CHALLENGE TOUR 2017 se rozjíždí na plné obrátky

CHALLENGE TOUR 2017 se rozjíždí na plné obrátky

Po pravidelné “předskokanské” zastávce v Keni na konci března – proběhla bez účasti českých zástupců – se druhá nejvyšší evropská série rozjede v druhé polovině dubna naplno. Po krizovém roce 2015 začíná Challenge Tour po nástupu nového šéfa PGA European Tour Keit


CHt-logoPo pravidelné “předskokanské” zastávce v Keni na konci března – proběhla bez účasti českých zástupců – se druhá nejvyšší evropská série rozjede v druhé polovině dubna naplno. Po krizovém roce 2015 začíná Challenge Tour po nástupu nového šéfa PGA European Tour Keitha Pelleyho od loňského roku opět vzkvétat. A obzvláště letos přináší mnoho zajímavých novinek.

– S DANIELEM TRHONĚM


SUMÁŘ SEZONY CHt-2Kalendář Challenge Tour letos zahrnuje stejně jako loni 27 turnajů, které se uskuteční v 21 zemích a na třech kontinentech. Vrchol sezóny se již tradičně odehraje na podzim pod taktovkou finančně silných sponzorů v asijských zemích – Kazachstánu, Číně (2 turnaje), Spojených arabských emirátech a Ománu. Tyto turnaje mají finanční dotace od 350 000 do 500 000 eur. V průběhu roku bude finančně nejatraktivnější turnajem na evropském kontinentu Open de Portugal at Morgado Golf Resort (500 000 USD), který se však bude hrát jako duální akce European Tour a Challenge Tour. Následují turnaj Italian Challenge (300 000 eur), který však doposud nezná místo konání, Scottish Challenge a Rolex Trophy ve Švýcarsku (oba 250 000 eur), který je však určen pouze pro omezený okruh hráčů.
ČESKÁ STOPA 20110930_praguecitygolf_hristeV Česku se v letošním roce poprvé v historii budou pořádat dva turnaje této série v jedné sezóně – již 6. ročník D+D REAL Czech Challenge (25.-28.5. na Kunětické Hoře) a premiéra Prague Golf Challenge (6.-9.7. na Zbraslavi). Oba s dotací 180 000 eur. Pražský turnaj je de facto náhradou slovenského D+D REAL Slovak Challenge, který v letech 2014 až 2016 pořádala promotérská společnost RELMOST na hřišti Penati Golf Resort nedaleko Senice. S počtem dvou pořádaných turnajů v sezoně tak Česká republika patří po bok takových golfově zajímavých zemí, jako jsou Čína, Španělsko a Švýcarsko, přičemž ještě více turnajů (3) se letos odehraje ve Francii. To v každém případě svědčí o tom, že promotér obou českých turnajů RELMOST se zařadil na tomto okruhu mezi respektované partnery PGA European Tour. Z hlediska objektivity je nutné dodat, že turnaj D+D REAL Czech Challenge patřil z pohledu výše finanční dotace až na 19. – 20. místo z 26 turnajů loňského kalendáře Challenge Tour. Z hlediska tzv. síly startovního pole podle světového žebříčku OWGR se pak řadil na 14. – 20. místo.
NOVÉ FORMÁTY CHt-1V souladu se strategií výkonného ředitele European Tour Pelleyho se i v této tzv. druhé evropské lize začne letos na několika turnajích experimentovat s herními formáty. Konkrétně se to bude týkat turnajů ve Španělsku, Severním Irsku a Anglii. Španělský Andalucía Costa del Sol Match Play 9 se odehraje již v polovině května jako teprve čtvrtý turnaj letošního kalendáře Challenge Tour. Jeho formát zahrnuje první dva dny klasickou hru na rány s cutem a poté o víkendu vyřazovací jamkovku na 9 jamek. Další turnaj v inovativní formátu NI Open bude uspořádán v polovině srpna v Severním Irsku. První dvě kola opět proběhnou tradičním způsobem s cutem, nicméně cut bude taktéž po 3. kole, a to pro 24 nejlepších hráčů. Ti se následně utkají v tzv. nedělním rozstřelu (Shootout Sunday), který znamená 5 vyřazovacích kol na 6 jamek hraných ve formátu hry na rány (a nikoli na jamky). Bude to znamenat, že každé z 28 utkání bude končit až na poslední jamce. Na začátku září pak anglický turnaj Bridgestone Challenge nabídne podívanou v dalším netradičním formátu – modifikovaném stablefordu. Místo ran se hráčům budou přičítat na každé jamce body za výsledky pod par (+2 za birdie, +5 za eagle, +7 za albatross) a naopak odečítat body za výsledky nad par (-1 za bogey, -3 za double bogey a horší výsledek), zatímco při zahrání paru se jim bodové skóre měnit nebude. Všechny tři uvedené turnaje hrané v netradičním formátech mají přitom finanční dotace srovnatelné s jejich českými protějšky, nicméně dá se očekávat, že z důvodu své odvahy použít netradiční přístup přitáhnou nadprůměrnou sledovanost fanoušků a sponzorů. Že by inspirace na zatraktivnění turnajů pro českého promotéra do budoucna?
SROVNÁNÍ TURNAJOVÉHO KALENDÁŘE CHALLENGE TOUR 2017 SE SEZONOU 2016: Nově zařazené turnaje (+4): • Red Sea Egyptian Challenge, Egypt • Challenge de Madrid, Španělsko • Montecchia Open, Itálie • D+D Real Slovakia Challenge, Slovensko Vyřazené turnaje (-4): • Open de Portugal at Morgado Golf Resort, Portugalsko • Andalucía Costa del Sol Match Play 9, Španělsko • Prague Golf Challenge, Česko • Viking Challenge, Norsko
KALENDÁŘ CHALLENGE TOUR 2017 CHt-calendar