HOLE-IN-ONE, jakou svět neviděl

HOLE-IN-ONE, jakou svět neviděl

John Rahm jednoduše na nic nečeká. Nedělá pomalé, rozvážné krůčky, ale sebevědomé skoky. Při svém profesionálním debutu na QUICKEN LOANS NATIONAL skončil na děleném třetím místě, kartu pro PGA Tour si zajistil za pouhých sedm startů. Takový raketový nástup je v golfovém


profimedia-0296865612John Rahm jednoduše na nic nečeká. Nedělá pomalé, rozvážné krůčky, ale sebevědomé skoky. Při svém profesionálním debutu na QUICKEN LOANS NATIONAL skončil na děleném třetím místě, kartu pro PGA Tour si zajistil za pouhých sedm startů. Takový raketový nástup je v golfovém světě nevídaný, ale jak ukázal čtvrteční hrací den na SAFEWAY OPEN, asi bychom si na neskutečné tempo Rahma měli zvyknout.

Z nové sezóny PGA Tour uplynulo pouhých 45 minut a Rahm zaznamenal svou premiérovou hole-in-one. Tak rychle to od něj opravdu nikdo nečekal, což dokládá i nepřítomnost kamer - ano, čtete dobře, na vrcholové golfové tůře vznikla snad až komická situace  a úvodní eso sezóny 2016-17 jednoduše není zdokumentováno. Vtipné, že? Jde ale jen dokonalou ilustraci Rahmova báječného nástupu do světa profesionálů.

Jednadvacetiletý Španěl  čekal na hole-in-one pouhé dvě jamky. Poté co zahájil svůj osmý turnaj PGA Tour birdie na desítce krásného hřiště Silverado Resort & Spa, postavil se na další odpaliště, vzal do ruky  sedmičku železo a poslal míček rovnou do jamky ze 173 yardů. Ano, Rahm pokořil jedenáctku jediným mocným švihem.

"Je to opravdu výjimečný okamžik," přiznal Rahm, jemuž se podařilo obejít úvodní kolo za 66 ran a dělí šesté místo. "Těžko jsem tomu mohl uvěřit. Myslel jsem si, že míček spadl do jamky a zase se odrazil ven, ale zůstal vevnitř," popisoval, jak viděl moment, kterým vstoupil do dějin americké tůry. To on zůstane zanesen v kronikách jako autor premiérového esa 102. ročníku PGA Tour.

https://twitter.com/helen_pgatour/status/786716129385336832

Je paradoxní, že Rahm rozhodně není na hole-in-one nějakým přeborníkem. Ta čtvrteční byla jeho úplně první od chvíle, co s golfem začal, navíc prý nikdy předtím žádnou na vlastní oči ani neviděl. Přesto si při její oslavě počínal jako zkušený mazák. Ví, co se sluší a patří. Do sálu pro novináře doručil pár lahví vína a žurnalisté mu poté vděčně děkovali na sociálních sítích.

Říká se, že když zahrajete první birdie, na další jamce uděláte sněhuláka. Nadšení vás prostě přemůže. A u esa platí to samé. "Vůbec jsem nevěděl, jak to kolo dojdu, ale naštěstí jsem se přes to dokázal dostat poměrně rychle,"oddechl si. Pravdou ovšem je, že jeho hra ve zbytku úvodní devítky trochu trpěla a zpět se Rahm dostal až na té druhé, kterou šel za -3.

S nadšením se tak vyrovnal obdivuhodně a zase jednou ukázal, že věk je jen číslo. A že u něj jde prostě všechno trochu rychleji.