NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 1. září

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 1. září

UFF, TO BYLO ZASE LÉTO Vedro, přívalové deště, blesky – vedro, přívalové deště, kroupy – studená fronta s teplotami přes 20 °C (to by mě tedy zajímalo, jak vypadá ta opravdu studená), a do toho taková porce golfu, že jste patrně i vy marně hledali čas na jiné sportovn?


GD_0916_COVER_300UFF, TO BYLO ZASE LÉTO Vedro, přívalové deště, blesky – vedro, přívalové deště, kroupy – studená fronta s teplotami přes 20 °C (to by mě tedy zajímalo, jak vypadá ta opravdu studená), a do toho taková porce golfu, že jste patrně i vy marně hledali čas na jiné sportovní aktivity. Byli jste vůbec o prázdninách na pláži (krom toho písku v bunkerech), nebo u vody (bez lovítka v ruce), nebo v přírodě (v té bez krátce střižené trávy a osmnácti barevných praporků)? A to nemluvě o hodinách strávených u televize nebo na Albatrossu při sledování opravdu výjimečného golfu v podání nejlepších evropských hráčů. A co takový Long John Daly – překvapil vás, nebo zklamal? Vzpomeňte si na loňský rok, na vyprahlá hřiště a golfisty potácející se v úmorném vedru po fairwayích, bylo letošní léto přímo fantastické – a místy i vtipné. Jasně, pršelo možná o trochu víc a intenzivněji, než bychom od červencových a srpnových dnů čekali. Zaplavená místa na hřišti a v bunkerech se hemžila modrými kolíky, ale o to byla tráva zelenější. Možná proto mě na jednom turnaji dostala otázka jednoho z kolegů ve flightu: „Nemohl bych dostat jeden modrý kolík s sebou?“ Otázka, jaké se musel zasmát i startér, který na možnost beztrestné úlevy na mnoha místech na hřišti upozorňoval. Vlastně celé léto jsme měli pocit, že golf může být o velké pohodě, možná takové zvláštní bezstarostnosti a radosti. A to je dobře. Možná jsme se už naučili si vlastní golf užívat stejně jako sledování toho „velkého“ na televizních obrazovkách. Bez zbytečné křečovitosti a čekání na zázrak. Neměli jste také takový pocit, jako by vše šlo mnohem lehčeji? Vůbec celý letošní rok mi přijde optimističtější. Možná je to tím, že začínáme chápat, že nám golf dá jen to, co mu sami dáme, že dokáže být pěkně škodolibý, ale také spravedlivý, a jednou zkaženou jamkou život pro nikoho nekončí. V pohledu na český golf je to podobné. Je to stejný sport jako kterýkoliv jiný a dobré výsledky přicházejí stejně pravidelně jako ty špatné. Jen je potřeba je přijímat se stejnou pokorou a bez zbytečné kritiky jako cokoliv jiného. Už to zkrátka není jen čekání na zázrak. Dnes už v Evropě jsme, přestáváme být negolfovou zemí a máme hráče, jejichž účast ve světovém golfu není žádnou utopií, ale velmi brzkou realitou. A jsme na to už možná i připraveni. Český golf roste tak, jak roste základna hráčů a jejich výkonnost, a vtipně i tak, jak roste náš vztah k vlastní hře. Dospíváme a dostáváme se do věku, kdy golf není exotickým sportem pro pár vyvolených. Pokud ho takto budeme vnímat, dočkáme se i dalších úspěchů a vzorů pro ty nejmladší. (G)
A co novém se v novém magazínu Golf Digest C&S dočtete? GD09-16-BLOG-FMJAK JSEM SI TO ROZDAL S DALYM Týden na Czech Masters pod drobnohledem nejúspěšnějšího Čecha LIDÉ SI MĚ PAMATUJÍ JAKO HRÁČE, který prošel na Czech Masters cutem. Já bych rád, aby mě jednou znali pro mnohem větší úspěchy. Netvrdím, že jsem se svým výkonem maximálně spokojený, ale na letošní ročník do smrti nezapomenu. Proč? To vám prozradí můj zápisník, v němž jsem vám den po dni popsal celý turnajový týden.

– S FILIPEM MRŮZKEM


GD09-16-ZACHAMERIKA NENÍ PRO VŠECHNY MLUVÍ SE O NĚM jako o budoucnosti českého golfu. A také jako o někom, kdo našel odvahu a vydal se odlišnou cestou než většina jeho vrstevníků. Když si budete se Šimonem Zachem povídat, brzy si o něm uděláte docela jasnou představu: mladý cílevědomý muž, který ve 20 letech dobře ví, co chce, a je ochoten pro to udělat cokoliv. I proto vsadil na univerzitní golf ve Spojených státech, kam už odletěl zahájit svoji druhou sezonu. Přitom za sebou má pekelně náročné léto vyzdobené bronzem z amatérského mistrovství Evropy i účastí na srpnovém Czech Masters. „Cítím, že se posunuju vpřed,“ vypráví mimo jiné. Na svůj věk to má v hlavě docela dost srovnané.
GD09-16-LENDLZROZEN PRO VÍTĚZSTVÍ NEBÝVÁ MOC PŘÍLEŽITOSTÍ potkat tuto osobnost v Česku. „Tak jednou dvakrát do roka,“ říká Ivan Lendl svou typickou češtinou s americkým přízvukem. Přesto se nám s ním podařilo mluvit, když v létě na týden navštívil svou maminku. Jinak tenisová legenda dlouhodobě žije ve Spojených státech a momentálně opět hodně cestuje po světě s britským tenistou Andym Murraym, jehož jako staronový kouč nedávno dovedl k titulu na slavném Wimbledonu. Co vlastně Ivan Lendl nejraději dělá o svém volném čase? Zkuste hádat. Není to těžké…

– S VÍTĚZSLAVEM ČERMÁKEM


GD09-16-RYDER-CUPJAK PORAZIT SOUPEŘE V RYDER CUPU? Hráči, kedíci, trenéři a další odhalují slabiny, které vás mohou stát utkání Jaké jsou jeho silné stránky? A co je možná důležitější: Jaké má slabiny? Aby získal odpovědi, Golf Digest vyzpovídal desítky hráčů, kedíků, trenérů a dalších bystrých pozorovatelů a získal jejich otevřené zpovědi. A pane jo, ti byli otevření! „Jestli je v golfu někdo, kdo častěji nedohrává putty do jamky,“ svěřil se jeden, „tak jsem ho ještě nepotkal.“ Další golfista je známý tímto: „Baví ho provokovat druhý tým.“ Jak se vypořádat s nesportovním chováním soupeře? „Musíte mu to hned vrátit nebo ho ignorovat. A pokud mu to vrátíte, může ho to zasáhnout.“

– S JOHNEM HUGGANEM  DAVEM SHEDLOSKÝM


GD09-16-PATRIOTPATRIOT Patrick Reed o Ryder Cupu, o svém pánském koutku, o puchýřích na rukou a o tom, jak si v šanghaji pochutnal na steaku NĚKDY v tomto období roku se znovu dívám na film Patriot. V jedné scéně Američané bojují proti Britům a jsou na ústupu. V té chvíli Mel Gibson zachrání americkou vlajku, otočí se směrem k Britům a vyrazí zběsile proti nim. Když to vidí ostatní kolonisté, udělají čelem vzad a následují jej. Obraz boje se zcela změní. Právě s takovým nadšením se snažím hrát Ryder Cup. Nejde v něm ani zdaleka o život, ale myslím si, že s hrdostí, odhodlaností a nadšením to můžete dotáhnout daleko.

– S GUYEM YOCOMEM


GD09-16-US-OPENCO SE OPRAVDU STALO? Dustin Johnson, USGA a fiasko na US Open. Příběh v pozadí nového nejasného pravidla, chaos, který vznikl jeho uplatněním, a proč by se mohlo znovu měnit MÍČEK se pohnul jen o několik dimplů. Spustil ale nezadržitelnou vlnu nesouhlasu, která dosud neutichla. V okamžiku, kdy byl 116. ročník US Open v Oakmontu ve finálovém kole v ohrožení, se pokusili rozhodčí Americké golfové asociace postupovat v souladu s rozumem – v duchu litery nového pravidla – i v souladu se svým srdcem, aby se vůči Dustinu Johsnonovi zachovali s komplikovanou ohleduplností. Pokud jde o pravidla golfu, rozum a srdce nejdou příliš dohromady a USGA udělala, jak později Mike Davis kajícně přiznal, „velkou botu“.

– S JAIME DIAZEM


A co DALŠÍHO se v novém letním dvojčísle? DOMÁCÍ UTKÁNÍ Po dlouhé řadě rydercupových zklamání je zde americký tým, který by mohl v Hazeltine vyhrát MÍSTO ZVRATŮ Proč bylo Hazeltine, které znáte z turnajů PGA a US Open, přeuspořádáno? RICKIE FOWLER Nebojte se švihnout rukama daleko od těla a jen práskněte do míče NÁPRAVA CHYB Soustředili jste se na dráhu puttu a zapomněli na rychlost KAREL SKOPOVÝ JUN. Trojka ve Mstěticích je dlouhá mrcha, ale dá se zvládnout STRATEGIE HŘIŠTĚ Jihočeská romantika někoho děsí a má i vlastní čertovský koutek – S PETREM TRČKOU JAK VNÍMÁME PRAVIDLA Mnozí se rozčilují, že jsou nesmyslná a že R&A a USGA nechtějí golf zjednodušit – S VÍŤOU ŠTROUFEM ZAKLÍNADLO FITTING Žádná konfekce, zkrátka originál jen pro vás – SE ŠTĚPÁNEM HUDCEM A ANDREJEM HALADOU ČTENÁŘSKÁ RECENZE Barbora – tohle hřiště byste na svých golfových poutích Českem skutečně nikdy neměli opomenout RYDER CUP V ČÍSLECH Udrží Evropa svoji neporazitelnost z posledních let? – S DANIELEM TRHONĚM PAVEL SUCHÁNEK Tradice se buduje postupně a s dlouhodobou vizí MS. X Co se na LPGA stane, když narazíte na cvoka KOMENTÁŘ Ne každá z golfistek má postavu jako Kiki a Maki – S ANDREJEM HALADOU
GD_0916_COVER_300A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH podzimního čísla. Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín PŘEDPLATIT jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS. Více se o předplatném dozvíte ZDE PODZIMNÍ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 1. ZÁŘÍ 2016. © 2016 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.