DUSTIN JOHNSON: Flop Shot - Práce na nejpůsobivějším golfovém úderu

DUSTIN JOHNSON: Flop Shot - Práce na  nejpůsobivějším  golfovém úderu

NEMŮŽETE JEDNODUŠE VYSTOUPIT Z GOLFOVÉHO VOZÍKU A ZAHRÁT FLOP. Tento vysoký pitch – při kterém míč vystoupá strmě nahoru, zastaví se ve vzduchu a po dopadu zůstane ležet na místě – vyžaduje určitou praxi a spoustu sebevědomí. Je to jeden z nejriskantnějších golfových ?


NEMŮŽETE JEDNODUŠE VYSTOUPIT Z GOLFOVÉHO VOZÍKU A ZAHRÁT FLOP. DJ-2Tento vysoký pitch – při kterém míč vystoupá strmě nahoru, zastaví se ve vzduchu a po dopadu zůstane ležet na místě – vyžaduje určitou praxi a spoustu sebevědomí. Je to jeden z nejriskantnějších golfových úderů, který však může přinést své ovoce. Když jej dobře trefíte a po následném krátkém puttu si zapíšete par, vaši spoluhráči budou jen kroutit hlavami. Když se vám však nepovede, budete rádi za double bogey. Já flop hraji, jen když musím, většinou když minu green napravo od praporku a žádným jiným úderem bych se nedostal blízko k jamce. Považujte tento úder za „řešení pro případ nouze“. V tréninku se věnuji následujícím činnostem, abych flop perfektně trefil, když potřebuji.

– S RONEM KASPRISKEM


ZALOŽENÍ Hrajte míč z přední pozice, ať má hůl při impaktu správný loft. NÁPŘAH Pokud špička hole míří dolů, je líc otevřená. ZAUJMĚTE ŠIRŠÍ POSTOJ A PROVEĎTE RÁZNÝ ŠVIH DJ-3Základní postoj při flopu odpovídá částečně plnému švihu a částečně krátké hře. Je zapotřebí použít wedge s nejvyšším loftem, a několika úpravami loft líce ještě zvýšit. Musíte ale také provést velký nápřah, a základem pro něj bude váš široký postoj. Začněte tím, že otevřete líc hole tak, aby byla otočená vzhůru, a použijte obvyklé držení hole. Postavte se tak, aby chodidla byla od sebe – pomůže vám to udržet během švihu dolní část těla v klidu a snížit tak riziko nepřesné rány. Při širokém postoji zároveň klesá shaft, takže grip je blíže u země, čímž se dále zvyšuje loft líce. Poloha míče je rovněž důležitá. Když je míč v blízkosti přední nohy, je snazší pohybovat holí do úderu po mělké dráze, což je další způsob, jak odpálit míč vysoko. (Více si řekneme později.) Bez ohledu na to, jaký typ švihu provádím, mám sklon sklápět na vrcholu nápřahu levé zápěstí. Takový je zkrátka můj švih a při úderech, jako je tento, je obtížnější udržet líc hole otevřenou. Vám bych to nedoporučoval. Místo toho levé zápěstí při nápřahu přirozeně ohněte. Špička hole by na konci nápřahu měla mířit dolů (vpravo). A neostýchejte se: Švihněte holí do nápřahu naplno. Pokud švih zkrátíte, bude pro vás obtížnější dosáhnout požadovaného loftu a rotace.
IMPAKT I po úderu do míče udržujte líc hole otočenou nahoru. PROŠVIH Nezkracujte prošvih. Nechte hůl dokončit její pohyb. DBEJTE NA VOLNÉ PAŽE A PLNÝ PROŠVIH DJ-4Při flopu je nejdůležitější odhodlání. Musíte věřit tomu, že svým mohutným švihem neodpálíte míč 50 metrů za green. To může být obtížné, protože flop se od běžné rány s plným švihem velmi liší. Například ruce a paže ovládají většinu pohybu. Jak jsem se již zmínil, dolní část těla zůstává v klidu. Pokud se budete snažit pomáhat míči do vzduchu pohybem nohou, počítejte se skullem. Během švihu je rovněž důležité nedržet hůl příliš silně a necítit téměř žádné napětí v předloktích. A na rozdíl od většiny jiných úderů nesmí být pohyb paží a rukou při impaktu zpožděný oproti rotaci těla – došlo by ke stlačení a odpálení míče vpřed. Technika při flopu je opačná: Ruce a paže musí předběhnout tělo, aby hůl mohla klouzat po povrchu terénu a dostat se pod míč. Energie hole tlačí míč nahoru, ne dopředu. Poslední věc k zapamatování – nezkracujte ránu. Když budete příliš silně tisknout držadlo hole, nedojde k uvolnění hlavy. Využijte setrvačnost hole k plnému prošvihu (vpravo). Délku ran reguluji změnou rychlosti švihu (čím rychlejší švih, tím delší a vyšší rána), ale délku samotného švihu neměním.
DUSTIN JOHNSON má jedenáct vítězství na PGA Tour a 31 procent turnajů, které odehrál od roku 2007, zakončil v top 10. Foto J. D. Cuban