ROZHOVOR: Zdeněk Kodejš – Evoluce není revoluce

ROZHOVOR: Zdeněk Kodejš – Evoluce není revoluce

S GOLFEM ZAČÍNAL NA HŘIŠTI V SEMILECH ještě v šedesátých letech, ale závodně i funkcionářsky se věnoval cyklistice, od níž se po roce 1990 teprve vrátil zase zpět ke golfu. Do funkce prezidenta České golfové federace byl zvolen v roce 2013 a s jeho osobou se také uklidnila tehd


RTG-32-37-GD12-16-ROZHOVOR-1S GOLFEM ZAČÍNAL NA HŘIŠTI V SEMILECH ještě v šedesátých letech, ale závodně i funkcionářsky se věnoval cyklistice, od níž se po roce 1990 teprve vrátil zase zpět ke golfu. Do funkce prezidenta České golfové federace byl zvolen v roce 2013 a s jeho osobou se také uklidnila tehdy trochu rozkymácená loďka vedení českého golfu. Na jarní volební konferenci 2017 se ZDENĚK KODEJŠ bude o post prezidenta ČGF ucházet znovu. Jak hodnotí své roky ve funkci a kam by měl český golf směřovat?

– S ANDREJEM HALADOU


PREZIDENTOVÁNÍ A VOLBY ZKUSTE JMENOVAT TŘI VĚCI, KTERÉ SE VÁM A VÝBORU ČESKÉ GOLFOVÉ FEDERACE ZA UPLYNULÉ FUNKČNÍ OBDOBÍ POVEDLY. Určitě se podařilo rozjet projekt Golf do škol a vznikl systém a určitý pořádek v přípravě výkonnostních a špičkových hráčů. Povedlo se také prosadit několik našich lidí do vrcholných orgánů European Golf Association a R&A – projevila se ještě práce Milana Veselého, který pomohl uvést na mezinárodní pole generaci mladších kolegů. A snad se současnému vedení ČGF podařilo nasměrovat řízení českého golfu věcným a sportovním směrem. S TÍM LZE SOUHLASIT. A TEĎ VĚCI, KTERÉ NEVYŠLY. Musíme se přihlásit k tomu, že se nepovedlo správně nastavit mediální politiku. Měli jsme i jeden konkrétní projekt, který nevyšel. A všeobecně se stále nedaří prosadit pozitivní prezentaci golfu na veřejnosti. Nejen mezi golfisty, ale v prvé řadě mezi nehrající veřejností. Když už někdo golf hraje, tak dobře ví, v čem jsou klady téhle hry. Ale kdo nehraje, ten to vůbec neví. MÉDIA MĚL NEJPRVE NA STAROSTI KAREL ČELIKOVSKÝ, PAK NOVÝ GENERÁLNÍ SEKRETÁŘ MARTIN BEK. TEN OVŠEM PO DVOU LETECH VE FUNKCI KONČÍ. JE I TOTO DŮVODEM JEHO ODCHODU? Určitě bych měl vysvětlit odchod člověka z tak klíčové pozice, ale není třeba hledat nějaký zásadní rozpor. Nejde o jednu konkrétní věc, respektive vámi zmíněnou mediální problematiku. Spíš si obě strany představovaly fungování trochu jinak. Ale chtěl bych jasně zdůraznit, že se rozcházíme v dobrém a že Martin odvedl velký kus práce. VÍTE UŽ, KDO HO NAHRADÍ? Ne. BUDETE OPĚT POŘÁDAT VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ? Z praktických důvodů se do toho pouštět nebudeme. Před dvěma roky se přihlásilo na dvacet kandidátů, byla to pro nás všechny velká pracovní a časová zátěž. Máme vytipovaný poměrně malý okruh lidí, dvou tří, a z nich budeme vybírat. Rádi bychom do Vánoc nějak pokročili, ale není třeba spěchat. Něco zatím převezme Maria Stilerová, část Martina Fulínová, zbytek si rozdělíme. Přes zimu neběží hlavní golfová sezona, takže práce je trochu méně. MÁTE PŘEDSTAVU, JAKÁ OSOBNOST BY MĚLA POZICI GENERÁLNÍHO SEKRETÁŘE ZASTÁVAT? Nám nejde o typ osobnosti, budeme se spíš snažit vybírat člověka podle toho, co by měl mít v gesci. Jde nám o mediální politiku, také obecně o marketing a pokrok tímto směrem. Takže pokud bude mít někdo z námi vytipovaných k daným oblastem blíže a uměl by do nich lehce vplout, je to samozřejmě výhoda.
Za poslední roky už lidé zjistili, že z pozice ve vedení federace se nedá řídit zeměkoule a nedá se z toho udělat ani výhodný milionový byznys. Je to jen hodně práce.
_RDP5759ROZHODL JSTE SE ZNOVU KANDIDOVAT NA FUNKCI PREZIDENTA ČGF, PŘITOM JEŠTĚ LETOS NA JAŘE JSTE O TAKOVÉM KROKU NEUVAŽOVAL. Máte pravdu, kolegům z výboru jsem to říkal. Souviselo to ale i s mým privátním pracovním nasazením, respektive podnikáním, které se výrazně měnilo. Objektivně bylo hodně práce a měl jsem toho plné zuby. Ale na druhou stranu jsem si říkal, že se snad něco podařilo a že spolupracovníci, golfové prostředí i hra mi stojí za to, abych se trochu „kousnul“. Bylo mi taky ze strany lidí, kterých si vážím, připomenuto, že jsem si nevychoval nástupce, a tudíž ještě nemám nárok končit. Což je vážný argument, protože sám tvrdím, že golfu žádné velké změny či revoluce nikdy neprospívají a že musí naopak přirozeně evolučně plynout. I to koneckonců můžu považovat trochu za vlastní chybu minulého období, že za sebou nemám nikoho, komu bych s čistým svědomím funkci předal. JDETE DO VOLEB S NOVÝMI CÍLI? S úplně novými určitě ne. V zásadě jde o to, pokračovat v nastoupené cestě a více se snažit zlepšovat jméno golfu v širším povědomí veřejnosti, posilovat jeho sportovní význam. A vidím ještě jeden cíl, kterým je snaha o vyšší míru profesionality a systémovosti práce. To je ale běh na delší trať.
CELÝ ROZHOVOR naleznete v novém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 1. prosince 2016.
GD12-16-cover-300A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH nového čísla. ZIMNÍ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 1. PROSINCE 2016. © 2016 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.
pruh_GD