TOUR PRO V UTAJENÍ: Podvodníky je těžké usvědčit, ale my o nich dobře víme

TOUR PRO V UTAJENÍ: Podvodníky je těžké usvědčit, ale my o nich dobře víme

a Masters jsem hrál zatím jen jednou a i letos jsem ho sledoval jen v televizi. Vzhledem k tomu, že půlku života trávím na turnajích, nemám většinou ani pomyšlení na to, abych se na golf ještě díval doma, ale s Masters dělám výjimku. Ve vysílání je míň reklam, a hřiště za


letter-Na Masters jsem hrál zatím jen jednou a i letos jsem ho sledoval jen v televizi. Vzhledem k tomu, že půlku života trávím na turnajích, nemám většinou ani pomyšlení na to, abych se na golf ještě díval doma, ale s Masters dělám výjimku. Ve vysílání je míň reklam, a hřiště za to pokoukání stojí. Svět byl nadšený z nedělního souboje hvězd jako Serge, Rosey, Scotty, Rickie a Jordan, ale já fandil Charliemu Hoffmanovi. Jsme kamarádi, a navíc si myslím, že je zajímavější, když vyhraje outsider.

V týdnu Masters jsem si četl, co řekl Phil Mickelson na tiskové konferenci, a málem jsem spadl ze židle, když jsem narazil na tohle: „Znám několik kluků na tour, kteří nejsou při markování zrovna pečliví, a prochází jim to. Klidně umístí míček pět šest centimetrů před markovátko. Dělají to naprosto úmyslně a myslím si, že by se to mělo zarazit.“

Je třeba říct, že Phil je známý tím, že rád přehání. Na tour je jen jeden hráč, o němž se ví, že dává míč tak daleko před markovátko. Zeptejte se kteréhokoli golfisty na tour, a uvidíte, že všichni řeknou stejné jméno. Nedávno jsem s tímhle hráčem šel ve skupině a viděl to na vlastní oči. Ruku dá tak, abyste neviděli, jak daleko od mince míč dává, a pak minci zvedne tak rychle, že nemůžete s jistotou říct, co jste viděli. Ale když vám to udělá před očima několikrát, je to celkem zřejmé. A nejde jen o markování. Bylo to krátce po zákazu kotvení putteru a on hrál s dlouhým putterem. Nosí volná trička, ale já vím, že konec putteru opíral o tělo. Po skončení kola jsme o tom měli vášnivou debatu, protože jsem mu odmítl podepsat skórkartu. On prohlašoval, že pokud se mu putter dotýkal hrudníku, bylo to nechtěně. A pravidlo je formulováno tak, že musí jít o úmysl, takže mu to prošlo a kartu mu podepsal rozhodčí.

RTG-31_GD070817_UNDERCOVER_main

Tenhle chlapík ví, že švindluje, a taky ví, že ostatní vědí, že švindluje. Nikdo se s ním nechce dostat do skupiny a ani s ním hrát tréninková kola. Často ho vidíte jíst samotného.

Ale když se vrátím k tomu, co řekl Phil, myslím, že na tour je tak dvacet hráčů, kteří si schválně dávají míč blíž jamce tak o centimetr nebo dva. Je těžké to říct přesně, protože ti, kdo takhle podvádějí, to dělají šikovně. Navíc se tím cíleně nezabývám – mám dost práce se čtením dráhy svého puttu. Ale i kdybyste je při tom sledovali, je těžké je obvinit, protože se bavíme o posunu v řádu šířky mince. Maximálně můžete upozornit rozhodčího, aby na dotyčného dával pozor, ale jenom na majorech má každá skupina svého rozhodčího.

Na tour se sice tlachá jako na pavlači, ale přesto nejsou podvodníci zase tak vyčlenění z kolektivu, jak byste mysleli, protože zkazky o jejich švindlování si většinou ostatní vyměňují jen v rámci menších skupinek.

Jednu takovou mi zrovna nedávno někdo vyprávěl. Stalo se to po přerušení kvůli počasí. Když zazněl signál k přerušení hry, ten kamarád, který mi to vyprávěl, a jeden ze spoluhráčů ve skupině se rozhodli ještě dohrát jamku. Ale třetí člen skupiny, jehož míč zrovna ležel v hodně nepříjemné díře po divotu na fairwayi, se rozhodl hru přerušit hned. Když druhý den měli pokračovat, kamarád řekl svému caddiemu: „Vsaď se, že ten s…č si dá míč jinam.“ A taky že jo – míč prosvištěl vzduchem, dopadl na green a backspinem se vrátil o tři metry. Takovou ránu z divotu prostě nezahrajete.

Ten švindlíř se nakonec v turnaji dobře umístil a shrábnul balík peněz i slušnou porci bodů do FedExCupu, které měly patřit někomu jinému.

Měl se můj kamarád ozvat, už kvůli poškozeným hráčům? Možná ano, ale stejně by ničeho nedosáhl. Nicméně tihle hráči dobře vědí, čeho se dopouštějí, a karma je dostihne.

– S MAXEM ADLEREM Ilustrace Doug Chayka


CELÝ ČLÁNEK naleznete v letním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo v pondělí 10. července 2017.