Tokijské olympijské hřiště je pod tlakem. Povolí ženám členství?

Když se vrátíme k olympijským hrám v roce 2016, největší otázkou, která visela nad golfovým hřištěm v Riu, bylo, jestli se resort stihne včas připravit. Před olympiádou v roce 2020 je tu ovšem daleko jiný otazník. Tentokrát jde o to, zdali hostitelská strana povolí hrát žen


profimedia-0296908226Když se vrátíme k olympijským hrám v roce 2016, největší otázkou, která visela nad golfovým hřištěm v Riu, bylo, jestli se resort stihne včas připravit. Před olympiádou v roce 2020 je tu ovšem daleko jiný otazník. Tentokrát jde o to, zdali hostitelská strana povolí hrát ženám. Kasumigaseki Country Club, který leží severozápadně od Tokia, byl vybrán jako dějiště golfového turnaje na nadcházejících olympijských hrách. Podle tamního deníku Kyodo News ovšem existuje jeden palčivý problém. Klub nepovoluje ženám, aby se staly jeho plnohodnotnými členkami a zároveň jim nedovoluje hrát v neděli. To by se však mohlo možná změnit, kdyby byl ze strany veřejnosti vyvinut dostatečný tlak. V pátek se například tokijská guvernérka Yuriko Koike vyjádřila naprosto jasně ohledně této záležitosti. "Je mi velice nepříjemné, že se v dnešní době nemohou stát ženy právoplatnými členy klubu," řekla guvernérka, která byla do této pozice zvolena v srpnu jako vůbec první žena v historii. Problematika golfových klubů a ženského členství nicméně není žádnou novinkou. V posledních měsících se v tomto ohledu skloňovalo především skotské hřiště Muirfield. Historicky první volba ohledně povolení ženám  připojit se k Honorable Company of Edinburgh Golfers proběhla v uplynulém roce. Klub bude nicméně pořádat další hlasování v příštích měsících. Pokud ženám nebude povolené členství, Muirfield nebude moci hostit Open Championship. Od R&A to bylo jasně vyřčené ultimátum, se kterým nelze nesouhlasit.
Teď si představte, že by měly ženy hrát na takové akci, jako jsou olympijské hry, a to na hřišti, kde nejsou příliš vítány. To by vlastně nedávalo absolutně žádný smysl. Nicméně stále je ještě mnoho času, a proto věřme, že se situace změní. Tokijské špičky tak budou mít v následujících třech letech plné ruce práce.
GolfDigest.com