JAK chce volit AMERIKA?

JAK chce volit AMERIKA?

Ryan Moore získal loni v Hezeltine rozhodující bod pro Američany, nicméně pokud by se už tehdy hrálo podle nového systému pro RYDER CUP, vůbec by se nedostal na soupisku. Ve středu Jim Furyk oznámil klíčové změny ve vybírání hráčů pro americký tým pro RYDER CUP, v roce 2018


Jim FurykRyan Moore získal loni v Hezeltine rozhodující bod pro Američany, nicméně pokud by se už tehdy hrálo podle nového systému pro RYDER CUP, vůbec by se nedostal na soupisku.

Ve středu Jim Furyk oznámil klíčové změny ve vybírání hráčů pro americký tým pro RYDER CUP, v roce 2018 hraný v Paříži. Nejdrastičtější úpravy se týkají kapitánských voleb. Sice zůstanou čtyři, ale jejich načasování se výrazně promění.

Furyk využije tři ze svých voleb po DELL TECHNOLOGIES CHAMPIONSHIP, tedy druhém ze čtyř turnajů FEDEX CUP PLAYOFF. Čtvrtý "žolík" přijde na řadu po BMW CHAMPIONSHIP, tedy po třetí akci FEDEXCUP PLAYOFF. Loni platilo, že Davis Love III nominoval tři hráče po úvodním ze čtyř podniků FEDEX CUP PLAYOFF, čtvrtého - Moorea -  pak přizval až po tom závěrečném. Po TOUR CHAMPIONSHIP.

Ačkoliv se Moore ukázal jako dobrá volba, Furyk si myslí, že je lepší dát tým dohromady přeci jen o chvíli dříve s ohledem na cestování do Evropy.

"Myslím si, že v roce 2016 jsme měli skvělou příležitost a vyšlo to skvěle," říká Furyk k Moorovi. "Když se ale podívám směrem do budoucna, nemáme šanci něco takového udělat před cestou do Paříže. Snad se nám povede rozpoznat dalšího Ryana, tedy hráče v top formě, během BMW CHAMPIONSHIP." 

Další důležitá změna se týká bodového systému. Ačkoliv zůstane prakticky netknut, jedna úprava tu je - při majorových turnajích se dosud dostávaly dva body za každých 1000 dolarů, pro rok 2018 ale budou hráči sbírat za každou vydělanou tisícovku při čtyřech vrcholech sezony jen 1,5 bodu. Pouze u majorových vítězů se budou body dál násobit dvěma.

Podle Furyka jde o nápad, který mu prezentovalo během minulého roku hned několik hráčů. Jde o to, aby vyhrání běžné akce na PGA Tour jednoduše získalo na prestiži a významu.

Body mohou hráči získat už v sezoně 2017. Na majorech se za každých 1000 dolarů počítá jeden bod, při PLAYERS a podnicích WORLD GOLF CHAMPIONSHIP jsou potřeba na bodový zisk dvě tisícovky. V tomto ohledu se tedy nic nemění oproti systému pro loňský RYDER CUP. Až na nepatrnou drobnost  - osm hráčů, kteří se kvalifikují do amerického mužstva na základě bodů, bude určeno po PGA CHAMPIONSHIP, ne po úvodním turnaji FEDEX CUP PLAYOFF. 

Kdo tedy nakonec poletí do Paříže?