Rorymu je 28 let. Od kudrnáče k major šampionovi s prstýnkem na ruce

Rorymu je 28 let. Od kudrnáče k major šampionovi s prstýnkem na ruce

To to uteklo. Před dvanácti lety se jakýsi šestnáctiletý kudrnáč ze Severního Irska objevil poprvé na turnaji European Tour. Díru do světa tehdy ještě neudělal, kufry si balil na British Masters už po dvou kolech, kdy nastřílel 82 a 81 ran. Asi jen málokdo by si tenkrát pomyslel,


Rory McIlroy Masters 2017To to uteklo. Před dvanácti lety se jakýsi šestnáctiletý kudrnáč ze Severního Irska objevil poprvé na turnaji European Tour. Díru do světa tehdy ještě neudělal, kufry si balil na British Masters už po dvou kolech, kdy nastřílel 82 a 81 ran. Asi jen málokdo by si tenkrát pomyslel, že klučina ze severoirského Hollywoodu bude o pár let později majitelem čtyř titulů z turnajů kategorie major a dosáhne na post světové jedničky v golfu. V rukách má Rory McIlroy driver, se kterým to napálí na značku 40 yardů. Ano, plných 40 yardů. Že vám tu něco nehraje? Jistě, Rorymu jsou dva roky, ještě nosí plínu a žvatlá. Ale s bambulí se umí ohánět parádně. Jak by také ne, když místo s plyšáky spí v posteli s golfovými holemi. V sedmi letech ho otec Gerry přivádí do golfového klubu v Hollywoodu, aby mu zařídil členství. Rory se stává nejmladším členem klubu a začíná trénovat s koučem Michaelem Bannonem, se kterým to táhne až dodnes. rory_15 V devíti letech dal své první hole-ine-one, ale hlavně vyhrál světový šampionát v kategorii 9 – 10 let, který se konal na Doralu, kde se ještě loni hrál turnaj kategorie WGC – Cadillac Championship. Už jako jedenáctiletý obešel své domácí hřiště v paru, v patnácti dosáhl na hendikep 0. Strmý vzestup pokračoval dál. V roce 2004 byl členem vítězného týmu Evropy v juniorském Ryder Cupu, o rok později si připsal už zmíněný první start na European Tour. V tom samém roce  se stal nejmladším vítězem West of Ireland Championship a Irish Close Championship, oba tituly dokázal v následujícím roce obhájit. V osmnácti letech už hrál poprvé na majoru. Na The Open, které hostilo hřiště Carnoustie, zahrál v prvním kole 68 ran (-3). Další kola už byla horší, přesto prošel cutem a získal stříbrnou medaili pro nejlepšího amatéra v turnaji. O dva měsíce později už u jeho jména nestála zkratka AM, McIlroy přestoupil k profesionálům. Při svém první startu jako profesionál skončil na 42. místě. Kartu na další sezónu na European Tour si uhrál bezpečně. Třetí místo na Alfred Dunhill Links Championship a čtvrté místo z Open de Madrid mu přineslo titul nejmladšího hráče, který na European Tour získal kartu. A finančně nestrádal. V první sezóně na turnajích vydělal 277 255 euro.
Co tě nezabije, to tě posílí
Z prvního profesionálního titulu se radoval v Dubaji roku 2009, o rok později už slavil také na PGA Tour, když ovládl Quail Hollow Championship. Rok na to už útočil na svůj první major. Na Masters vstupoval do posledního kola s náskokem čtyř ran, jenže obrovský tlak McIlroy tehdy ještě neustál. Nakonec se musel spokojit „jen“ s patnáctým místem. Nezdar ho ale nepoložil. Co tě nezabije, to tě posílí, říká se. A v případě McIlroye to platilo stoprocentně. Ještě v tom samém roce vyhrál US Open, druhý major sezóny, v rekordním skóre -16. Zvítězil o osm ran a překonal rekord, který před ním držel Tiger Woods nebo Jack Nicklaus. Do svých 25 let vyhrál ještě další dva majory. V roce 2012 to bylo PGA Championship a o dva roky později triumfoval také na The Open. Slavný pohár Claret Jug pak s sebou vzal ukázat i na slavný fotbalový stadion Old Trafford, kde má domov McIlroyův velmi oblíbený tým Manchester United. To ale nebylo všechno, poslední major sezóny 2014 se stal také jeho kořistí. O ránu totiž porazil Phila Mickelsona na PGA Championship. A radoval se nejen on, ale i firma Nike, která se Severním Irem podepsala megakontrakt už v roce 2013. McIlroy se tak zařadil po bok jednoho z nejlepších hráčů historie, Tigera Woodse. Ostatně s Woodsem našel společnou řeč na rozdíl od jiných hráčů. Oba jsou dodnes velkými kamarády i přes nespornou rivalitu. V historii golfu získali jrory_24en tři hráči více major titulů předtím, než sfoukli svíčky na dortu k 28. narozeninám. Jedním byl Bobby Jones, druhým Jack Nicklaus a třetím Tiger Woods. A to je hodně dobrá společnost, ne? Před sebou má navíc ještě spoustu let, ve kterých může pomýšlet na další majory. Zatím se jich dohromady zúčastnil dvaatřiceti, a z toho vyplývá, že každý osmý se stal jeho kořistí. Čistě teoreticky, pokud by během dalších osmi let žádný nevynechal a pokračoval by v nastoleném tempu, v 36 letech by měl už celkem osm majorů.   Co ho žene dopředu, je vidina zisku Grand Slamu. Pouze jediný major mu chybí do sbírky čtyř největších turnajů. Stále mu uniká zelené sako z Masters. Nejblíže k němu měl právě v roce 2011, kdy po třech kolech vedl, ale finále mu nevyšlo. Ale i poslední čtyři ročníky napověděli, že Rory je už velmi blízko. Osmé, čtvrté, desáté a naposledy sedmé místo jsou skvělou vizitkou.
Od buclatého chlapce se syslími tvářemi k nebušenému atletickému golfistovi
rory_16Jeden z největších ranařů na tour ví, že délka odpalů je jeho silnou stránkou. Silný je i ve hře železy a krátkou hru rozhodně špatnou nemá. Když už ale přijde nezdar, většinou za to může horší puttování. Tady má ještě rezervy. V téhle části hry jsou například Jason Day nebo Jordan Spieth určitě o krok napřed. Stěžovat si nemůže na svoji fyzickou zdatnost. Vždyť v průběhu 10 let dost zásadně změnil svůj zevnějšek. Od buclatého chlapce se syslími tvářemi se z něho stal nabušený atletický golfista, který je schopný ještě vylepšovat statistiky švihové rychlosti, a že už jako amatér ji měl velmi vysokou. A přestože nepatří k vysokým golfistům jako je například Dustin Johnson, v rychlosti otáčení ramen, boků a koneckonců i ve výbušnosti se mu může rovnat jen málokdo. Přesto se mnozí experti shodují na tom, že by měl omezit návštěvy v posilovnách. Stačí se podívat, jak dopadl Tiger Woods. Touha být nejen nejlepší na světě, ale být i nejdelší hráč v poli byl tak silná, až se to Woodsovi tak docela vymklo z rukou. Silový švih, obrovský nápor na záda, zvedání těžkých vah, vojenský výcvik, to všechno zapříčinilo Woodsovy pozdější zdravotní problémy, kterých se ne a ne zbavit. rory_26 Co tedy Rorymu McIlroyovi k úplné spokojenosti v golfu ještě chybí? Vyhrál téměř všechny velké turnaje, byl a ještě bude světovou jedničkou, třikrát vyhrál Ryder Cup, vyhrál FedExCup i Race to Dubai. K úplné dokonalosti tak chybí jen zelené sako z Masters a medaile z olympijských her. O tu se mohl poprat loni v Riu, ale na olympijský turnaj odmítl jet kvůli obavám z viru Zika. Šanci bude mít tedy až v roce 2020 v Tokiu, kam hry a s nimi i golf zamíří. Ovšem pokud bude chtít současná světová dvojka hrát.
Nová etapa života
CHASKA, MN - SEPTEMBER 29: Erica Stoll and Rory McIlroy of Europe attend the 2016 Ryder Cup Opening Ceremony at Hazeltine National Golf Club on September 29, 2016 in Chaska, Minnesota. Andrew Redington, Image: 301448278, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Getty imagesDost bylo řečí o Roryho golfu. V osobním životě právě teď prožívá pohádkové období. A to doslova. Vždyť svatba s partnerkou Ericou Stoll na krásném hradě Ashford v Irsku je už sama o sobě pohádková. Ale koho si vlastně Rory vzal? Erica ho před pěti lety zachránila na Ryder Cupu, když ho upozornila na tee time, který by jinak jisto jistě zmeškal. Tak se poznali. Před Stoll randil McIlroy s dánskou tenistkou Caroline Wozniacki, jejich svatba byla dokonce na spadnutí, ale Rory řekl těsně před svatbou ne. Podruhé už necouvl, a je z něho ženáč. Dá se předpokládat, že založí rodinu…a vůbec, asi dost se toho v jeho osobním životě změní. Pokud jde o golf, začíná novou kapitolu. Ne s trofejí v ruce, ne s medailí na krku ani se zeleným sakem na těle, ale s prstýnkem na ruce.