NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 2. ÚNORA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 2. ÚNORA

MĚL JSEM NÁDHERNÝ SEN Bylo to někdy kolem Vánoc, snad na první nebo druhý svátek, a já hrál tříkolový turnaj. Jedno kolo se hrálo někde na Žižkově, druhé v centru Prahy – mám pocit, že jedna jamka bylo dokonce přímo pod Orlojem – a třetí někde v děsivých kopcích a n


GD02-17-COVER-600MĚL JSEM NÁDHERNÝ SEN Bylo to někdy kolem Vánoc, snad na první nebo druhý svátek, a já hrál tříkolový turnaj. Jedno kolo se hrálo někde na Žižkově, druhé v centru Prahy – mám pocit, že jedna jamka bylo dokonce přímo pod Orlojem – a třetí někde v děsivých kopcích a na úzkých fairwayích. Vzdáleně mi připomínalo Panoramu u Kácova. Všechna kola jsem zahrál pod par a na dalšího hráče měl náskok snad pěti ran. V ty dny se všechno sešlo – falešná forma, štěstí, sebevědomí. Prostě tak, jak by si to ani nikdo z nás nepřál. A pak jsem se probudil… Ten sen se vlastně ani nezdál mně. Vyprávěl mi ho kamarád. Ten živý sen, kdy se probudíte a máte zpocené čelo. Z té hrůzy a napětí. Je ale pravda, že už někdy kolem Štědrého dne kamarádovi golf začal hodně chybět a začaly se mu zdát blbiny. Vyprávěl mi svůj sen mezi svátky a najednou jsem si uvědomil, jak ten čas děsivě rychle letí. Teď sice ještě máme jen absťák, ale na hřiště vyrazíme dřív, než si vůbec dokážeme představit. A pak se zase budeme ptát, kde jsme ten čas, který jsme mohli věnovat tréninku, probendili. (G) Stabilní postoj, levé oko nad míček, nehrát rukama, odehrát míček rameny, ze dvou metrů do jamky. Spadlo to tam! To se počítá, skoro po dvou měsících bez hole v ruce.
A CO NOVÉM SE V ÚNOROVÉM MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE? RTG-30-35-GD02-17-ROZHOVOR-1ROZHOVOR SE ZDEŇKEM POHLREICHEM GOLF JE JAKO ŽIVOT. CHVÍLI DOBRÝ, CHVÍLI ŠPATNÝ Když vidíte Zdeňka Pohlreicha na televizní obrazovce v jeho pořadu Ano, šéfe, minimálně slabším povahám se lehce podlamují kolena, pokud mají mít s jednou s osobností české gastronomie osobně co do činění.. Prostě šéf, který má respekt a z něhož jde tak trochu strach. Pokud byste ale potkali Zdeňka Pohlreicha na golfu, seznámíte se s člověkem smířeným s tím, že jsou oblasti lidské činnosti, které je lepší si užívat tak, jak jsou. Možná je to trochu spletitý úvod povídání, které vznikalo v příjemném prostředí bistra Next Door by Imperial v pražské Zlatnické ulici, jednoho ze tří pražských podniků, kterým v dubnu 60letý proslulý šéfkuchař dnes šéfuje.

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM


RTG-40-45-GD02-17-TEMA-MESICE-1TÉMA MĚSÍCE CO JE TO GOLFOVÁ TRADICE? Mnoho golfistů o ní mluví, někteří o ní mají i jisté povědomí, ale jen málokdo by dokázal přesně definovat, co to golfová tradice je. Jak se vyvinula, čím se projevuje a jakou podobu má v našem, českém golfu. My jsme se vydali po jejích stopách a při tom jsme se ptali povolaných. Vybavuji si jeden zážitek. Hrál jsem golf krátce, typický zelenáč, a potkal jsem na hřišti hráče něco po padesátce věku, který mi říká: „Golf je krásný tím, že má tradici a je potřeba ji udržovat.“ Moc jsem jeho slovům nerozuměl, ale pro jistotu jsem se optal: „A vy hrajete dlouho?“ „Asi sedm let,“ zněla odpověď. V tu chvíli jsem víc vědět nepotřeboval. Člověk, který hraje jen sedm let, hovoří o tradici? Co mi o ní může říci?

– S ANDREJEM HALADOU


RTG-68_71_GD0217_Moje_volba_INZ_INNEX-1MOJE VOLBA: ONDŘEJ PRAVDA ST. ANDREWS JAKO SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST Možná se budete ptát, proč jsme dali prostor člověku, jehož jméno málokdo v českém golfovém světě zná. Je to proto, že je jeden z Čechů, který se již ve 22 letech dokázal prosadit tam, kde byste to málo čekali. Žije a golf hraje v St. Andrews – na památném Old Course je jako doma. Svým způsobem je právě tohle hřiště jeho domácí osmnáctkou. Cesta do Mekky golfu přesto málem začala fiaskem. Nevzdal se, prošel si skotským očistcem a dokázal, že golfem se dá uživit, aniž byste museli být profesionálem nebo trenérem. Stačí mít nápad a nebát se riskovat. Dokázal si vybudovat dobré jméno mezi místní komunitou a získal členství v prestižním klubu St. Andrews Golf Club 1843. Když se zkrátka chce, je možné úplně vše.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM


RTG-48_53_GD0217_DJ_kKs-1DJ: SÍLA + PŘESNOST OD TÝČKA AŽ PO GREEN VYUŽIJTE SVÉ ODPALY NA MAXIMUM Loni jsem udělal ve své hře dvě změny – a byla z toho moje dosud nejlepší sezona mezi profesionály. Vyhrál jsem tři turnaje (z toho jeden major), byl nejlepším hráčem PGA Tour ve skórování a na 15 z 22 turnajů, jichž jsem se zúčastnil, jsem skončil v Top 10. A co že jsem změnil? Začalo to driverem. Hraju teď skoro vždycky fade. Pořád mi to létá dost daleko – průměr za sezonu jsem měl 286 metrů –, ale častěji trefuju fairway, a nepovedené odpaly nekončí tak špatně. Taky už nehraju ty příšerné hooky, které se mi dřív občas povedly. To byl tedy první krok. Tím druhým bylo zařídit, aby ty dobré odpaly z týčka nepřišly nazmar. Proto jsem strávil hromadu času vylaďováním ran krátkými železy. Teď mám u každé hole, od 9-železa po lob wedge, tři vzdálenosti, do kterých hraju. Výsledkem je, že si přihrávám o dost blíž k vlajce a v jednu chvíli jsem měl nejvíc birdie na tour. Na následujících stranách vám svou techniku představím. Snad vám moje rady pomůžou, abyste i vy zažili svou nejlepší sezonu.

– S RONEM KASPRISKEM


GD-Trh-se-meni-webAŤ UŽ JDE O TOP HRÁČE NEBO TELEVIZNÍ SMLOUVY, PENÍZE TEČOU NOVÝMI ŘEČIŠTI TRH SE ZKRÁTKA POMALU, ALE HODNĚ MĚNÍ Hned zkraje nového tisíciletí, když golfová ekonomika zažívala zlaté časy, dostal na valné hromadě akcionářů společnosti Nike její předseda a spoluzakladatel Phil Knight otázku, jestli by se nenašlo lepší využití pro sto milionů dolarů než prodloužit kontrakt s Tigerem Woodsem o pět let a dávat mu dvacet milionů ročně. „Ne, nenašlo,“ odpověděl Knight rozhodně a šetřil v tomto případě aspoň slovy. Když Knight v září 2000 v Memorial Coliseum v oregonském Portlandu toto prohlásil, jeho slova rezonovala pravdou. Woods právě vyhrál tři majory v řadě – US Open o 15 úderů, The Open o šest a PGA Championship ve strhujícím play-off. O sedm měsíců později zkompletoval Tiger Slam, když vyhrál Masters 2001, čímž se stal prvním golfistou v historii, který měl v jeden okamžik v držení tituly ze všech čtyř současných grandslamů.

– S RONEM SIRAKEM


A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE? LOGO NA TRIČKU A ODMĚNY NA TRUNAJÍCH Jediné, co se v amatérském statusu za poslední roky změnilo, jsou ceny za hole-in-one – S LUBOŠEM KLIKAREM REDAKTOR STANISLAV MATUŠ Nejlépe postavený Čech ve světovém žebříčku je naším novým hrajícím redaktorem 9 BEROUNSKÝCH LET Každé hřiště má svůj příběh a ten se, jak čas postupuje, stává košatějším a zajímavějším MAREK NOVÝ MÍŘÍ MEZI TRENÉRY Z profesionálního hráče se během zimy proměnil v profesionálního trenéra ČISTĚ TREFENÉ PITCHE Odpaly wedgí trénujte ze všech možných pozic – S LYDIÍ KO STRATEGIE JAMKY Na první jamce v Karlových Varech stačí vědět kam, a míček už na správné místo doběhne sám – S KARLEM SKOPOVÝM JUN. RYCHLÝ RESTART PUTTOVÁNÍ Čtyři způsoby, jak se vymanit z puttovací spirály – S CAMERONEM McCORMICKEM CVIČENÍ NA ZIMU Jak se nejlépe připravit na novou sezonu CO MÁM V BAGU Bryson DeChambeau a jeho neortodoxní a všechny stejně dlouhé hole DVA V JEDNOM Sportovní i golfové výkony jen v jednom chytrém zařízení NÁŠ TOUR PRO V UTAJENÍ Z půjčování peněz jiným hráčům nekouká nic dobrého MZDY V GOLFOVÉM PRŮMYSLU Kolik si vydělají lidé v golfovém průmyslu? KOMENTÁŘ Aby ženy chodily hrát více, museli by část rodinných povinností převzít muži – S ANDREJEM HALADOU

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH únorového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 2. ÚNORA 2017.

© 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.

GD02-17-web-600-unor