO OPERACI
Jim FurykJim Furyk, který v únoru prodělal operaci levého zápěstí, v pátek oznámil, že se vrací soutěžit. Objeví se tak už na turnaji Wells Fargo Championship v příštím týdnu. Pětačtyřicetiletý Američan, jenž v posledních měsících klesal světovým žebříčkem, zároveň plánuje zahrát si i na prestižním podniku THE PLAYERS Championship, který se koná za dva týdny."Myslím si, že léčba proběhla v pořádku a jsem tam, kde jsem očekával. Znovu začínám hrát golf. Byl jsem trochu obezřetný a raději nezkoušel hrát několik dní v kuse. Snažím se jít postupně," přiznal 24. hráč světa. Furyk ve své kariéře jednou vyhrál Wells Fargo Championship, a to přesně před deseti lety. V letech 2005 a 2014 pak skončil druhý.
  • DAY SI NENECHÁ UJÍT RIO
Před nedávnem se vyrojily zprávy, které nepotěšily fanoušky golfu. Přední světoví hráči Adam Scott, Louis Oosthuizen a Charl Schwartzel totiž oznámili, že se na olympiádě v Riu neobjeví. Vypukla tak obrovská panika, kdo další je bude následovat. Jason Day přinesl alespoň trochu klidu všem příznivcům, když jasně prohlásil, že se ke svému krajanovi Scottovi nepřidá. "Byla by to obrovská čest vyhrát zlatou nebo jakoukoli jinou medaili na olympijských hrách," poznamenal Australan. Day ale zároveň neodsoudil své soupeře, což patřičně vysvětlil. "Nemůžete se zlobit na golfisty, kteří odřekli účast na olympiádě. Nikdy nebylo na našem radaru vyhrát zlatou medaili," bránil nezájem hráčů bojovat v Riu. A má jistě pravdu. Na druhou stranu je to obrovská škoda pro celý sport.
  • NORMAN SE ROZEŠEL S ČÍNOU
Dubai Desert Classic 1995, 19th-22nd January. Emirates Golf Club, Dubai, United Arab Emirates. Greg Norman of Australia teeing off., Image: 253663200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis Greg Norman se před třemi lety ujal čínského golfového týmu, kterému měl pomoci s přípravami na olympijské hry v Riu. V tomto týdnu ale Norman australské televizní stanici ABC News oznámil, že už nijak není spojován s účastí této země na LOH. Ve skutečnosti nebyl ve spojení s čínským olympijským programem už více než rok. "Já jen doufám, že veškeré úsilí, které jsme do této práce vložili, pomůže nejen olympijskému týmu, ale i růstu tohoto sportu v Číně," vyslovil přání. Kromě toho stanice ABC News oslovila Čínskou golfovou asociaci, která byla v domnění, že Norman je stále v roli poradce. Tak co tedy? Zřejmě někde nastala chyba v komunikaci.
  • JIMÉNEZŮV KAMENNÝ ODPAL
Golfová European Tour se přestěhovala do Číny, a tak nebylo od věci využít jeden z nových sedmi divů světa. To předvedla španělská legenda Miguel Ángel Jiménez, který ještě před začátkem turnaje Volvo China Open zavítal na Velkou čínskou zeď, kde neváhal využít nejbližší příležitosti a odpálil si míček. Možná to jen dokumentovalo fakt, v jaké pohodě Jiménez v Číně hrál. Od začátku roku totiž na třech turnajích, do kterých vstoupil, neprošel cutem. V Číně ale nejprve skončil 13. na Shenzhen international, teď zase dělil 21. pozici na Volvo China Open. A právě z hřiště Topwin Golf & CC je nádherný výhled na památku zařazenou do UNESCO.  Že by mu tento fakt přinesl štěstí? https://twitter.com/EuropeanTour/status/725005300047183872