NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST právě v prodeji

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST právě v prodeji

PRVNÍ, VELKÁ A ZLOMOVÁ Jak se správně říká, nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře. Možná to kdysi na český golf sedělo víc než na cokoliv jiného. V poslední době bychom ale měli toto lidové rčení mírně poupravit třeba na: Už dávno to není s českým g


GD12-16-cover-300PRVNÍ, VELKÁ A ZLOMOVÁ Jak se správně říká, nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře. Možná to kdysi na český golf sedělo víc než na cokoliv jiného. V poslední době bychom ale měli toto lidové rčení mírně poupravit třeba na: Už dávno to není s českým golfem tak špatné, aby nemohlo být v brzké době ještě mnohem lépe. Je také pravda, že už před zahájením letošní sezony jsme tak trochu hýřili optimismem, a jak se ukázalo, měli jsme pravdu. Sečetli jsme výsledky, udělali inventuru a nezbývá, než se začít na konci roku radovat a přemýšlet, jak neusnout na vavřínech. Sezona 2017 by mohla být ta první, velká a zlomová. Ale nepředbíhejme. Tolik o profesionálním a amatérském sportovním golfu. Konečně v tomto čísle se o něm dočtete více než kdykoliv předtím. On nás ten optimismus nabíjí i poté, co jsme se zamysleli nad naší rekreační sezonou a uvědomili si, že se opravdu začalo hodně a s větší radostí hrát. Už dlouho se nám nestalo, že bychom museli hledat startovní čas nebo že by hřiště bylo opravdu plné. Letos bylo v golfových areálech a klubovnách plno a nebudeme se divit, když i výsledky – pokud je majitelé zveřejní – budou v příjemných černých číslech. A ještě jedna dobrá zpráva. Na hřišti už je zima, a hra se tak velmi zrychlila. Každý už se tak nějak vidí v klubovně u krbu a u dobrého jídla. Když je teplo, nikomu se moc z hřiště obvykle nechce. To se dá v podstatě pochopit, ale nějaké návyky rychlé hry bychom si přece jen do příští sezony přenést mohli. Přes zimu se máme možnost zamyslet, kde ten zbytečný čas na hřišti prodrbeme a kde ho vlastně nejvíc ztrácíme. Ať už se vám tomu chce nebo nechce věřit, na ránu nám stačí osm vteřin, i s přípravou pak jen dvacet. Je to ověřené na těch nejlepších hráčích a jedno z předsevzetí by mohlo být právě „pravidlo osmi vteřin“, o kterém se v novém čísle dozvíte na straně 40. Český golf se zkrátka dere do Evropy stále víc. Nejen z pohledu hráčských výsledků, ale také nebývalým počtem uspořádaných turnajů a aktivit soukromých promotérů. Byl-li rok 2016 novodobým rokem „nula“ a trend bude pokračovat, máme se v tom příštím na co těšit. Cesta už je známá, dveře pootevřeny a nezdá se, že by se měly zase na dlouhou dobu – od časů Jandů, Skopových nebo Mrůzků z konce devadesátých let minulého století – přibouchnout. Doba temna a nekonečného čekání na úspěch už snad definitivně skončila. Třeba skončí i doba nekonečného čekání na odpališti na flight před námi. Co víc si do nového roku přát? (G)
A co novém se v novém magazínu Golf Digest C&S dočtete? HRA O BRITSKÝ TROON! Henrik Stenson, Phil Mickelson a další účastníci vás vezmou do zákulisí strhující bitvy o klaretový džbánek na letošním British Open. GD12-16-BEST-DUEL Téměř čtyřicet let poté, co se v Turnberry odehrál památný „Duel na slunci“ mezi Tomem Watsonem a Jackem Nicklausem, rozehráli dva jiní golfisté další úžasnou bitvu o titul z British Open.

– S JOHNEM HUGGANEM A DAVEM SHEDLOSKÝM


ZDENĚK KODEJŠ – EVOLUCE NENÍ REVOLUCE S golfem začínal na hřišti v Semilech ještě v šedesátých letech, ale závodně i funkcionářsky se věnoval cyklistice, od níž se po roce 1990 teprve vrátil zase zpět ke golfu. Do funkce prezidenta České golfové federace byl zvolen v roce 2013 a s jeho osobou se také uklidnila tehdy trochu rozkymácená loďka vedení českého golfu. GD12-16-KODEJS Na jarní volební konferenci 2017 se ZDENĚK KODEJŠ bude o post prezidenta ČGF ucházet znovu. Jak hodnotí své roky ve funkci a kam by měl český golf směřovat?

– S ANDREJEM HALADOU


ROK NADĚJE ČESKÉHO GOLFU Zatímco v minulých letech propadali golfoví příznivci chvílemi depresím z často podprůměrných výsledků českých hráčů a jejich mizivé konkurenceschopnosti na mezinárodní scéně, letos se snad konečně začalo alespoň trochu blýskat na lepší časy. Za 27 let od listopadové „revoluce“ vygeneroval český golf pouze jediného hráče skutečně mezinárodní úrovně – Kláru Spilkovou. GD12-16-ROK-2016 To se nedá hodnotit ve srovnání s jinými sportovními odvětvími jinak než jako špatný výsledek. V roce 2016 sice ještě nedošlo k nějakému zázračnému průlomu, nicméně poměrně velké množství kvalitních výsledků našich profesionálních i amatérských hráčů přineslo reálnou naději na změnu očekávanou v dohledné době.

– S DANIELEM TRHONĚM


PRODEJ HOLÍ ANEB HARDWARE PO ČESKU Kdy jste si naposledy koupili nové golfové hole? Před rokem, dvěma, nebo dokonce už před pěti lety? Český golf je z hlediska kvantity ve fázi nulového růstu a adekvátně tomu by měl vypadat i prodej golfového vybavení: žádné zlaté časy. Je tomu ale skutečně tak? GD12-16-TEMA Anebo se po odeznění ekonomické krize byznys v tomto směru zase trochu více rozpohyboval?
PRAVIDLO 8 VTEŘIN Nestojíte snad nad míčem příliš dlouho? GD12-16-8-VTERIN Je to jednoduchá a zdá se, že i důležitá otázka: Jak dlouho by mělo hráči trvat, než odehraje ránu? Když si prolistujete golfové příručky, většinou tam najdete spoustu rad k načasování, ale jen málo o čase.

– S BOBEM CARNEYM


MY SHOT: JESPER PARNEVIK O tom, jak se svlékl do naha na Belfry, jak bojuje s třesem a jak důležitý je skupinový pokřik. GD12-16-PARNEVIK Parnevik moc dobře ví, proč si má dávat pozor na létající krávy a zebry na kole. Hlavně poté, co si vezme prášky na spaní a začne psát emaily svým sponzorům.

– S GUYEM YOCOMEM


A co DALŠÍHO se v novém čísle dozvíte? TRENÉŘI PGA Kdo jsou nejlepší trenéři české PGA roku 2016? ŽLUTÁ NEBO ČERVENÁ Otázka stojí, jak moc majitel hřiště chce samotné hráče po jamkách hnát. – S VÍŤOU ŠTROUFEM CO MÁM V BAGU Proč má jako cover na driveru Supermana, co mu řekl John Daly a s čím a s kým nejraději hraje Filip Mrůzek. NA ROVINU Jiří Zuska mladší vyhrál finále Faldo Series a jeho cíle nejsou zrovna malé. TOM WATSON Co udělat, když musíte hrát z místa, kterému se říká „collection area“. KAREL SKOPOVÝ JUN. Dvanáctá jamka na Albatrossu je po změnách mnohem zábavnější. PĚTIMINUTOVÁ KLINIKA Odnaučujete se slice? Dejte svým tréninkům obsah (a nevysypte při nápřahu míče). GOLFOVÉ VYBAVENÍ Dlouhodobé partnerství: Najděte si putter, který bude pro vás ten pravý. – S RONEM KASPRISKEM RICKIE FOWLER Já a písek. Proč zvládnu každou ránu z bunkeru. INSPIRACE S DAVIDEM IZÁKEM Nebýt whisky, o Skotsku jako kolébce golfu bychom dnes možná ani nemluvili. PRAVIDLA Stalo se na tour. Vyřešte situace a pak se podívejte, kdo se v nich ocitl. KOMENTÁŘ Říká se, že na jednoho elitního hráče je potřeba 50 000 rekreačních.
GD12-16-cover-300A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH nového čísla. ZIMNÍ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 1. PROSINCE 2016. © 2016 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.
  pruh_GD