Klára SPILKOVÁ a perspektiva karty na LET 2017

Klára SPILKOVÁ a perspektiva karty na LET 2017

Po výborných výsledcích v minulém roce vstupovala Klára Spilková do letošní sezóny s velkými ambicemi pokusit se kvafikovat na největší ženský profesionální světový okruh LPGA Tour. Jak už to však v životě bývá, občas se nedaří vše podle představ. Realita je dnes ta


profimedia-0297190800Po výborných výsledcích v minulém roce vstupovala Klára Spilková do letošní sezóny s velkými ambicemi pokusit se kvafikovat na největší ženský profesionální světový okruh LPGA Tour. Jak už to však v životě bývá, občas se nedaří vše podle představ. Realita je dnes taková, že sny o přesunu za oceán byly prozatím o rok odloženy a Spilková bojuje o udržení karty na evropské sérii LET, na které je členkou od svých 16 let již šestou sezónu. Jak to s jejím členstvím v příští sezóně reálně vypadá?

– S DANIELEM TRHONĚM


SOUČASNÁ SITUACE SPILKOVÉ Výsledky Spilkové na turnajích LET jsou v letošním roce trochu jako na houpačce. Z doposud 12 odehraných turnajů prošla cutem přesně v polovině případů. Nejlepšího umístění pak dosáhla na květnovém turnaji Buick Championship v Číně, a to děleného 17. místa. V průběžném pořadí finančního žebříčku LET Order of Merit 2016 figuruje Spilková v současné chvíli na 90. místě s výdělkem 16 096,86 EUR. Do konce sezóny ji zbývá ještě odehrát 2 turnaje - Qatar Ladies Open, který startuje tuto středu a závěrečný turnaj série LET nazvaný Omega Dubai Ladies Masters, který se uskuteční od 7. do 10. prosince.
PRAVIDLA ČLENSTVÍ NA LET klara-spilkova-mission-hills-1Pravidla LET ohledně členství jsou ve srovnání s mužskými okruhy PGA TOUR nebo European Tour poměrně jednoduchá. Na základě splnění výkonostních kritérií získávají hráčky příslušnou hráčskou kategorii, přičemž od roku 2014 platí podmínka, že z finálního žebříčku LET Order of Merit jsou vyřazeny hráčky, které v sezóně odehrály na této sérii méně než 6 turnajů. Výjimku z tohoto pravidla mají hráčky, jejichž nízká kategorie jim neumožňuje dosáhnout této kvóty odehraných turnajů. Klíčová hráčská kategorie je označena číslem 5. Tato kategorie například letos umožnila hráčkám na okruhu LET odehrát 16 turnajů, neboli všechny turnaje v sezóně kromě majorů Ricoh Women´s British Open a Evian Championship a částečně také australského turnaje ISPS Handa Women's Australian Open. Do ní je pro další rok zařazeno vždy TOP 80 hráček ze závěrečného žebříčku LET Order of Merit z předchozí sezóny. Právě tuto kartu Spilková v letošním roce vlastní a také o ní bojuje pro rok následující. Výrazně slabší hráčskou kategorií, do které by mohla Spilková ještě pro příští sezónu v nejhorším případě „spadnout“, je kategorie 9a. Ta je určena pro profesionálky umístěné mezi 81. a 90. místem žebříčku. Z hlediska účasti na turnajích je tato kategorie už dosti omezující a můžeme ji označit jako sotva částečnou či výrazně omezenou hráčskou kartu. V letošním roce v ní zařazené hráčky měly garantovánu účast na pouhých 3 turnajích a na dalších 6 turnajů se dostala pouze určitá část hráček z této kategorie, jež byla uvnitř ní umístěna nejvýše. „Je to nejnáročnější období sezony, která se nevyvíjí tak, jak bych chtěla, ale pořád ještě není všem dnům konec. Někdy musí nastat překážky, aby se člověk posunul dopředu. Cítím, že jsem na dobré cestě,“ uvedla v tiskové zprávě k závěru sezony Klára Spilková.
ŠANCE SPILKOVÉ NA PLNOHODNOTNOU KARTU spilkova_konecPo předposledním a následně ještě po posledním turnaji sezóny se žebříček LET Order of Merit bude redukovat o hráčky, které nesplní předepsaný limit odehraných turnajů. K dnešnímu dni je před Spilkovou v tomto žebříčku umístěno 18 hráček nesplňujících toto pravidlo a Spilková se tak nachází na pomyslném 72. místě. Bohužel podle přihlášení na poslední 2 turnaje to vypadá, že jí ještě pravděpodobně předeženou 3 hráčky, které se dostanou na metu 6 odehraných turnajů v sezóně a přitom získaly na odměnách více peněz, než ona. Po turnaji v Kataru to bude Švédka Jessica Karlsson a po závěrečném turnaji navíc pak Američanka Cheyenne Woods a Španělka Belen Mozo. Navíc teoreticky by ještě v žebříčku mohla před ní zůstat nějaká z hráček, která kvůli své nízké kategorii nemohla odehrát potřebný počet 6 turnajů v sezóně. Spilková je tak dnes již dnes de facto minimálně 75. a má rezervu maximálně pouhých 5 míst na pozice v TOP 80 zaručující plnou kartu na příští sezónu LET. Pokud by ani v jednom ze závěrečných 2 turnajů v sezóně neprošla cutem, bude se za ní celá jí přející část české golfové veřejnosti muset „modlit“, aby se do první osmdesátky vešla, protože to bude asi velice těsné. Minimálně jeden uhraný cut by ji však měl plnohodnotné členství s vysokou pravděpodobností zajistit, protože jde v obou případech o velice dobře finančně dotované turnaje. Spilková má ale naštěstí v rukávu ještě jedno eso. Pokud by se po závěrečném turnaji v Dubaji přece jen nevešla do TOP 80, již před několika týdny si zajistila záložní variantu. Přihlásila se totiž do 5-kolového závěrečného turnaje evropské kvalifikační školy, který se hraje 17. až 21. prosince v Maroku. Z něho si 30 nejlepších hráček včetně těch na dělených místech zajistí kategorii 8a pro příští sezónu LET. A to by při kvalitách Spilkové ve srovnání s výkonostní úrovní hráček v této kvalifikaci neměl být žádný větší problém, přestože by šlo nepochybně o veliký psychický tlak a také fyzicky náročnou závrečnou část sezóny. Také karta v kategorii 8a by však kalendář Spilkové na LET v přístím roce ve srovnání s dnešním stavem dosti výrazně omezila. Letos si s ní totiž hráčky zahrály jen 9 turnajů a další dva pak pouze některé z nich. Jde tak jen o částečnou či řekněme poloviční hráčskou kartu.
NA ZÁVĚR S OPTIMISMEM spilkova-mission-hills-2014 „V Číně jsem po těžkém začátku turnaje vybojovala pěkné 47. místo a mohla jsem se radovat z toho, že vím na čem dále pracovat. Bohužel, nepovedlo se mi projít cuty v Abu Dhabi ani v Indii. V Indii jsem dobře začala, ale hlavně druhá devítka mě v Indii stejně jako mnoho jiných hráček přemohla. Stačila mírně nepřesná rána – a přišla težká výzva a nebo ztracený míč.“ uvedla Spilková ke svým posledním vystoupením. „Prožívám náročné období, po stránce cestování, s přelety do Abu Dhabi, zpět do Prahy, pak do Indie a znovu domů. V posledních dnech jsem se dala dohromady, i když zvykat si opakovaně po návratech z tepla na studený podzim nebylo ideální,“ říká sama Klára Spilková. „Přesto jsem chodila trénovat na driving do pražské Čechie, pracovala na kondici a na dalších věcech s členy svého týmu.“  Chtělo by se říci podle dávného rčení, že karty jsou rozdány, nicméně v tomto případě jsou známy pouze možné varianty, které mohou nastat. V závěru letošní sezóny totiž ještě čeká Spilkovou o plnou kartu na LET velký boj a mnoho nervů. Nejen redakce GolfDigest, ale zcela jistě i velká část české golfové veřejnosti, však věří, že Klára Spilková tuto bitvu úspěšně zvládne. Ostatně golfové schopnosti této historicky nejlepší české hráčky dodávají této víře reálný základ. Český golf totiž pro svůj rozvoj potřebuje alespoň jednoho profesionála či profesionálku, který bude hrát pravidelně na evropské úrovni, jako sůl.    
VÝSLEDKY KLÁRY SPILKOVÉ NA TURNAJÍCH V ROCE 2016
Datum Turnaj Země Série Umístění
16.2.2016 ISPS Handa Women's Australian Open Qualifying Austrálie Kvalifikace na turnaj LET NEKVAL. (T19)
28.2.2016 RACV Ladies Masters Austrálie LET CUT (T129)
13.3.2016 World Ladies Championship Čína LET 62
2.4.2016 Terre Blanche Ladies Open Francie LET Access Series T9
8.5.2016 Lalla Meryem Cup Maroko LET CUT (T72)
15.5.2016 Buick Championship Čína LET T17
25.5.2016 U.S. Women’s Open Sectional Qualifier – Europe Anglie Kvalifikace na turnaj major NEKVAL. (T49)
12.6.2016 KPMG Women's PGA Championship Spojené státy Major (účast na pozvánku) CUT (T136)
19.6.2016 Tipsport Golf Masters Česko LET CUT (T101)
24.7.2016 Aberdeen Asset Management Ladies Scottish Open Skotsko LET T60
25.7.2016 Ricoh Women´s British Open Final Qualifying Anglie Kvalifikace na turnaj major NEKVAL. (T21)
20.8.2016 Olympic Women's Golf Competition Brazílie Olympijský golfový turnaj T48
11.9.2016 ISPS HANDA Ladies European Masters Německo LET T58
25.9.2016 Andalucia Costa Del Sol Open De España Femenino Španělsko LET T35
9.10.2016 Lacoste Ladies Open de France Francie LET CUT (T73)
29.10.2016 Sanya Ladies Open Čína LET T47
5.11.2016 Fatima Bint Mubarak Ladies Open Spojené arabské emiráty LET CUT (T83)
13.11.2016 Hero Women's Indian Open Indie LET CUT (T77)