TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Šťastný Poulter, třetí Korda i pravidla

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Šťastný Poulter, třetí Korda i pravidla

Neuniklo vám minulý týden? Pohádka se šťastným koncem. Poulter nakonec kartu udržel Nakonec je přeci jen všechno jinak. Ian Poulter o kartu na PGA Tour nepřišel. Rozhodl o tom přepočet FedExCupových bodů u hráčů se zdravotní výjimkou. Letos je to poprvé, kdy se elit


Neuniklo vám minulý týden?

Pohádka se šťastným koncem. Poulter nakonec kartu udržel

Ian Poulter během druhého kola The Honda Classic (Foto: Profimedia) Nakonec je přeci jen všechno jinak. Ian Poulter o kartu na PGA Tour nepřišel. Rozhodl o tom přepočet FedExCupových bodů u hráčů se zdravotní výjimkou. Letos je to poprvé, kdy se elitních 125 hráčů určuje na základě bodů ve FedExCupu a neohlíží se na vydělané peníze. "Hráči se zdravotní výjimkou by měli dostat stejnou šanci uhájit kartu jako hráči bez zdravotních problémů. A tím se posunula hranice bodů," vysvětluje PGA Tour. Dříve se totiž stávalo, že například dvě 31. místa vyrovnala deváté místo a minutý cut. Na nesrovnalosti v bodovém systému u hráčů se zdravotní výjimkou upozornil Američan Brian Gay, který rovněž kartu udržel. Poulter se novinku dozvěděl v pátek po druhém kole Zurich Classic of New Orleans, kde společně s Geoffem Ogilvym prošel cutem v týmovém turnaji. "Samozřejmě je to skvěla zpráva. Tour se rozhodla, že takhle je to fér, a to mě dostává do úplně jiné situace. Můžu si plánovat kalendář a hrát turnaje, které jsem měl v plánu hrát," komentoval Poulter.

Kisner poslal svůj tým na Zurich Classic do rozehrávky

O vítězích Zurich Classic of New Orleans rozhodne až pondělní play-off. Kevin Kisner totiž poslal svůj míček na poslední jamce finálového kola třetí ranou do jamky, zapsal eagle a společně se Scottem Brownem si vynutil souboj o titul s Jonasem Blixtem a Cameronem Smithem v pondělní rozehrávce.  https://www.youtube.com/watch?v=FX3cEBc60TM

Jessica Korda skončila v Texasu třetí

Jessica Korda reacts to making a bogey putt on the eighth hole after hitting her second shot in the water hazard during the final round of the Volunteers of America Texas Shootout on Sunday, April 30, 2017 at Las Colinas Country Club in Irving, Texas., Image: 330744866, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** US Newspapers Out ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA Americká hráčka s českými kořeny se připomněla na LPGA skvělým výkonem. Na Volunteers of America Texas Shootout obsadila třetí místo se skóre -1, když na vítězku Haru Nomuru ztratila pouhé dvě rány. Výsledky turnaje výrazně zkreslil silný vítr, který hlavně o víkendu zvyšoval průměr ran na kolo. Doplatila na něj i Nelly Korda, sestra Jessicy, která ve finálových kolech zahrála 77 a 78 ran. Nakonec brala dělené 40. místo.    

PRAVIDLA: Course rating, Slope rating, jak se to rýmuje…

Zatímco PROFESIONÁLOVÉ plánují strategii své hry podle toho, na kterých jamkách určitě musejí skórovat a na kterých potvrzovat par, případně plánovaně zapsat bogey – takovou jamkou byla např. jedenáctka v Mariánských Lázních při turnajích Volvo PGA Tour v 90. letech –, AMATÉŘI se při rozhodování, jak postupovat hřištěm, nezřídka řídí INDEXY JAMEK.
JEDNIČKA NEJTĚŽŠÍ, OSMNÁCTKA NEJLEHČÍ Stručně řečeno – jamka s indexem 1 je na hřišti nejtěžší, jamka s indexem 18 pak nejlehčí. O indexy jamek ve skórkartě se nemusejí starat hráči s hracím handicapem 54, 36, 18 či 0. Ti první dostávají na každé jamce k dobru tři handicapové rány, druzí dvě, třetí jednu a čtvrtí žádnou. Pokud výsledek hráče s handicapem 36 na jamce s parem 4 činí 6, hráč právě hrál svůj osobní par, získal dva stablefordové body a může radostně a pln očekávání pokračovat na další odpaliště. Úplný začátečník s handicapem 54 tytéž dva stablefordové body na téže jamce získá za skóre 7. Naopak skrečový hráč s handicapem 0 musí pro zisk dvou stablefordových bodů hrát jamku v paru. Cílem všech je získat v turnajovém kole co nejvíc stablefordových bodů, pokud možno nad 36, a těšit se ze zlepšení handicapu.
POČET PUNTÍKŮ ŘÍKÁ, KOLIK RAN K DOBRU HRÁČ NA TÉ KTERÉ JAMCE MÁ.
Trochu víc času nad indexy jamek musí strávit hráči s jinými hracími handicapy. Řekněme Karel s handicapem 10 a Honza s handicapem +2. Zatímco Karel od hřiště DOSTÁVÁ 10 handicapových ran, vždy po jedné na jamkách s indexem 1 až 10, Honza naopak musí hřišti dvě rány DÁT, a to na dvou jeho nejlehčích jamkách s indexem 18 a 17. Tady Honzovi zajistí dva stablefordové body ve skórkartě jen birdie.
ROZHODUJE RATING HŘIŠTĚ Podmínkou pro fungování handicapového systému je hra na znormovaných hřištích. V Čechách se hřiště už notnou chvíli normují podle USGA Course Rating System. Někdy můžete zaslechnout termíny Course rating a Slope rating. Course rating (CR) není nic jiného než číslo vyjadřující absolutní obtížnost hřiště pro scratchového hráče, tj. hráče s handicapem nula. COURSE RATING je vyjádřen počtem ran zaokrouhleným na jedno desetinné místo a vychází z délky hřiště (je tudíž rozdílný pro různá odpaliště) a dalších překážek, které ovlivňují skórování scratchového hráče. SLOPE RATING (SR) je číslo vyjadřující relativní obtížnost hřiště pro hráče, kteří nejsou scratchovými hráči, a to ve vztahu k absolutní obtížnosti hřiště. Hřiště se standardní hrací obtížností má Slope rating 113. Čím vyšší Slope rating, tím obtížnější hřiště pro hráče, kteří nejsou hráči scratchovými. Uveďme si pár příkladů (Course rating a Slope rating ze žlutých pánských a červených dámských odpališť): Karlovy Vary – muži par 72; CR 71,7; SR 142; ženy par 72; CR 73,1; SR 134. Casa Serena – muži par 71; CR 70,6; SR 149; ženy par 71; CR 69,2; SR 133. Ropice – muži par 72; CR 69,5; SR 132; ženy par 72; CR 70,9; SR 128. Z uvedených hřišť a odpališť bude pro rekreačního hráče papírově nejobtížnější Casa Serena, jejíž Slope rating činí vysokých 149. Pro scratchového hráče bude naopak teoreticky nejlehčí hra v Ropici, kde Course rating při paru 72 činí 69,5.
„No co? SR je tady 92, tak si snad nemůžete myslet, že jen tak lehce zahrajete 92.“

„No co? SR je tady 92, tak si snad nemůžete myslet, že jen tak lehce zahrajete 92.“


TEČKY VE SKÓRKARTĚ? Aby to začínající hráči měli jednodušší, na některých turnajích dostávají skórkarty s malými tečkami u každé z 18 jamek. Počet puntíků říká, kolik handicapových ran k dobru hráč na té které jamce má. Kde si může dovolit hrát bogey a kde je pro něj i double bogey dobrý výsledek. Spousta hráčů se zklidní, když jistí, že na strašidelně dlouhém pětiparu mohou hrát i osm ran, a přitom si stále zapsat svůj osobní par. Hezkou hru a neberte ten handicap zas až tak vážně! – LUBOŠ KLIKAR Autor je mezinárodním rozhodčím golfu, sportovním ředitelem ČGF a členem R&A Amateur Status Committee.

Trest Lexi stále bolí. Byla to noční můra, přiznává

Lexi Thompson - ANA InspirationTěžko skrývala slzy během tiskové konference dalšího turnaje LPGA. Pochopitelně. Lexi Thompson po téměř měsíci, kdy v kontroverzním finále přišla o titul na majoru ANA Inspiration, prozradila, jaké pocity krátce po turnaji měla. „Byla to noční můra,“ řekla k incidentu, kdy se na dvanácté jamce finálového kola dozvěděla o dodatečném trestu z předchozího dne. Televizní divák totiž upozornil rozhodčí na přezkoumání videa, ve kterém Thompson patrně nevrátila míček na původní místo po omarkování. Výsledkem byly čtyři trestné rány za hru z nesprávného místa a za podepsanou kartu s chybným výsledkem. Tři týdny poté prožívala těžké chvíle. „Byly to zajímavé tři týdny. Spala jsem trochu míň než obvykle, ale spoustu času jsem trávila s rodinou a kamarády. Snažila jsem se z toho oklepat a vrátit se k tvrdému tréninku,“ řekla novinářům před turnajem Volunteers of America Texas Shootout. Dvaadvacetiletá Američanka si prohlédla video a vinu z porušení pravidel odmítá. „Asi vím, z čeho vycházeli. Hádám, že z toho otáčení míče, ale jak říkám, vždycky hraju podle pravidel. Nebyl žádný záměr, je porušit,“ujišťovala a zároveň vyvrátila další spekulace ohledně vylepšování pozice kvůli poškozenému greenu. „Neměla jsem důvod si něco vylepšovat. Greeny byly absolutně perfektní a celý týden jsem neměla v cestě nic, co bych si měla nějak upravovat,“ vysvětlovala. Teď už se soustředí na další turnaj v Texasu, do kterého vstoupí ve čtvrtek jako čtvrtá hráčka pořadí Race to CME Globe. A s vědomím, že žádný divák její výsledky už neovlivní. Hlavní golfové orgány USGA a R&A totiž v úterý vydaly nové rozhodnutí, které omezuje vliv videa na posuzování situacích na hřišti.  

Video bude mít omezenou moc, rozhodly USGA a R&A

Nebude rozhodovat o situacích, které nejsou rozpoznatelné pouhým okem, a předá větší moc do rukou hráčů. Vrcholné golfové orgány USGA a R&A vydaly v úterý rozhodnutí o omezení videa v posuzování pravidel, které začalo platit okamžitě. Rozhodnutí s označením 34-3/10 se týká dvou nových standardů, ve kterých komise pravidel omezuje použití videa. Video technologie nebude rozhodovat o přidělení trestu, pokud situace na hřišti nebude postřehnutelná pouhým okem. Platí to například pro případ, kdy se hráč dotkne pár zrnek písku při nápřahu v bunkeru. Nebude také rozhodovat o přidělení případného trestu, pokud hráč uplatnil rozumný úsudek při posouzení pravidel na hřišti. A to i v případě, že video později prokáže, že hráč pravidla porušil. To se týká situací, kdy hráč určuje, kde míč naposledy překročil hranici překážky, nebo při místě dropování,  nebo při markování míče. Řídící orgány USGA a R&A se dál budou zabývat tím, jak omezit vliv televizních diváků na konečné výsledky turnaje, s čímž souvisejí i dodatečné trestné rány po kole. Zástupci všech hlavních tour o tom teď budou diskutovat. „Tenhle první krok dává nástroj, který může mít pozitivní dopad na hru. Uvědomujeme si, že je třeba udělat ještě hodně práce. Pokroky v technologii videa umocňují divácký zážitek, ale mohou také výrazně promlouvat do soutěžního golfu. Tyhle dva faktory musíme při uplatňování pravidel vyvážit,“ řekl šéf USGA Mike Davis.

VIDEO: García v zeleném saku dal výkop El Clasicu

Sergio Garcíovi, velkému fanouškovi a čestnému členovi fotbalového klubu Real Madrid, se vítězstvím v Augustě otevřela brána na trávník slavného Santiaga Bernabeu při tradičním El Clasicu. V zeleném saku pro šampiona Masters ukázal svoji kopací techniku při čestném výkopu. Štěstí madridskému klubu ale nepřinesl, jeho tým prohrál s Barcelonou 3:2. Kdyby García svůj první major nevyhrál, v neděli by se po boku Sergio Ramose a Andrése Iniesty neobjevil. Měl totiž dohodu s prezidentem Realu Florentinem Pérezem. „Florentino Pérez mi to sliboval už před lety. Teď když jsem vyhrál major, mě nechal dát výkop, a zrovna to vyšlo na El Clasico,“ řekl golfista, který se narodil na území rivala v Katalánsku. „Nemůže být nic lepšího. Musel jsem být opatrný, klidně dýchat, pak jsem měl dobrý kontakt s míčem,“ popisoval. https://twitter.com/TheSergioGarcia/status/856409626950201344?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.golfdigest.cz%2F2017%2F04%2Fvideo-garcia-v-zelenem-saku-dal-vykop-el-clasicu%2F