TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Ryder Cup patří USA, Mrůzek zdolal Matuše a brácha Willett zlobil

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT KONEC JEDNÉ NADVLÁDY Nadvláda Evropanů je u konce. Po dlouhých osmi letech se radují Američané, kteří zvedli nad hlavu Ryder Cup před domácím publikem. Spojené státy žili tímto turnajem už dlouho před jeho začátkem. Jejich odho


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • KONEC JEDNÉ NADVLÁDY
Ryder Cup 2016Nadvláda Evropanů je u konce. Po dlouhých osmi letech se radují Američané, kteří zvedli nad hlavu Ryder Cup před domácím publikem. Spojené státy žili tímto turnajem už dlouho před jeho začátkem. Jejich odhodlání bylo obrovské, tři výhry Evropy v řadě byly moc. Za svým cílem šli Američané od první chvíle, kdy jasně zvládli páteční foursomy 4:0. V tu chvíli o nich nikdo nepochyboval. Evropané ale ve fourballech snížili na 5:3, a když po sobotních foursomech stáhli manko na jeden bod, psychická výhoda byla najednou na straně obhájců. Jako klíčové se pak ukázaly sobotní fourbally, kdy Američané znovu navýšili rozdíl mezi oběma soupeři na tři body. A přestože byly nedělní singles ve většině případů velmi vyrovnané, Američané získali 7,5 bodu a celkově vyhráli jasně 17:11. O vítězný bod se postaral poslední nominovaný do týmu USA Ryan Moore, který porazil Lee Westwooda o jednu jamku. "Hráli jsme jeden za druhého. Hráli jsme za naši zemi a hráli jsme pro všechny tyhle fanoušky," řekl Dustin Johnson. A to vlastně hovoří za vše.
  • SOUBOJ ČESKÉ ŠPIČKY
_RDP4170Byl to souboj dvou nejlepších českých hráčů. Lepší zakončení si letošní Czech PGA Tour ani nemohla přát. Na turnaji Surgal Clinic Grand Finále si Filip Mrůzek se Stanislavem Matušem nedali nic zadarmo. Mrůzek ovládl úvodní kolo, Matuš se do čela dostal o den později. Oba měli slušný náskok před zbytkem startovního pole, a tak se čekalo, kdo z nich vyhraje. Nakonec se to povedlo Mrůzkovi, který svého soupeře v závěrečném kole předčil o tři rány a celkově triumfoval se skóre -13 a náskokem dvou ran. Matuš ztratil náskok jedné rány už v úvodu kola, kdy zahrál bogey. Na první devítce pak přidal ještě jedno a k tomu birdie. Mrůzek se dlouho držel na paru, ale na deváté jamce se díky birdie dostal do vedení, které dokázal udržet po zbytek kola. Kaskáda tak má svého šampióna, který se navíc jako jediný z hráčů dokázal ve všech kolech udržet pod 70 ranami.
  • Z LEFTYHO RIGHTY
Phil Mickelson s Rickiem Fowlerem sice zvládli páteční foursome proti Rorymu McIlroyovi a Andymu Sullivanovi. Na šesté jamce se ovšem po driveru Fowlera dostali do potíží. Z "leftyho" Mickelsona se tak musel stát "righty", aby vůbec míček mohl odehrát. Výhru na jamce už sice nezachránil, ale jeho improvizace zaslouží obdiv. https://twitter.com/PGAcom/status/781858906460917760
  • DVĚ TVÁŘE BRATŘÍ WILLETTŮ
Bratr Dannyho Willetta, Pete, se ještě před začátkem Ryder Cupu ve svém článku tvrdě opřel do amerických fanoušků a týmu USA. "Aby měli Američané vůbec šanci vyhrát, potřebují mít kolem sebe dav imbecilů, který jim hladí jejich ega na každém kroku," znělo například v ostrém článku. Dannyho bratr zároveň nazval americké fanoušky jako tlusté, stupidní a nenasytné bastardy. . "Rád bych se omluvil všem, koho ten článek urazil. Nejsou to moje názory, ani názory týmu či kapitána Darrena Clarka. Zklamalo mě to. Už jsem o tom mluvil s Petem," řekl Danny pro Golf Channel. Na hřišti to pak byl právě vítěz letošního Masters, který to od domácích fanoušků za bratra tvrdě schytával.
  • DJ BYL OCENĚN
Dustin Johnson - WGC-Bridgestone Invitational 2016Přestože vítězství ve FedEx Cupu proklouzlo Dustinu Johnsonovi mezi prsty, rozhodně mu to nemohlo pokazit fantastickou sezonu. Nejen, že byl DJ nominován na ocenění PGA Tour Hráč roku, ale zároveň se stal PGA of America Hráčem roku a obdržel Vardonovu trofej. Ocenění PGA Hráč roku se získává na základě numerického systému s body získanými za vítězství, pořadím v money listu a průměrným skóre. Johnson vyhrál tuto cenu s 90 body, když předčil světovou jedničku Jasona Daye se 74 body. Vardonu trofej pak získal jako hráč s nejnižším průměrným skóre, když dosáhl výkonu 69,172. Druhý byl v této kategorii Adam Scott s průměrem 69,470.
  • SRDNATÝ BOJ NA KARTU NESTAČIL
matus-Ypsilon_Cup-1.2016-photo-Zdenek_Sluka-0011Na finálovém turnaji Pro Golf Tour se Stanislav Matuš potkal s dobrou formou, kterou potvrdil především v prvních dvou kolech, kdy byl s -8 na druhé příčce. V závěrečné třetí rundě ovšem přišlo zaváhání, když zahrál +2, a tak se s podnikem loučí s -6 a děleným čtvrtým místem. To je samo o sobě velmi dobrý výsledek, v celkovém součtu ale Matuš nemůže být spokojený. K tomu, aby si stoprocentně zajistil kartu na příští sezonu Challenge Tour, potřeboval vyhrát. To by ho totiž posunulo mezi pětku nejlepších celkového hodnocení žebříčku Order of Merit. I přes srdnatý boj se nic takového nedělo. Nutno podotknout, že Matuš dále postoupil v q-school, takže stále má ještě šanci vybojovat si své místo na European Tour. Další Čech na turnaji Marek Nový odstoupil po dvou kolech se skóre +33.