Jak a co při golfu PIJETE?

Jak a co při golfu PIJETE?

oučasné horké dny po tomto tématu volají. Všude se píše, že v parných dnech je mimořádně důležité dodržovat pitný režim. A při fyzické aktivitě dvojnásob. Jenže není pití jako pití. Obyčejnou vodou člověk nikdy nic nezkazí, to je stará pravda. Lidstvo také ve své


letter-Současné horké dny po tomto tématu volají. Všude se píše, že v parných dnech je mimořádně důležité dodržovat pitný režim. A při fyzické aktivitě dvojnásob. Jenže není pití jako pití. Obyčejnou vodou člověk nikdy nic nezkazí, to je stará pravda. Lidstvo také ve své historii pilo právě a jen vodu. Vinné či pivní nápoje sice byly k dispozici, ale jen pro někoho, mléko také bylo do značné míry výběrovým nápojem. Teprve moderní doba přinesla nejrůznější přehršel nealkoholických nápojů limonádového typu, vědeckotechnická éra konzumní společnosti pak přináší i speciální pitné přípravky pro sport. Nejrůznějšími podpůrnými nápoji pro běh, cyklistiku a další vytrvalostní sporty se to dnes jen hemží. Golf není fyzicky tak náročný jako běh, je ovšem únavný jinak. Je dlouhý, trmácivý, psychicky vyčerpávající. Samozřejmě opět platí, že vodou člověk nic nezkazí. Během pěti hodin turnaje je možné pít jen vodu. Jak je to se slazenými nápoji? Mám zkušenost ano i ne. Kupříkladu v chladnějším počasí pomohou, stačí ale jen půllitrovka na celé kolo. Tělu se dostane přísun cukrů. Klasická cola mi připadá vhodná. Ale v horku už spíše ne. Určitě dobrým nápojem do vedra je chlazený čaj – a tím mám na mysli skutečný čaj, nikoli limonáda typu ice tea. Hořký čaj jen s citronem, spíše slabší konzistence než silnější. Hodí se i pití iontového typu pro sportovce, ovšem tady je potřeba dávkovat opatrně, protože jde primárně o pití pro velkou fyzickou námahu. profimedia-0137985863 Levný a dobrý ionťák si člověk může vyrobit sám: stačí do půl litru vody vymačkat půlku citronu a trochu osolit. V chladivém stavu výtečné. Skutečnou energetickou bombou je pak kombinace jeden vymačkaný grapefruit, jeden pomeranč, jeden citron, to vše rozředit vodou a osladit pár kostkami cukru (jinak je nápoj výrazně kyselý). Ale hodí se opět spíše do chladnějších než horkých dní. Jak je to s klasickými energetickými nápoji typu RB? Já jsem spíše proti, myslím si, že je to ryzí chemie. A pokud, stačila by mi tak půlka malé plechovky. Ale mnoho hráčů tyto nápoje používá, neboť skutečně dokáží nabudit, „zbystřit“ pozornost. Ale žádný výživový poradce vám je nedoporučí. Když už tedy přísun kofeinu, tak buď v čaji, nebo kávě (opět velmi malé množství). Na trhu se teď navíc objevil nápoj určený přímo golfistům, sázející právě na kofein jako „přijatelnou“ povzbuzující látku. Isoline Golf Energy Booster obsahuje silnější dávku kofeinu, vedle toho ještě další látky mající hráče povzbudit. Pít se to má včas – mezi 9.-12. jamkou, tedy v době, kdy člověk ještě únavu obvykle necítí (to přichází tak okolo 14.-15. jamky). Golfového energy boostera jsem vyzkoušel. Zvláštností téhle hranaté láhve a nápoje je to, že nejde o pití už hotové, ale musíte obsah v podobě prášku (je v uzávěru) vysypat do lahve s obyčejnou vodou. Vizuálně to vypadá dost bizarně: podivně zakalená hnědá tekutina. Vůně vás taky na první čichnutí neoblaží.
U SPORTOVNÍCH NÁPOJŮ ČI POKRMŮ NIKDY PŘESNĚ NEDOKÁŽU ROZLIŠIT, CO JE JEJICH SKUTEČNÝ ÚČINEK A CO PLACEBO.
Ovšem po napití není pocit špatný, rozhodně je to něco, co má neobvyklý „šmak“. Už to samo o sobě vybudí vaši pozornost. A asi to skutečně může pomoci. Nedokážu však u sportovních nápojů či pokrmů nikdy přesně rozlišit, co je jejich skutečný účinek a co placebo – ani tady jsem to neuměl určit. Ale pití mně celkem osvěžilo. Ovšem rozhodně bych to nepil po litrech, spíše bych to použil jako „podporu“ při pití obyčejné vody. Ať už ale pijete při golfu cokoli, je skutečně potřeba pít – a to pravidelně, mnohem pravidelněji, než jak to běžně činíme. Minimálně každou půlhodinu asi 2 dcl nebo 2,5 dcl. Všimněte si, jak často jsou špičkoví golfisté při přípravě na hru na odpališti viděni s něčím u úst. Woods takhle pil vlastně pořád. Běžný způsob, kdy člověk začne hrát a poprvé se napije někde na sedmé jamce, navíc do sebe vlije rovný půllitr, protože už má žízeň, není dobrou cestou. Tělo je obvykle schopno účinně pojmout asi čtvrt litru během patnácti minut, z většího naráz vypitého objemu část zase vyloučí ven.

– ANDREJ HALADA Autor je zástupcem šéfredaktora magazínu Golf Digest.