TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Johnson králem sezóny, Woodsův nenávrat, Zuskova paráda a Norenův hattrick

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Johnson králem sezóny, Woodsův nenávrat, Zuskova paráda a Norenův hattrick

  HRÁČEM ROKU SE STAL DJ Hlasování o nejlepším golfistovi uplynulého ročníku PGA Tour mělo jasného favorita - Američana Dustina Johnsona, vítěze US OPEN a světovou dvojku. A DJ také papírové předpoklady naplnil. Tom Finchem, šéf PGA Tour, ocenil jeho parádn?


Dustin Johnson - U.S. Open 2016  HRÁČEM ROKU SE STAL DJ
Hlasování o nejlepším golfistovi uplynulého ročníku PGA Tour mělo jasného favorita - Američana Dustina Johnsona, vítěze US OPEN a světovou dvojku. A DJ také papírové předpoklady naplnil. Tom Finchem, šéf PGA Tour, ocenil jeho parádní sezónu: “Dustin prožil famózní ročník, bráno z každého úhlu pohledu. Nemyslím si, že hráči měli problém vybrat, komu dát svůj hlas.“ Pro Johnsona mluvily kromě premiérového titulu z majoru také další dvě turnajové výhry a celkem 11 umístění v TOP 5.  Cutem neprošel pouze jednou.„Ani nevím, zda jsem někdy vůbec snil o tom, že se mi něco takového povede,“ řekl Johnson, který coby král americké tůry převzal trofej Jacka Nicklause.
profimedia-0292049707WOODSŮV NÁVRAT SE NEKONAL Jen tři dny poté co oficiálně potvrdil, že se vrací, Tiger Woods svůj comeback zrušil.nechala se slyšet bývalá světová jednička. Čtrnáctinásobný vítěz turnajů z kategorie major měl být největší ozdobou SAFEWAY OPEN, v Kalifornii nakonec museli lákat na jiného populárního Američana - Phila Mickelsona. Navzdory tomu, že Woods zrušil svou účast v Napě, potěšil své fanoušky alespoň seminářem, který uspořádal během TIGER WOODS INVITATIONAL. Před zájemci ukazoval správný švih a rozdával cenné tipy. Nově si za místo a čas návratu zvolil prosincovou akci HERO WORLD CHALLENGE.

profimedia-0296865612RAHM POPRVÉ TREFIL HOLE-IN-ONE. PRÝ Věc vskutku nevídaná se přihodila v prvním kole SAFEWAY OPEN. Ještě bez dohledu televizních štábů probíhaly úvodní jamky zahajovacího turnaje nové sezóny PGA Tour, což mělo za následek kuriózní situaci - svět neviděl historický zápis v podání Jona Rahma. Nejen, že jednadvacetiletý Španěl zahrál svou první hole-in-one v kariéře, zároveň šlo o první eso nového ročníku.„Je to opravdu výjimečný okamžik,“ přiznal Rahm, jemuž se podařilo trefit hole-in-one na jamce číslo šest dlouhé 173 yardů  sedmičkou železem. „Těžko jsem tomu mohl uvěřit. Myslel jsem si, že míček spadl do jamky a zase se odrazil ven, ale zůstal vevnitř,“ popisoval zdařilý moment. Rahm ví, co se sluší a patří, novinářům po svém úspěchu dodal do salónku několik lahví vína.

profimedia-0299240322NOVÁČKŮM PODRUHÉ VLÁDL ARGENTINEC Emiliano Grillo se dočkal trofeje pro nejlepšího zelenáče minulé sezóny PGA Tour, a navázal tak na svého krajana Andrese Romera. Grillo je zároveň třetím golfistou z vysokoškolské třídy roku 2011, kterému se dostalo této pocty - po Jordanu Spiethovi a Danielu Bergerovi. “Gratulujeme mu. To, že dokázal vyhrát při své premiéře na PGA Tour a že se kvalifikoval na TOUR CHAMPIONSHIP, ukazuje, jak skvělou nováčkovskou sezónu prožil. Když se podívám na Emiliana a další mladé hvězdy, vím, že PGA Tour bude pro budoucí ročníky v těch nejlepších rukou,“ blahopřál mu Jay Monahan, zástupce komisaře americké tůry, loňskému vítězi SAFEWAY OPEN.
ZUSKA JAKO PRVNÍ ČECH TRIUMFOVAL NA FALDO SERIES Finále jubilejního dvacátého ročníku FALDO SERIES senzačně ovládl sedmnáctiletý Jiří Zuska junior, který předčil dosavadní nejlepší český výkon na této prestižní amatérské sérii, tedy druhé místo Šimona Zacha z roku 2014. Zuska se zapsal do kroniky vítězů, která zahrnuje mimo jiné i Severního Ira Roryho McIlroye. „Bylo to absolutně super! Počasí přálo, spoluhráči ve flightu byli super, moje hra byla super, takže rozhodně jsem nanejvýš spokojený," napsal na svůj facebook po triumfu v anglickém resortu Stoke by Nayland Hotel Golf & Spa v Colchesteru. Zuska ovládl finále s výsledným skóre -7, s náskokem čtyř ran před nejbližšími soupeři.
NORENŮV HATTRICK SE UZAVŘEL V ANGLII Téměř 1,9 milionu euro, to je výdělek švédského golfisty Alexe Norena ze tří turnajů European Tour. Neskutečné? Ani ne, Noren tři akce ze seriálu European Tour totiž vyhrál, naposledy se radoval o víkendu na BRITISH MASTERS SUPPORTED BY SKY SPORTS. Na náročném hřišti The Grove se stal prvním hráčem, který v aktuální sezóně ET dokázal třikrát zvítězit (další výhry: ABERDEEN ASSET MANAGEMENT SCOTTISH OPEN a OMEGA EUROPEAN MASTERS), když zahrál celkem 18 ran pod par a předčil Rakušana Bernda Wiesbergera. Výborný výkon mu může poprvé v kariéře pomoci do elitní dvacítky světového žebříčku (OWGR). V Anglii si vydělal 553 969 euro. https://twitter.com/EuropeanTour/status/787734416076468224  
 SAFEWAY OPEN OVLÁDL STEELE
Američan Brendan Steele je prvním vítězem nového ročníku PGA Tour, o jedinou ránu (-17) vyhrál deštěm zmáčený a přerušovaný turnaj v kalifornské Napě a vysloužil si odměnu ve výši 1,08 milionu dolarů + 500 bodů do FEDEX CUPU. "Je to pro mě zadostiučinění," řekl Steele s odkazem na loňský turnaj, kdy vedl po třech kolech, ale nezvládl finále a 76 ranami se odsoudil k umístění v poli poražených.  "Je skvělé, že tentokrát se mi povedlo dotáhnout akci do vítězného konce." Steele se raduje z druhého titulu na PGA Tour, před pěti lety ovládl coby nováček VALERO TEXAS OPEN.
https://twitter.com/PGATOUR/status/787837294547865600