NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 6. DUBNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 6. DUBNA

JARNÍ EUFORIE, FALEŠNÁ FORMA A MALÝ POSTŘEH NAVÍC Známe to všichni. Nejvíc, na co se na začátku sezony těšíme, je „falešná jarní forma“. Až se poprvé dostaneme na hřiště, zjistíme, že nám to zase lítá – rovně, někdy až moc rovně – a slicy z loňského roku j


GD04-17-COVER-300JARNÍ EUFORIE, FALEŠNÁ FORMA A MALÝ POSTŘEH NAVÍC Známe to všichni. Nejvíc, na co se na začátku sezony těšíme, je „falešná jarní forma“. Až se poprvé dostaneme na hřiště, zjistíme, že nám to zase lítá – rovně, někdy až moc rovně – a slicy z loňského roku jsou nějakým kouzlem pryč. Délku neřešíme, je přeci jenom ještě zima, a tak to ani létat nemůže. Směr v podstatě také ne, je teprve březen a ještě před prvním turnajem se to srovná. A chipy – krátká hra obecně – to je přeci jasné: V zimě jsme nevzali hole do ruky a cit se vrátí, až si zase jednou najdeme čas a vyrazíme na trénink. To chce jen pár hodin na chippingu a zase budeme napodobovat Phila a zachraňovat nezachranitelné. Poslední, co by nám ještě možná mohlo k dokonalosti chybět, jsou putty, ale zase: Co byste na těch jarních aerifikovaných a chlupatých greenech čekali za zázrak? O to víc potěší dlouhý putt, který nějakým prapodivným způsobem do jamky doskáče, a my se můžeme radovat z prvního jarního birdie – trochu náhodně a nezaslouženě, ale radost udělá. Tak nějak nás zdravě nakopne a ukáže, že to s tím naším golfem zase tak špatné nebude. Pokud jsme ještě navíc sáhli po novém setu holí nebo udělali byť jen malé změny ve vybavení, je to jasné. Tak lehce to jít nemůže, na ta nová dřeva nebo hybrid si ještě musíme zvyknout a pak to teprve bude ten správný frontální útok na HCP. A ten malý osobní postřeh navíc? Před týdnem jsem zahrál dva míčky do biozóny – se zákazem vstupu samozřejmě. Ty dvě nové bílé kuličky byly v posekaném terénu vidět snad na kilometr, ale smůla, neměl jsem s sebou lovítko. Tak jsme se jenom vsadili, jak dlouho tam vydrží a jak rychle je někdo sebere. Netrvalo to ani hodinu. Nepřekvapilo mě to. Jenže pak se stala věc, kterou bych snad ani nedokázal vymyslet. Na jamce se objevil flight, pan X odpálil svůj míček z odpaliště, uklidil driver do bagu, vytáhl lovítko a nejkratší cestou zamířil k biozóně. Celou cestu se pak jen věnoval lovení, tedy sbírání míčků. O tři jamky dále celou proceduru – jen z druhé strany biozóny – zopakoval. O tempo hry mu v tu chvíli nešlo, šlo o míčky zdarma. O ty, které na recepci klubu koupíte třeba už za 15 korun. (G) P. S.: Nebojte se nám napsat cokoli, co vás zajímá, co vás trápí, co vám v magazínu chybí nebo třeba jen to, co vás štve nebo zajímá. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět nebo najít řešení. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.
A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE? GD04-17-ANKETA-2016ANKETA GOLF DIGEST C&S: CO SE VÁM NEJVÍCE LÍBÍ? S jarem přichází nejen začátek sezony, nejen legendární Masters v Augustě, ale také pravidelná čtenářská anketa Golf Digest C&S. Ankety vždy vyvolávají emoce: Někdo je nadšen, někdo v zásadě souhlasí, někdo nesouhlasí, a někdo bývá dokonce pobouřen. Ale nakonec lze jen s nadhledem konstatovat: vox populi, vox dei. Hlas lidu vyřkl svůj soud, a komu se to nelíbí a zároveň ani nehlasoval, ať hlasuje příští rok. GD04-17-KDO-MUZE-A-KDO-NEMUZEBRUTÁLNÍ & UPŘÍMNÁ ZHODNOCENÍ KANDIDÁTŮ NA TITUL Předešlých 80 turnajů Masters vyhrálo jen 50 různých hráčů. Pouze 32 z nich dosud žije. A jen 19 z nich bude letos ve dnech 6.–9. dubna ve startovním poli, přičemž někteří z nich už bez soutěžních ambicí. Spousta velkých hráčů dneška – mimo jiné Jason Day, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Henrik Stenson, Rickie Fowler, Sergio García, Justin Rose a mnoho dalších – ještě pořád nepřišla na to, jak se do zeleného saka obléct. A pak tu máme Tigera Woodse, který se snaží přijít na to, jak se obléct do svého pátého (ale prvního za 12 let). Kdo na to má a kdo nemá?

– S JOHNEM HUGGANEM a DAVEM SHEDLOSKÝM

GD04-17-TAJEMSTVI-DRIVERUVYŽDÍMEJTE SVŮJ DRIVER NA MAXIMUM Po skončení sezony jsem musel pracovat na určitých věcech, abych mohl odpalovat míčky lépe – slabé nohy, neefektivní švih, přehnané spoléhání se na ruce v tom, aby hlava hole přišla do impaktu ve správné pozici. S koučem Andrew Getsonem jsme se vrhli do práce na jejich nápravě. Lépe jsem si zafixoval rovinu švihu, zlepšil jsem práci nohou a používám nový driver, lépe vyvážený právě pro tyto změny. Něčeho zažitého jsem se musel vzdát, ale výsledky mi daly více sebedůvěry. Teď se s driverem cítím skvěle a už se nemohu dočkat, co s ním dokážu na Masters a dalších velkých turnajích. Andrew vám vysvětlí změny, které jsme udělali, a ukáže, jak z nejdelší hole v bagu dostat, co se dá.

– S PHILEM MICKELSONEM & ANDREW GETSONEM

GD04-17-ROZHOVOR-VIDALÍDR BANKY GOLFU Jak se jmenuje banka českého golfu? Samozřejmě Raiffeisenbank. Snad každý český golfista už zaregistroval, že tento peněžní ústav v posledních letech velmi aktivně podporuje domácí golf. Jeho reklamu můžete vidět na mnoha turnajích, v tištěných Pravidlech, u Kláry Spilkové… Ale rozhovor s předsedou představenstva žlutočerného bankovního domu Ing. IGOREM VIDOU (50) se netýkal jen hraní. Vlastně na něj přišla řeč až na konec.

– S ANDREJEM HALADOU

GD04-17-AUGUSTA-BEZ-KRALEPRVNÍ MASTERS PO 63 LETECH, NA KTERÉM NEBUDE ARNOLD PALMER RORY McILROY „Pro nás Evropany je to trochu jinak. Naším Arniem byl Seve. Říká to každý a opravdu je to tak. Seve udělal z golfu v Evropě masovou záležitost, tak jako to Arnold udělal s golfem v Americe. Takže když jsem vyrůstal, mým idolem nebyl Arnie, ale jakmile jsem pak přišel do Států a dozvěděl se, co všechno pro golf udělal a co znamenal pro tour, pochopil jsem. Bylo příjemné zahrát si na jeho turnaji a vzdát hold jemu i všemu, co udělal pro naši hru. Bylo by bez Arnieho vůbec Sevea? Jistě, ale nebyl by to ten samý Seve. Nikdo z nás by nebyl stejný. I golf by byl bez něj jiný.“

– TOMEM CALLAHANEM


A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE? TOUR PRO V UTAJENÍ Hádejte, o čem si spolu za provazy doopravdy povídáme – S MAXEM ADLEREM SOUSEDSKÉ VZTAHY Augusta Country Club má něco, co Augusta National hodně chce – S CURTEM SAMPSONEM MAJORY V ROCE 2017 Největší světová golfová podívaná startuje 6. dubna – S DANIELEM TRHOŇEM SÁRA ZRNÍKOVÁ Naděje z Ústí nad Labem, která v golfu hájí barvy Slovenska i proto, že Češi neměli zájem – S ALOISEM ŽATKULIAKEM JUSTIN THOMAS Uberte pár ran a tipy pro všechny – ať už cílí na 99, nebo 59 SVATÝ SOCKET! Nepřipusťte, aby se z jedné nepovedené rány stala epidemie – S DAVIDEM LEADBETTEREM DĚLÁTE SI SRANDU? Rádi bychom vám představili pár opravdu šílených místních pravidel STRATEGIE JAMKY Jamka by nikdy neměla být nudná. Ty z kopce kolikrát nabízejí i krásné výhledy do krajiny, třeba jako šestka na Panoramě – S KARLEM SKOPOVÝM JUN. STRATEGIE HŘIŠTĚ Zbraslav je jedním z těch správných hřišť, kde si přijde na své opravdu každý – S ROMANEM ŠEBRLEM MARNÉ ČEKÁNÍ Velkému průlomu jsme se zatím příliš nepřiblížili, říká Michal Krejčí z Prague Golf Teamu POZOR NA ZÁDA Pět jednoduchých domácích cviků, které uleví vaší páteři – S RONEM KASPRISKEM CR a SR, CO S TÍM? Jednička nejtěžší, osmnáctka nejlehčí a počet puntíků na skórkartě – S LUBOŠEM KLIKAREM MARTIN KAYMER Atletický, fyzicky i psychicky silný, prostě ideální vzor. Kluk z plakátu KARLOVY VARY Příběh hřiště Olšová Vrata je sága začínající velkou slávou a velkými penězi, z nichž se však rychle padá do propasti KOMENTÁŘ Chápu, že coby golfista jsem vnímán jako politik, tedy přinejmenším podezřele… – S ANDREJEM HALADOU
GD04-17-COVER-300A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH dubnového čísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 6. DUBNA 2017. © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.