JON RAHM: Může už tenhle mladíček vyhrát první major?

JON RAHM: Může už tenhle mladíček vyhrát první major?

vůj dobrý metrák váhy nemá JON RAHM na svém 188centimetrovém těle zrovna vysoustružený. Kila se mu rozložila do lehce zavalité postavy, která byla typická pro některé z géniů golfu v minulosti. Ne že by byl Rahm nemotorný. Při pohledu na jeho švih vás možná napadne, že mnoz


letter-Svůj dobrý metrák váhy nemá JON RAHM na svém 188centimetrovém těle zrovna vysoustružený. Kila se mu rozložila do lehce zavalité postavy, která byla typická pro některé z géniů golfu v minulosti. Ne že by byl Rahm nemotorný. Při pohledu na jeho švih vás možná napadne, že mnozí velcí suchozemští savci se dokážou pohybovat překvapivě hbitě. V obličeji je Rahm (vyslov Rom) podobný Sylvestru Stallonovi – silné lícní kosti změkčují lehce povislé tváře –, takže se dá předpokládat, že přezdívka Rahmbo mu už zůstane. Z hlediska stylu hry připomíná robustního, výbušného a tomelovým driverem máchajícího Jacka Nicklause někdy z roku 1962. Anebo snědého Argentince Roberta De Vicenza v časech jeho největší slávy, který byl známý svými zázračnými ranami a tím, jak čistě trefoval míč. Siloví hráči nejsou dnes žádnou výjimkou. Ale to, že posíláte míč nadzvukovou rychlostí až do oblak, vám samo o sobě úspěch nezaručí, jak zjistili mnozí mladí hráči, kterým se předvídala velká budoucnost. Dalekonosné odpaly totiž ještě neznamenají, že taky umíte chipovat a puttovat.

– JAIME DIAZ


JON RAHM MÁ SKVĚLOU HRU A TALENT GOLFISTY ZE STARÉ ŠKOLY Tímhle syndromem dlouho trpěl i Dustin Johnson, než ho tvrdá práce vynesla až na první pozici světového žebříčku. Naopak u Rahma je až nápadné, jak kompletní hru má. Snad by se dalo dokonce říct, že hraje se všemi holemi v bagu vyrovnaněji než kterýkoli jiný mladý hráč za posledních 30 let až na jednoho – když vezmeme Phila Mickelsona, Ernieho Else, Tigera Woodse, Sergia Garcíu, Jasona Daye, Roryho McIlroye nebo Jordana Spiethe, možná jen Woods měl ve 22 letech tak všestrannou hru jako Rahm. RTG-68_73_GD0617_RAHM Rahmův příběh by se dal vyprávět v číslech. Stal se profesionálem loni v červnu a stačily mu čtyři turnaje, aby si zajistil kartu na tour, protože skončil jednou dělený třetí a jednou dělený druhý. V lednu pak přišlo první vítězství na Torrey Pines, kde se na poslední jamce (pětiparu) dostal driverem a 5-dřevem na okraj greenu, odkud zázračně proměnil skoro dvacetimetrový putt do eaglu. Jeho dalšími výsledky byly T-16, T-5 a T-3, načež odcestoval na WGC-Match Play. V Austinu porazil poslední den v semifinále Billa Haase, když mimo jiné vypustil 390metrový projektil. Ten ještě překonal ve finále, kde mu u jednoho drivu naměřili rovných 400 metrů, i když Dustin Johnson jej porazil. Rahmovy údaje na monitoru odpalů jsou pozoruhodně vybalancované: rychlost míče 285 km/h, rychlost hlavy hole 189 km/h, úhel vypuštění 12 stupňů a rychlost rotace 2200 otáček za minutu. Keith Sbarbaro z TaylorMade prohlašuje: „Už teď dokáže zahrát jakoukoli ránu – nízkou, středně vysokou, vysokou, zprava doleva, rovnou, zleva doprava – lépe než skoro kterýkoli jiný hráč na tour. Navíc pořád pracuje na fyzičce, takže míč mu bude v budoucnu létat ještě rychleji.“ (V současnosti drivuje v průměru na 277 metrů, což ho řadí na 22. místo na tour.)
KRÁTKÉ HŘE JSEM ŘÍKAL ‚NEMOCNICE‘. KDYŽ MI ONEMOCNĚLA DLOUHÁ HRA, KRÁTKÁ HRA VŠECHNO VYLÉČILA.
Před svým prvním Masters byl Rahm čtvrtý na tour v získaných ranách celkově, druhý v získaných ranách z týčka po green a třetí v získaných ranách při drivování. Navíc po pouhých 17 turnajích odehraných se statusem profesionála už vystoupal na 12. příčku světového žebříčku. V samotné této sezoně získal víc bodů než kterýkoli jiný hráč na světě s výjimkou Dustina Johnsona. Až začne European Tour sestavovat bodovou tabulku pro kvalifikaci hráčů na Ryder Cup 2018, dá se předpokládat, že v týmu bude jeden výrazný nováček.
NEJHORŠÍ TREST BYL, KDYŽ JSTE MUSELI SPUSTIT KALHOTY I SPODNÍ PRÁDLO KE KOTNÍKŮM. VĚŘTE MI – PUTTOVAT NA VÝHRU V TURNAJI JE OPROTI TOMU NIC.
„Jon nemá slabinu,“ řekl v lednu Mickelson. „Každá stránka hry je jeho silná stránka. Nemyslím, že je to jen dobrý mladý hráč. On patří k nejlepším golfistům na světě.“ Mohlo se zdát, že Phil trochu přehání, už proto, že Rahmových koučem na univerzitě Arizona State a jeho současným agentem je Philův mladší bratr Tim. Ale po sérii Rahmových jarních úspěchů mohl Phil se zadostiučiněním prohlásit: „Potvrzuje má slova.“
CELÝ ČLÁNEK naleznete v červnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo 1. června 2017.