TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: McIlroy psal dějiny, Matuš triumfoval v Rakousku, Southgate dojal

Neuniklo vám minulý týden? MATUŠ KRALOVAL V RAKOUSKU  Stanislav Matuš se raduje z premiérového vítězství na Pro Golf Tour, když udržel pevné nervy v rozehrávce třídenního turnaje v rakouském Haugschlagu. Do závěrečného hracího dne sice vstupoval s náskokem čty


Neuniklo vám minulý týden?


  • MATUŠ KRALOVAL V RAKOUSKU

 Stanislav Matuš se raduje z premiérového vítězství na Pro Golf Tour, když udržel pevné nervy v rozehrávce třídenního turnaje v rakouském Haugschlagu. Do závěrečného hracího dne sice vstupoval s náskokem čtyř úderů, ten se nicméně postupně ztenčil, až se zcela rozplynul.  "První dva dny mi padaly všechny putty. I dneska jsem si vytvářel šance na birdie, ale neproměňoval jsem je tolik," hlásil pro denik.cz bezprostředně po triumfu. Matuše, který finálové kolo obešel za -1, se vydali stíhat domácí favorit Leonhard Astl se Skotem Chrisem Robbem. Zatímco první to s agresivitou přehnal a po bídné druhé devítce padl na šesté místo, druhý si vynutil na českém golfistovi play-off. "To byla hitparáda pro diváky. Hrálo se na ostrovním tříparu. Podruhé jsem už hrál na jistotu na střed greenu, on udělal úplně stejnou chybu. To už jsem si pohlídal," vyprávěl Matuš, kterak Robb poslal dvakrát po sobě míček do vody. Výhra mu přinesla odměnu ve výši 5 tisíc euro. Mimochodem, do TOP 10 se probil také Filip Mrůzek, skončil na skvělém sedmém místě.


 

  • CAULEY ČELÍ VÝZVĚ

Američan Bud Cauley hraje na okruhu PGA Tour jen díky zdravotní výjimce, minulou sezónu totiž kompletně vynechal kvůli operaci levého ramena (měl roztržené labrum, tedy chrupavčitý lem). Aby si zachoval svůj status, potřeboval za 11 startů vydělat 588 433 dolarů. Nyní je tato suma o poznání nižší. Proč? Dělené čtvrté místo na AT&T BYRON NELSON mu vyneslo přes 264 tisíc dolarů. Cauley se po čtyřech dnech na hřišti TPC Four Seasons s parem 70 zastavil na skóre -13, totožné dosáhli také jeho krajané Robert Garrius, Charles Howell III., Colt Knost, Spencer Levin a Tom Wilkinson z Nového Zélandu. Cesta k udržení statusu vede také před body do FedEx Cupu, byť je poněkud trnitější. Více než potřebných 383,5 bodu by bývalo šestadvacetiletému golfistovi vyneslo jedině vítězství v Las Colinas.


 

  • RAKOVINĚ NAVZDORY

Ve slzách skončil Angličan Matthew Southgate po nedělním finále DUBAI DUTY FREE IRISH OPEN HOSTED BY THE RORY FOUNDATION. De facto neznámý golfista se totiž umístil na senzačním čtvrtém místě. získal suverénně největší odměnu ve své kariéře (200 tisíc euro) a zajistil si účast na jednom z hlavních turnajů European Tour, konkrétně na BMW PGA CHAMPIONSHIP. "Přitom ještě v pondělí v noci jsem nebyl ani na startovní listině. Platil jsem za prvního náhradníka, pak přišel telefonát a já věděl, že je to šance, kvůli které jsem tolik dřel," řekl irským novinám. "Je to absolutně neuvěřitelné," radoval se ze senzačního umístění muž, kterému před pár měsíci diagnostikovali rakovinu varlat. Mimochodem, jeho předchozím nejvyšším turnajovým výdělkem bylo 28 tisíc euro.


 

  • S NOVÝM PUTTEREM ZA TITULEM 

Američan Brooks Koepka sahal na AT&T BYRON NELSON po titulu, dobře rozehraný turnaj ztratil až v rozstřelu, kde krutě nezvládl odpal z teečka osmnácté jamky. O vítězství usiloval především díky vynikající hře na greenech, za kterou vděčil novému putteru. "Má o trošku měkčí vložku. Konečně cítím, že putty dobře kontroluji. A jsem moc rád, že padají do jamek," hlásil v pátek. Putter jej v Las Collinas nezklamal, paradoxně doplatil na driver, s nímž přitom hrává s neochvějnou jistotou a platí za jeho největší zbraň. Míček na bonusové osmnáctce poslal do vody a naděje na druhý titul z okruhu PGA Tour se rozplynuly. Šestadvacetiletý rodák z floridského West Palm Beach triumfoval loni v únoru na WASTE MANAGEMENT PHOENIX OPEN.


 

  • MCILROY PSAL DĚJINY

 Severní Ir Rory McIlroy se díky parádnímu finiši na DUBAI DUTY FREE IRISH OPEN HOSTED BY THE RORY FOUNDATION stal prvním hráčem v historii European Tour, který vyhrál turnaj, v jehož názvu figuroval jménem. McIlroy se navíc dočkal premiérového titulu na irské půdě, v K-Clubu zvítězil po birdie na šestnáctce a eagle na 18. jamce s náskokem tří ran před Skotem Russellem Knoxem. "Doufejme, že je tahle výhra katapultem, který mě vystřelí vstříc dalšímu skvělému létu," hlásí světová trojka pro oficiální stránky akce. Finanční odměnu ve výši 666 660 euro daroval své nadaci.  


 

  • ZKÁZA HRDINŮ Z MASTERS

 Zatímco McIlroy na domácím turnaji v irském Straffanu slavil, Američan Jordan Spieth nadějně rozjetou akci v rodném Texasu během finálového kola "zazdil". Ač se těšil, kterak si se svými přáteli a rodinou v zádech bude golf užívat, nakonec tíhu okamžiku neunesl a nepřekročil stín roku 2010, kdy coby šestnáctiletý amatér na AT&T BYRON NELSON obsadil 16. místo. Jen závěrečné birdie, kterým se rozloučil na osmnáctce, jej uchránilo od na chlup stejného výsledku, s nímž se musel v irském Kirdale spokojit Angličan Danny Willett: tedy nedělního kola za +5 a dělené 23. příčky. Spieth, po sobotě druhý, dělí 18. pozici. Žádná hitparáda, že?  


 

  • GARCÍA DOROVNAL BALLESTEROSE

"Je to úžasné dotáhnout se na Seveho," rozplýval se Španěl Sergio García, když slavného krajana dostihl v počtu titulů z PGA Tour. García se na prestižním okruhu radoval již podeváté, byť poslední dobou mu tituly nenaskakovaly zrovna závratným tempem, od roku 2008 se radoval jen dvakrát. Kde tentokrát? García se díky bilanci -15 a úspěšnému rozstřelu proti Koepkovi stal vítězem AT&T BYRON NELSON, kde triumfoval rovněž v roce 2004. "Cítím se tu pokaždé skvěle," přiznal pro Golf Channel.  Vítězství v texaském Irvingu mu vyneslo 1,314 milionů dolarů.