Další REVOLUČNÍ novinka na European Tour: GOLFSIXES

Další REVOLUČNÍ novinka na European Tour: GOLFSIXES

KDYŽ ZMĚNY, TAK ZMĚNY. A leckdy opravdu takříkajíc gruntovní. Na European Tour se chystá další novinka, která má ukázat golf jako podívanou, která diváky baví. Turnaj pod názvem GolfSixes na hřišti Centurion Clubu nedaleko St. Albans severozápadně od Londýna právě takovou po


profimedia-0279476601KDYŽ ZMĚNY, TAK ZMĚNY. A leckdy opravdu takříkajíc gruntovní. Na European Tour se chystá další novinka, která má ukázat golf jako podívanou, která diváky baví. Turnaj pod názvem GolfSixes na hřišti Centurion Clubu nedaleko St. Albans severozápadně od Londýna právě takovou podívanou slibuje. A bude se hrát golfový kvapík, protože hotovo bude za dva dny, místo obvyklých čtyř. K celému turnaji bude stačit jen sobota a neděle. Premiérový ročník turnaje s dotací rovný milion eur si zahraje pouze 32 hráčů ze 16 zemí, kteří nastoupí ve dvoučlenných týmech. V úvodní fázi v sobotu 6. května se odehrají zápasy ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, do nedělních vyřazovacích bojů postoupí vždy dvě nejlepší dvojice z každé skupiny. Pak už se až do finále hraje k.o. systémem po vzoru fotbalové Ligy mistrů UEFA. Hraje se formát tzv. greensome, ránu z týčka odehrají oba golfisté, vyberou lepší míč a poté se střídají v dohrávce jedním míčkem. Zvláštností je i počet jamek na jeden duel. I tady to bude kvapík, protože na hřišti Centurion Clubu, které na tradičních osmnácti jamkách hrozí 80 bunkery a čtyřmi velkými vodními překážkami, se bude hrát pouze na šesti vybraných jamkách o délce 2276 yardů a s parem 24. Pravdou je, že premiérový GolfSixes se vymyká obvyklostem na golfové scéně. Mezi odlišnosti patří i hudební a pyrotechnický doprovod při nástupu hráčů na první odpaliště, diváci na tribunách mohou sledovat veškeré dění na velkoplošných obrazovkách. Na pětiparové trojce dlouhé 525 yardů se odehraje i souboj ranařů o nejdelší drive. Rychlost je podstatou celého turnaje. Nejen proto, že trvá jen dva dny, ale hlavně proto, že hráči mají na každou ránu pouze 40 vteřin. A čas se jim bude odečítat na digitálních hodinách na fairwayi i na greenu. Za překročení povoleného časového limitu následuje ztráta rány. Kdo si při premiéře zahraje? Absolutní světová špička bude sice v Centurion Clubu chybět, ale i tak jsou ve startovním poli čtyři golfisté se zkušenostmi z Ryder Cupu (Nicolas Colsaerts, Jamie Donaldson, Andy Sullivan a Chris Wood) a mezi 32 hráči je celkem 24 těch, kteří už okusili vítězství na European Tour. profimedia-0328468271 A jak vypadá nasazení a rozdělení do skupin? Nejvýše nasazeným týmem je Anglie, následuje Thajsko, Austrálie a Jihoafrická republika.
ZÁKLADNÍ SKUPINY MAJÍ NÁSLEDUJÍCÍ SLOŽENÍ: Skupina A: 1. Anglie (Chris Wood, Andy Sullivan) 5. Dánsko (Thorbjørn Olesen, Lucas Bjerregaard) 10. Nizozemsko (Joost Luiten, Reinier Saxton) 13. Indie (S.S.P Chawrasia, Chikkarangappa S) Skupina B: 2. Thajsko (Thongchai Jaidee, Kiradech Aphibarnrat) 7. Španělsko (Pablo Larrazábal, Alejandro Cañizares) 11. Belgie (Nicolas Colsaerts, Thomas Detry) 16. Skotsko (Richie Ramsay, Marc Warren) Skupina C: 3. Austrálie (Sam Brazel, Scott Hend) 8. Wales (Bradley Dredge, Jamie Donaldson) 9. USA (Paul Peterson, David Lipsky) 14. Portugalsko (Ricardo Gouveia, José-Filipe Lima) Skupina D: 4. JAR (Darren Fichardt, Brandon Stone) 6. Francie (Alexander Levy, Grégory Bourdy) 12. Švédsko (Johan Carlsson, Joakim Lagergren) 15. Itálie (Matteo Manassero, Renato Paratore)