NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od pondělí 10. ČERVENCE

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od pondělí 10. ČERVENCE

KLESÁ SNAD NAŠE IQ S TÍM, JAK KLESÁ NÁŠ HANDICAP? Ještě než vám popřeju příjemné golfové léto, je čas na krátké zamyšlení o hře, hřištích a tak vůbec. Většina z nás si prázdniny nebo dovolenou nedovede bez golfu představit. Většina z nás se těší na dlouhé dny,


RTG-01-GD_07_0817_COVER-300KLESÁ SNAD NAŠE IQ S TÍM, JAK KLESÁ NÁŠ HANDICAP? Ještě než vám popřeju příjemné golfové léto, je čas na krátké zamyšlení o hře, hřištích a tak vůbec. Většina z nás si prázdniny nebo dovolenou nedovede bez golfu představit. Většina z nás se těší na dlouhé dny, kdy můžeme na hřiště vyrazit brzy ráno nebo až k večeru a stejně osmnáct jamek do setmění stihnout. Otázkou přesto zůstává: Jsme na hru připraveni a jsou na horké dny připravena také golfová hřiště? A až třeba budeme přemýšlet o handicapu, zamysleme se také nad tím, zda naše IQ neklesá stejně, jako se náš handicap blíží nule. Zkusme se zamyslet nad tím, proč golf vlastně hrajeme a s jakým pocitem chceme z hřiště odjíždět. I když se nám do cesty někdo podobný připlete nebo nám na hřišti připraví více pastí, než je potřeba, případně nás překvapí předraženou nabídkou, vyhněme se tomu. Náladu a pocit z golfu si můžeme zkazit jen my sami a měli bychom se řídit jednoduchým pravidlem: Když nechci, tak nemusím. Léto je před námi, podle předpovědi bude horké a dlouhé. Jediné, co vám mohu popřát, je, aby těch spokojených dnů, kdy jedete domů s radostí, bylo co nejvíce. Golf by měl pro nás být v první řadě zábava. (G) P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás zajímá, co vás trápí, co vám v magazínu chybí nebo třeba jen to, co vás štve. Pokusím se vám v příštím čísle odpovědět nebo najít řešení. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

MARTIN KAYMER - EXKLUSIVNĚ Rozhovor s Martinem Kaymerem se odehrál před turnajem BMW PGA Championship – prvním turnajem Rolex Series – přímo v anglickém Wentworthu. Na odlehčení atmosféry jsem mu přinesl obrázek s pozdravem od mé sedmileté dcery, nakreslený podle známé fotky, na níž Kaymer drží v ruce trofej za vítězství na US Open 2014. „Vyřiďte jí moje poděkování, v Praze se s ní určitě rád sejdu,“ řekl vážně. „Pokud tedy bude ona sama chtít,“ dodal ještě s rozpačitým úsměvem poté, co viděl na mé tváři překvapení. Na vítěze dvou majorů a bývalou světovou jedničku velmi překvapivá skromnost, ale takový Kaymer opravdu je. Jeho čeští příznivci se tak mají na co těšit. Německá superstar a jeden z nejlepších světových hráčů bude i největší hvězdou letošního turnaje D+D Real Czech Masters na konci srpna na Albatrossu.

– S DANIELEM TRHONĚM

RTG-32-39-GD07-17-ROZHOVOR-MK-1


ZNOVUZROZENÝ SERGIO Vyzrálý – tenhle popis by ještě nedávno na Sergia Garcíu asi nikdo nepoužil, ale letos na Masters prokázal, že se vyzrálým golfistou stal. Poté, co překonal dílčí krizi ve finálovém kole a následně porazil Justina Rose v play-off, dostal Španěl otázku, na co je víc hrdý: Zda na charakter, který předvedl, nebo na samotné rány, které byly nejlepší v jeho životě. „Jednoznačně na charakter,“ odpověděl García rozhodně a bez váhání. Ostatně jedno bez druhého není možné. V minulých měsících to García konečně pochopil a zelené sako je výsledkem.

– S JAIME DIAZEM

RTG-68_73_GD070817_FEAT_SERGIO-1


VE STÍNU RUDÉ HVĚZDY Dějiny českého golfu jsou stoleté, ale mají velký předěl. Rok 1989. Teprve po něm můžeme hovořit o tom, že se v české společnosti golf rozšířil a zabydlel. Do té doby šlo o sport zcela minoritní, stojící na okraji zájmu. Ale přesto je jeho tehdejší historie bohatá na události a dění. A můžeme být i trochu pyšní, že golf u nás žil i za vlády komunistické strany v letech 1948–1989, a to jako v jediné zemi bývalého východního bloku. Ovšem nebyla to existence snadná.

– S ANDREJEM HALADOU

RTG-40-43-GD06-17-TEMA-1


POZOR NA SEBEJISTOTU! Většina golfistů má selektivní paměť. Když nám někdo řekne, abychom mu popsali své nejlepší rány v životě, vybavíme si, čím jsme je zahráli, kde to bylo i co jsme ten den měli k obědu. Zato vše ostatní se nám ztrácí v mlze. Jsme přesvědčení, že ať hrajeme jakkoli, stačí jedna zázračná rána a dostaneme se zase do hry, a tak máme tendenci zapomenout všechny ty průměrné rány, které jsme zahráli před ní a po ní. Stává se to i nejlepším hráčům světa. Vezměte si, co zažil v průběhu září 2014 Billy Horschel. To byl ten rok, kdy zvítězil na BMW Championship a Tour Championship, takže vyhrál play-off FedExCupu a s ním i desetimilionový bonus. Tyto dva po sobě jdoucí triumfy jsou o to působivější, když si uvědomíme, co jim bezprostředně předcházelo: Týden před turnajem BMW hrál Horschel o vítězství i na Deutsche Bank Championship, ale na poslední jamce zahrál pod tlakem jednu z nejhorších ran, jaké si umíte představit (tlusťocha 6-železem do překážky), a prohrál o dvě rány.

– SE SAMEM WEINMANEM

RTG-78_81_GD070817_FEAT_CONFIDENCE-1


KDO JSOU TI „HODNÍ KLUCI“ NA PGA TOUR Zdvořilý za všech okolností a velmi skromný – takový je Jordan Spieth, vítěz našeho nejnovějšího průzkumu, při němž hledáme ty nejhodnější hráče na tour. Tohoto dvojnásobného vítěze majoru doma učili, aby nikdy neztratil jednu schopnost, která mnoha lidem chybí: střízlivý pohled na sebe samého. Ani mezi profesionály (Spieth už mezi nimi kroutí pátou sezonu, a to je mu teprve 23 let) si nemůže stěžovat na nedostatek vzorů. Patří mezi ně Ryan Palmer, Zach Johnson, Webb Simpson, Bill Haas nebo Rickie Fowler, kterého Spieth popisuje jako člověka, který „vám neuvěřitelně štědře věnuje svůj čas a má víc energie, než já kdy mohu doufat mít“.

– S DAVEM SHEDLOSKÝM

RTG-50_53_GD070817_LIFE_Opener_INZ_GOLF_BEROVICE-1


GREENSGATE – NOVÁ DÝŠINA V novém hávu vstoupilo do sezony hřiště v těsném sousedství obce Dýšina u Plzně. A řeč rozhodně není pouze o tom, že se změnil název resortu z Golf Park Plzeň na Greensgate Golf & Leisure Resort. Pro golfisty jsou mnohem podstatnější proměny, kterými prošlo samotné hřiště. Upřímně řečeno, kdo si na Dýšině nezahrál třeba rok, čeká na něj spousta překvapení. Veskrze příjemných a oku lahodících. Hřiště, které od svého otevření v roce 2004 patřilo mezi nejlepší, se na prahu letošní sezony posunulo ještě o další úroveň výš.

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM

RTG-86-89-GD07-17-RECENZE-DYSINA-1


KLÍČEM K CESTĚ NA ZÁPAD JE STÁLE PAS, GOLFOVÝ Patříte k těm, kdo podnikají za golfem samostatné jednodenní výlety, nebo si občas zajedete zahrát dokonce více dnů najednou? Máte tu potřebu hře na pár dní propadnout a zkusit si odehrát tři čtyři hřiště najednou – každé jiné, v různém prostředí? Svou krátkou dovolenou nebo prodloužený víkend si rádi zpestříte poznáním nového kousku Česka nebo třeba gurmánským zážitkem?  Pak pro vás může být dobrou volbou západ Čech, jmenovitě karlovarský kraj a okolí Mariánských Lázní nebo Karlových Varů. Obě tato města nabízejí víc než jen lázeňskou pohodu a klid. Klíčem ke golfu na jedněch z nejhezčích hřišť může pro vás být i Západočeský Golf Pass a pět skvostů vzdálených od sebe méně jak 50 kilometrů.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

RTG-62-65-GD07-17GOLF-PASS-1


A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

Zpět do Birkdale! Vše, co potřebujete o letošním ročníku The Open vědět

Moudré rady 10 klíčů k lepšímu golfu od elitního kouče Peta Cowena S GUYEM YOCOMEM

První hráč Kdo se stane prvním českým profesionálem, který bude členem European Tour s plnou hráčskou kartou? S BASILEM DALBERTEM

Monika Dvořáková Golf byl pro mě příliš klidný a také hodně psychicky náročný sport

Loop: Cestování Pokud si schrupnete po příletu do nové destinace, ujistěte se, že to je jen na chvilku S JESSICOU KORDA

Opravdu jednoduché 5 základních kroků k lepšímu švihu S KLÁROU SPILKOVOU

Konec tlusťochům Když stojíte blíž, zjednodušíte svůj švih S BUTCHEM HARMONEM

Princip páky Nohy mají zásadní vliv na to, jak to správně napálit S JOHNNY VEGASEM

Pětiminutová klinika Naprogramujte se na greenu na úspěch S JAKUBEM VAŽANSKÝM

Obrácený postup Zlepšete svůj švih tím, že začnete od konce S CAMERONEM McCORMICKEM

Jak být blíž Odpovědi na otázky, zda zahrát pitch nebo putt SE STANEM UTLEYEM

Jedna čistá rána Z wastelandu nikdy nemusí být na green tak daleko, jak se zdá SE STANDOU MATUŠEM

Golf má být zábava Velká skupina hráčů vyznává rekreační golf a slovo handicap jim zní tajemně jako ikebana S LUBOŠEM KLIKAREM

Tour Pro v utajení Podvodníky je na turnaji těžké usvědčit, ale my o nich dobře víme své S MAXEM ADLEREM

Míče na Vysočině Velkolepé plány včetně stavby sportovního letiště se nedočkaly realizace

V Česku pojedenácté Tradice odstartovala v roce 1994. S malými přestávkami a změnami promotérů pokračuje dodnes

Komentář Když jsi v golfu jednou nahoře, buď si jist, že budeš brzy dole


RTG-01-GD_07_0817_COVER-300A mnohem více na 116 STRÁNKÁCH letního dvojčísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází v pondělí 10. ČERVENCE 2017 © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.