KDYSI DÁVNO, když BILL CLINTON potřeboval golfové útočiště, zamířil k TRUMPOVI

KDYSI DÁVNO, když BILL CLINTON potřeboval golfové útočiště, zamířil k TRUMPOVI

[caption id="attachment_14965" align="alignleft" width="300"] Bill Clinton na golfu ve společnosti George Busche, Geralda Forda a Boba Hopea[/caption] Prezidentský golf – alespoň ve Spojených státech – je něco tak běžného, že už dnes nemůže nikoho překvapit. Golf hráli tém?


[caption id="attachment_14965" align="alignleft" width="300"]Bill Clinton na golfu ve společnosti George Busche, Geralda Forda a Boba Hopea Bill Clinton na golfu ve společnosti George Busche, Geralda Forda a Boba Hopea[/caption] Prezidentský golf – alespoň ve Spojených státech – je něco tak běžného, že už dnes nemůže nikoho překvapit. Golf hráli téměř všichni američtí prezidenti, té moderní poválečné doby a výjimkou nemohl být ani Bill Clinton. O to více, když jedním z majitelů nejlepších golfových areálů byl a je po dlouhou dobu další potenciální prezident Donald Trump. Jak se zdá, tak nejen u nás, ale také v Americe dokáže golf smazat všechny překážky, včetně těch možná největších, kandidatury na post nejmocnějšího muže, nebo ženy světa. Bylo to někdy v roce 2000, kdy právě rodina Clintonových začala přemýšlet, kam se z Bílého domu ve Washingtonu přesune. Cílem měl být Westchester, nedaleko New Yorku a od začátku bylo zřejmé, že to bude poblíž golfového hřiště. Prezident Clinton golf vždy miloval, o to více když po svém druhém funkčním období na něj najednou měl o tolik více času. Právě Westchester řadu velmi kvalitních hřišť nabízí. Sám Clinton věnoval hledání nejlepšího místa a klubu mnoho času a většinou marně. Mnohé soukromé kluby jsou většinou velmi konzervativní nebo alespoň zdrženlivé k přijímání nových členů, zvláště v případě, kdy se jedná o takovou veřejně známou osobnost, jako je bývalý prezident Spojených států amerických. Nejen z pohledu zájmu tajných služeb pokaždé, když si bude chtít jít zahrát ranní rundu. A navíc. Clinton je tak trochu komplikovaný golfista. Sám možná věří, že je dobrý hráč, ale všichni, co s ním kdy hráli, hovoří o kavalírství, které dopřává jen sám sobě. Ať už to jsou mulligany nebo drobné úlevičky, které si sám velmi rád věnuje. To jsme se dozvěděli v rozhovorech mimo záznam s mnoha členy prestižních klubů, které kdy Clinton navštívil. Nemluvě o jeho prazvláštním výkladu pravidel. A pak je tu i velmi privilegovaná skupina členů z řad majitelů firem, generálních ředitelů a manažerů, kteří by zrovna radostí nekřepčili, kdyby se dozvěděli, že zrovna Clintonova skupina si chce zahrát na hřišti o samotě. Blind Brook Club v Purchase se kdysi sice členstvím prezidentů Eisenhowera a Nixona chlubil, ale to bylo v trochu jiných časech. A navíc, oba byli republikáni. Trvalo to neuvěřitelné dva roky, než se Billu Clintonovi podařilo najít golfový klub, který mu byl ochoten členství nabídnout. V té době to dávalo i velký smysl. Clinton totiž nakonec skončil v klubu Donalda Trumpa na hřišti Trump National GC v Briarcliff Manor, jen pět minut od svého bydliště v Chappaqua. Už v té době Trump velmi dobře věděl, jak jakoukoliv publicitu dobře použít.
JSEM HRDÝ NATO, ŽE JE ČLENEM MÉHO KLUBU. JE TO VELKÝ GENTLEMAN, DOBRÝ GOLFISTA A SKVĚLÝ ČLOVĚK – Donald Trump, 2003
Právě tato slova, zvláště v den, kdy startují americké prezidentské volby, mohou působit poměrně křečovitě. Je to jen připomínkou dob, kdy obě rodiny nebyly protivníky, nebo možná bychom je mohli s lehkým nadhledem nazvat i přáteli. „Trump si velmi rychle uvědomil, že právě golf a vhodné kontakty mohou být jeho vstupenkou do vysoké politiky. A využil k tomu muže, kterého považoval za spřízněnou duši – velkou osobnost, která na sebe dokázala přilákat pozornost i žárlivou nenávist,“ napsala pro New York Times Maureen Dowd. Ještě v roce 2012 sám Clinton magazínu Golf Digest prozradil, že jako jeden z darů, ke svým 65. narozeninám, dostal od rodiny výlet po všech hřištích Donalda Trumpa. Na cestě ho pak následovala nejen manželka Hillary, ale také dcera Chelsea. „Vždy jsi chtěl, abychom s tebou hráli golf. Tak tady nás máš, my jsme tvůj dárek k narozeninám. Řekla mi tenkrát Hillary. A Trumpovi lidé byli prostě skvělí. Vše pro nás zorganizovali,“ komentoval později pro Golf Digest svůj dárek Clinton. O čtyři roky později se tato historka zdá téměř neuvěřitelná. Dokonce si můžete myslet, že Clinton své členství v klubu zrušil, nebo že se na území soupeře své manželky neodváží vkročit. Mohla by to být svým způsobem pravda, ale realita je taková, že svou skříňku v klubové šatně Trumpova hřiště Bill Clinton stále má. clintons-locker