Odešel Král. Všemi milovaného Arnolda Palmera zradilo srdce

Odešel Král. Všemi milovaného Arnolda Palmera zradilo srdce

Na pondělí měl naplánovanou operaci srdce, jenže k té již nedojde. Arnold Palmer, patrně nejvýraznější golfová osobnost všech dob, zemřel v neděli v University of Pittsburgh Medical Center po komplikacích, které mu způsobil zrádný srdeční sval. Palmer se dožil 87 let a ode?


Na pondělí měl naplánovanou operaci srdce, jenže k té již nedojde.

Arnold Palmer, patrně nejvýraznější golfová osobnost všech dob, zemřel v neděli v University of Pittsburgh Medical Center po komplikacích, které mu způsobil zrádný srdeční sval.

Palmer se dožil 87 let a odešel jako všemi milovaný golfový "Král". Prý každý den podepsal 100 fotek a dalších materiálů, o jeho osobu byl obrovský zájem i dávno, poté co ukončil profesionální kariéru. Klíč k jeho popularitě připomněl před pár lety Doc Giffin, Palmerův dlouhodobý asistent. "Lidé se mě ptají, proč je Arnold tak populární. Odpověď je prostá, má rád a oni mají rádi jeho. Nepřetvařuje se, na veřejnosti je naprosto stejný jako v soukromí."

Palmer, kterého ke golfu přivedl jeho otec Deacon, jenž byl hlavním greenkeeperem v Latrobe Country Clubu, vyhrál sedm turnajů z kategorie major. Ano, v dějinách najdeme i úspěšnější borce, jenže svou osobností a také díky příhodné době se stal rodák z Latrobe "klukem z plakátu", hlavní tváří vznešeného sportu, jemuž dodával lidskost. "Příjemný vzhled. Relativně skromné zázemí. Způsob, jakým hraje golf. Riskování a kontrola emocí. A jeho přívětivost s účastí v prvních televizních přenosech," vysvětloval Palmerův bývalý kouč Mark McCormack, proč si jeho svěřenec získal takovou popularitu. https://twitter.com/McIlroyRory/status/780242086037688320 Ještě výstižněji vše pojmenoval Geoff Ogilvy v roce 2009: "Ženy mu chtěly být na blízku a muži chtěli být jím." Palmer pro golf žil, každoročně hostil v Orlandu turnaj ze série PGA Tour, podílel se na výstavbě řady hřišť. Spolu s Garym Playerem a Jackem Nicklausem byli označováni za velkou trojku. To oni dostali golf do obecného povědomí a udělali z něj jedinečnou zábavu. A právě Nicklaus byl jedním z prvních, kdo vyjádřil lítost nad odchodem Palmera, který po sobě zanechal svou druhou ženu Kit. Vedle té první, Winnie, a také svých rodičů si přál navždy odpočívat. Jeho popel tak bude rozprášen v golfovém areálu v Latrobe, kde se krásné hře učil. "Můj přítel, přítel mnoha lidí, odešel. Vždy byl bojovníkem a nikdy nic nevzdal. A jsem si jistý, že ani tentokrát se nevzdal. Možná jeho tělo ano, ale jeho vůle a duch ne. Přál bych si mít ještě jednu šanci s ním mluvit, ale jsem rád, že jsme si popovídali před pár týdny na jeho narozeniny. Zněl skvěle. I kvůli tomu jsem teď v šoku a neuskutečně smutný. Byl jeden z mých nejlepších kamaráfů. Bude mi moc chybět." A nejen Nicklausovi. Palmerovu smrt oplakává celý svět. Zapsal se do spousty srdcí, stal se ikonou několika generací. Je paradoxem, že právě tento sval jej nakonec zradil.