FILIP MRŮZEK: Vysvětlení? Je to jednoduché, NEDAL jsem NIC

FILIP MRŮZEK: Vysvětlení? Je to jednoduché, NEDAL jsem NIC

Kvalifikační školu European Tour 2016 máme, alespoň z českého pohledu, za sebou. Letos bohužel s jednoznačným výsledkem. Nikdo z českých hráčů do finálové fáze nepostoupil. I přes zajímavou účast čtyř hráčů (Mrůzek, Cafourek, Matuš, Gál) se nikdo čtyřkolovým turn


_RDP4450Kvalifikační školu European Tour 2016 máme, alespoň z českého pohledu, za sebou. Letos bohužel s jednoznačným výsledkem. Nikdo z českých hráčů do finálové fáze nepostoupil. I přes zajímavou účast čtyř hráčů (Mrůzek, Cafourek, Matuš, Gál) se nikdo čtyřkolovým turnajem – kde už se hraje ve velké konkurenci – do posledního šestikolového maratonu protáhnout nedokázal. Nikdo z nich si tak kartu na sezonu 2017 zajistit nedokázal a spoléhat se tak bude muset pouze na sponzorské pozvánky. S tímto vědomím a relativním klidem mohli do Španělska odlétat Filip Mrůzek, Jan Cafourek a Petr Gál. O to větší to byla psychická zátěž pro Stanislava Matuše, který de facto hrál o svou budoucnost. Po neúspěchu a odstoupení po třetím kole tak má v podstatě jedinou možnost, třetí evropskou ligu a německou Pro Golf Tour. Ostatní tři, resp. jen Mrůzek a Cafourek, již teď mají potvrzenu účast na osmi turnajích Challenge Tour a minimálně jednom turnaji European Tour na domácím turnaji Czech Masters. Tu jim zajišťuje smlouva s promotérskou společností Relmost. U Petra Gála je to otázka motivace a dalšího jednání s promotérem Petrem Dědkem.
VÝSLEDKY ČESKÝCH HRÁČŮ Stanislav Matuš a Petr Gál hráli na hřišti Las Colinas Golf & Country Club v Alicante ve startovním poli, které na začátku čítalo 80 hráčů. Postoupilo pouze 21 a hranicí byl výsledek -2. Vítězný Švéd Oscar Lengden dokázal zahrát čtyři kola za 69-64-68-68=269 (-15). Matuš do turnaje vstoupil s výsledkem 78, poté přidal 72-74 a s výsledkem +11 nakonec odstoupil po třetím kole. mat-q-school Gál si vedl lépe a po prvním kole v paru (71) šel do druhého kola s šancí na postup. Bohužel po dalších kolech za 75-73-74 (celkově +9) zůstal 11 ran za postupovou pozicí. gal-q-school
Filip Mrůzek a Jan Cafourek se potkali na hřišti Lumine Golf & Beach Clubu se startovním polem 81 hráčů. Do finálové fáze z Tarragony do Girony postoupilo 22 a hranicí byl výsledek -6. Vítězný Skot David Law dokázal zahrát čtyři kola za 65-69-68-70=272 (-12). Ještě po dvou kolech za 70-68 měl velmi reálnou šanci na postup Cafourek. Třetí kolo, které se hrálo za silného větru, ale nezvládl, zapsal 78, ke kterým přidal pondělních 77 (celkově +9) a na finále mu nakonec chybělo 15 ran. Právě třináct z nich nasbíral v posledních dvou kolech. caf-q-school Mrůzek nezačal nejlépe. Po prvním kole, ve kterém zapsal 73 (+2) chybělo na postup pět ran. V dalších kolech zahrál 70-69-71, celkově -1 a konečné nepostupové 41. místo. Ani on nedokázal ztrátu pěti ran, které ho nakonec dělilo od postupu stáhnout. mru-q-school Je to snad právě těch pět ran, které český golf stále dělí od evropského golfu?
V ČEM HLEDAT DŮVODY „Je to trochu zklamání,“ prozradil po odehraném čtvrtém kole Mrůzek. „Hra v poli byla skvělá, ale puttování bylo špatné. Vlastně jsem za celé čtyři dny nedal nic! I když jsem se i v silném větru mohl spolehnout na své drivy – trefil jsem 47 ze 48 fairwayí – dobře fungovaly i wedge a příhry k vlajce, na greenu jsem nedokázal šance proměňovat.“ Je to snad již dobře známý problém rychlých greenů, který český golf trápí řadu let? Podle Mrůzka je to pořád minimálně 1,5 rány na kolo, které dělí české hráče od Evropy. „Je to logické, za čtyři dny jsem sám dal 5 trojputtů. To je ten rozdíl mezi postupem nebo odjezdem domů. Další zkušenost. Spíše než týden před q-school hrát český turnaj by bylo lepší odletět do Španělska a raději zde týden puttování trénovat. Drivy se v podstatě naučí každý na drivingu a v jakýchkoliv podmínkách. Puttování na zdejší podmínky se doma nacvičit nedá.“ Možná tak pro všechny začala sezona 2017 koncem Q-school 2016. „V podstatě ano, byl to poslední turnaj letošního roku,“ odpověděl Mrůzek. „Letošní sezona nebyla jednoduchá, vlastně bych ji bral jako rok ´nula´. Teď už se pomalu připravuji na příští a ten by měl být tím pravým rokem ´jedna´. Alespoň já u sebe vidím velký posun. Cítím se fyzicky silnější, zlepšila se mi dlouhá hra, stejně tak hra železy a zvedla se i moje sebedůvěra. Získal jsem mnoho nových zkušeností, které bych rád zúročil právě v roce 2017. Rád bych karty od partnera Relmost využil maximálně.“ Otázka tedy je, zda cesta do evropské ligy vede i jinak, než přes q-school. „Nerad bych ji znova absolvoval,“ ví už dnes Mrůzek. „Nikdo, kdo si ji sám nezkusil, si nedovede představit, v jak těžké konkurenci a pod jakým tlakem se hraje. V příštím roce bude mým prvořadým cílem získat kartu za uhrané výsledky a body v žebříčku Race to Oman. Plně využít šanci osmi startů na Challenge Tour.“ Uvidíme. Rok 2016 nebyl z pohledu úspěchů českých hráčů na evropských turnajích žádným propadákem a soudit ji jen podle jednoho nepovedeného turnaje by bylo bláhové. Šance pokusit se dostat minimálně na Challenge Tour bez kvalifikační školy mají v dnešní době minimálně tři, možná čtyři čeští profesionálové.