SCÉNÁŘE FedEx Cupu: Kdo může vyhrát 10 milionů dolarů a za jakých podmínek?

SCÉNÁŘE FedEx Cupu: Kdo může vyhrát 10 milionů dolarů a za jakých podmínek?

Kdo se stane králem sezóny PGA Tour 2016/2017 a odnese si z East Lake šek na deset milionů dolarů? Odpověď na tuto otázku dostaneme až v neděli večer. Do té doby si ale alespoň můžeme představit hlavní uchazeče, kteří se v posledních čtyřech kolech sezóny pokus


Kdo se stane králem sezóny PGA Tour 2016/2017 a odnese si z East Lake šek na deset milionů dolarů? Odpověď na tuto otázku dostaneme až v neděli večer. Do té doby si ale alespoň můžeme představit hlavní uchazeče, kteří se v posledních čtyřech kolech sezóny pokusí vítěznou trofej a pohádkovou odměnu získat. Jaké jsou tedy jejich šance? Komu se v letošní sezóně dařilo víc, ten má samozřejmě i větší šanci do rukou dostat pohár pro krále letošního FedEx Cupu. Stejně jako loni „stačí“ kterémukoliv hráči na prvním až pátém místě, tedy Jordanu Spiethovi, Justinu Thomasovi, Dustinu Johnsonovi, Marcu Leishmanovi a Jonu Rahmovi, vyhrát závěrečný podnik Tour Championship a desetimilionová odměna navrch té turnajové (1 530 000 dolarů) ho nemine. [caption id="attachment_22887" align="alignnone" width="500"]Trofej pro vítěze Tour Championship i trofej pro celkového vítěze FedEx Cupu (Foto: Profimedia) Trofej pro vítěze Tour Championship i trofej pro celkového vítěze FedEx Cupu (Foto: Profimedia)[/caption] Kudy vede cesta největších hvězd k 10milionovému balíku? A co by se muselo stát, aby vyhrál třicátý v pořadí?
  1. Jordan Spieth
Vyhraje FedEx Cup, když vyhraje Tour Championship. Stále bude mít reálnou šanci na vítězství, i když skončí do pátého místa. Dokonce má matematickou šanci na zisk poháru, přestože skončí nejhůře 29. z třicetičlenného startovního pole.  
  1. Justin Thomas
Vyhraje FedEx Cup, když vyhraje Tour Championship. Stále bude mít reálnou šanci na vítězství, i když skončí do třetího místa. Dokonce má matematickou šanci na zisk poháru, přestože skončí na děleném šestém místě s jedním z hráčů.  
  1. Dustin Johnson
Vyhraje FedEx Cup, když vyhraje Tour Championship. Stále bude mít reálnou šanci na vítězství, i když skončí na druhém místě. Dokonce má matematickou šanci na zisk poháru, přestože skončí nejhůře na děleném čtvrtém místě.  
  1. Marc Leishman
Vyhraje FedEx Cup, když vyhraje Tour Championship. Stále bude mít reálnou šanci na vítězství, i když skončí na druhém místě. Dokonce má matematickou šanci na zisk poháru, přestože skončí nejhůře dělený třetí.  
  1. Jon Rahm
Vyhraje FedEx Cup, když vyhraje Tour Championship. Stále bude mít reálnou šanci na vítězství, i když skončí nejhůře dělený druhý s jedním z hráčů. [caption id="attachment_22888" align="alignnone" width="500"]Jordan Spieth už FedEx Cup vyhrál v roce 2015 (Foto: Profimedia) Jordan Spieth už FedEx Cup vyhrál v roce 2015 (Foto: Profimedia)[/caption] Hráči na 6. až 30. místě už nemají věci ve svých rukou. Přesto i oni mají teoretickou šanci vyhrát. Ale musejí se spoléhat na klopýtnutí svých soupeřů. Šestý Rickie Fowler musí bezpodmínečně Tour Championship vyhrát a jednička FedEx Cupu Jordan Spieth musí skončit dělený druhý nebo na horším místě, zkrátka Spieth nesmí skončit samostatný druhý. I druhé místo může Fowlerovi vynést celkový titul, matematickou šanci má. Napodobit Roryho McIlroye z loňské sezóny se pokusí Jason Day. Patnáctý hráč FedEx Cupu letos na PGA Tour neprožil nijak skvostný rok, ale forma se mu přeci jen začala vracet v samotném závěru. V minulém týdnu nebyl daleko od vítězství. Teď se pokusí proměnit podprůměrnou sezónu ve vynikající. K tomu, aby ovládl FedEx Cup, musí vyhrát Tour Championship a spoléhat, že Jordan Spieth skončí dělený devátý nebo na horší pozici, Justin Thomas musí skončit nejvýše na děleném čtvrtém místě, Dustin Johnson nejvýše dělený třetí, Marc Leishman alespoň na tříčlenném druhém místě a Jon Rahm musí skončit nejlépe dělený druhý nebo na horším místě. Španěl Sergio García se do elitní třicítky protlačil na poslední chvíli. I on má ale šanci FedEx Cup ještě vyhrát. V jeho případě by se ale musela sejít spousta okolností. Jednak by Spieth musel skončit dělený devatenáctý nebo horší, Thomas by musel dohrát na tříčlenném pátém místě, Johsnon nejlépe čtvrtý, Leishman nesmí skončit na lepším než děleném třetím místě, Rahm nejlépe na tříčlenném druhém místě a Fowler nesmí skončit na samostatném druhém místě nebo dokonce turnaj vyhrát.   Minimální šanci na vítězství má i třicátý v pořadí Jason Dufner. Musí ale v East Lake vyhrát a Spieth musí skončit dělený 29. a horší, Thomas na tříčlenném děleném šestém místě, DJ dělený čtvrtý a horší, Leishman dělený třetí a horší, Rahm na tříčlenném druhém místě a Fowler dělený druhý a horší.