Q-SCHOOL LPGA Tour 2018 BUDE JINÁ. Spilková může být v klidu, Vlčková pod tlakem

Q-SCHOOL LPGA Tour 2018 BUDE JINÁ. Spilková může být v klidu, Vlčková pod tlakem

a začátku září 2016 vyslal komisionář LPGA Tour Michael Whan do světa strohou zprávu, že systém kvalifikace na tento nejprestižnější světový profesionální ženský okruh se bude pravděpodobně v letošním roce měnit. O několik týdnů později naznačil, že se přitom bude in


a začátku září 2016 vyslal komisionář LPGA Tour Michael Whan do světa strohou zprávu, že systém kvalifikace na tento nejprestižnější světový profesionální ženský okruh se bude pravděpodobně v letošním roce měnit. O několik týdnů později naznačil, že se přitom bude inspirovat systémem mužského amerického protějšku PGA Tour ve formě Web.com Tour Finals. To by ale znamenalo, že špičkové evropské hráčky, jako jsou například Klára Spilková, budou až na malé výjimky mít jedinou možnost dostat se na americkou tour, a to přes celoroční účast a celkové umístění v TOP 10 v nižší zámořské soutěži Symetra Tour. Jak už to v životě bývá, naštěstí je nakonec všechno docela jinak.

S DANIELEM TRHONĚM

První dobrou zprávou pro český golf je, že celý tento Whanův projekt nabral zpoždění a v letošním roce se LPGA Tour Q-School ještě odehrává v původním formátu. Z toho mohou těžit Klára Spilková a Karolína Vlčková, které se obě probojovaly do závěrečné, třetí fáze (Stage III). Dalším důvodem k české radosti je pak razantní změna Whanem původně zvažované koncepce.

PŮVODNÍ ZÁMĚR ZMĚNY FORMÁTU LPGA TOUR Q-SCHOOL Na podzim roku 2016 komisionář Whan oznámil, že možná již v letošním roce (což se nestalo) a nejpozději v roce 2018 dojde pravděpodobně ke zrušení současné třífázové LPGA Tour Q-School a jejím úplným nahrazením po vzoru PGA Tour dvou až třídílnou sérií kvalifikačních turnajů hraných v týdnech následujících za sebou a ve stejné geografické oblasti. Série kvalifikačních turnajů by se účastnily především v dané sezoně neúspěšné hráčky LPGA Tour, které neobhájily plnou kartu a naopak nejlepší hráčky ze Symetra Tour, které tuto kartu nezískaly (neumístily se v TOP 10 v celoročním žebříčku americké mini tour).

Záměrem této změny bylo dostat více kvalitních, především zahraničních hráček z jiných profesionálních okruhů a také špičkových golfistek z amerických univerzit na nižší zámořský okruh Symetra Tour. Posílit tak jeho prestiž a získat pro něho další sponzory. LPGA přitom koupila Symetra Tour pod tehdejším názvem Duramed FUTURES Tour v roce 2007, přestože ta měla status jako oficiální rozvojová série pro LPGA Tour již od roku 1999.

Naplnění této Whanovy vize by ale znamenalo zásadní dopad do ambicí neamerických hráček, protože by se dalo očekávat, že okénko pro účast v této nové sérii kvalifikačních turnajů by stejně jako na PGA Tour bylo otevřeno pouze pro pár špičkových hráček ze světa, řekněme z TOP 50 ženského světového golfového žebříčku Rolex Rankings. Pro tyto top světové hráčky by logicky nedávalo smysl, aby musely nejprve celý rok strávit na turnajích Symetra Tour mezi hráčkami výrazně nižší kvalitativní úrovně, ale mohly se přímo kvalifikovat na LPGA Tour.

Pro ostatní výborné mezinárodní hráčky, jako je například Klára Spilková pohybující se v současnosti kolem 200. místa v Rolex Rankings, by to znamenalo strávit minimálně jednu sezonu v “nižší americké ženské lize” Symetra Tour. Ta je však z hlediska výše finančních dotací (loni cca 3 mil. USD) propastně daleko nejenom za LPGA Tour (loni cca 63 mil. USD), ale zároveň hodně vzdálena také Ladies European Tour (loni cca 14 mil. USD). Na evropský okruh má přitom Spilková svým letošním vítězstvím na turnaji v Maroku zajištěnu členskou kartu až do roku 2019.

Jelikož současné hraní na evropské LET a americké Symetra Tour by se prakticky nedalo skloubit dohromady, musela by se tak Spilková rozhodnout, zda za vidinou startu na nejlepším světovém ženském profesionálním okruhu bude minimálně rok finančně živořit v druhé americké lize, anebo si užívat získaná privilegia v Evropě, avšak bez možnosti zahrát si první ligu v USA. To by pro ni mohlo znamenat hodně nepříjemné dilema.

NOVÝ SYSTÉM ŽENSKÉ AMERICKÉ KVALIFIKAČNÍ ŠKOLY OD ROKU 2018 Podle posledních informací, které Michael Whan komunikoval na tiskové konferenci 17. listopadu 2017 během závěrečného turnaje LPGA Tour, však nově navržený systém nakonec bude pouze částečnou modifikací toho stávajícího. Dnes se LPGA Tour Q-School pořádá ve třech navazujících fázích (turnajích), z nichž první a druhá fáze má zůstat zachována úplně beze změny, a to včetně současných lokalit a termínů.

V současném, končícím systému, který letos vyprodukoval pro finálový turnaj startovní pole 166 hráček (o 10 více než v loňském roce), probíhala kvalifikace podle následujících kritérií:

  • Členky LPGA Tour (které v sezoně ztratili členskou kartu pro další rok, tj. neumístily se mezi TOP 100 v celoročním žebříčku Race to CME Globe) včetně těch, které hrály na zdravotní výjimku
  • Nejlepších 15 hráček Symetra Tour v celoročním žebříčku Volvik Race for the Card, které nezískaly plnou kartu na příští ročník LPGA Tour (tj. těch, které se umístily od 11. místa výše)
  • Hráčky z TOP 40 světového žebříčku Rolex Rankings, které nemají členství pro příští ročník LPGA Tour
  • Kvalifikantky z druhé fáze LPGA Tour Q-School Stage II (cca 80-85 hráček)

Kritéria nově navrženého systému budou taková, aby vygenerovala pro závěrečný turnaj startovní pole pouze 108 hráček:

  • Hráčky LPGA Tour umístěné mezi 101. a 150. místem v celoročním finančním žebříčku Race to CME Globe
  • Hráčky Symetra Tour umístěné mezi 11. a 30. místem v celoročním finančním žebříčku Volvik Race for the Card
  • Nejlepších 5 amatérských hráček z amerického univerzitního žebříčku Golfweek/Sagarin College Rankings
  • Až 10 nejlepších hráček v rámci TOP 75 světového žebříčku Rolex Rankings (toto kritérium ještě bude LPGA upřesněno později)
  • Kvalifikantky z druhé fáze LPGA Tour Q-School Stage II (pouze 20-30 hráček)

Zásadní rozdíl je tedy především v tom, že podle nového systému postoupí z druhé fáze kvalifikační školy do finálové části o dost méně než polovina hráček ve srovnání se systémem současným. To by však pro top hráčky, jakými jsou například Spilková, mělo být úplně jedno, protože jejich ambicí není nějak s odřenýma ušima sotva postoupit do finálové fáze americké kvalifikace, ale především v ní získat plnohodnotnou nebo přinejhorším částečnou, podmíněnou členskou kartu na další ročník LPGA Tour. Tyto karty získává v obrovské konkurenci finálového turnaje pouze nejlepších 20 hráček (plná karta), resp. 45 hráček včetně dělených míst (podmíněná karta), na čemž nic nemá změnit ani modifikace systému kvalifikace od příštího roku.

[caption id="attachment_23520" align="alignnone" width="620"] Karolína Vlčková (Foto: Zdeněk Sluka)[/caption]

Také samotná finálová fáze americké kvalifikace dozná poměrně výrazné změny. Pod novým označením Q Series bude obsahovat dva čtyřkolové turnaje ve formátu hry na rány bez cutu, přičemž hráčky si budou výsledek prvního z nich přenášet do začátku druhého neboli celkový výsledek za oba turnaje se bude hráčkám kumulativně sčítat. Celkem tedy finalistky odehrají 144 jamek, což zajistí spravedlivé prověření jejich výkonnosti za účelem přidělení karet na LPGA Tour pro opravdu nejlepší z nich. Oba turnaje se budou odehrávat na různých hřištích a bude mezi nimi třídenní přestávka. Jejich finanční dotace by se měla oproti současnému stavu ztrojnásobit na 150 000 USD.

V principu je tedy možné na závěr shrnout, že Whan nakonec značně ustoupil od svého původního ambiciózního plánu “nacpat” všechny zahraniční a americké univerzitní hráčky alespoň na rok na Symetra Tour. Uvědomil si pravděpodobně drsnou realitu současné dosti nízké konkurenceschopnosti tohoto druholigového amerického okruhu ve srovnání s evropskou LET a především s korejskou a japonskou ženskou profesionální tour, které jsou ještě výrazně finančně silnější, než jejich evropský protějšek.

LETOŠNÍ FINÁLOVÝ TURNAJ KVALIFIKACE A AMBICE NAŠICH HRÁČEK Nyní nás ale zajímá především letošní finálový turnaj LPGA and Symetra Tour Qualifying Tournament Stage III, který se bude konat za účasti Spilkové a Vlčkové ve dnech 29. listopadu až 3. prosince na dvou hřištích (Hills Course a Jones Course) v resortu LPGA International v Daytona Beach na Floridě. Turnaj se odehraje na 90 jamek, s cutem po 72 jamkách pro 70 nejlepších hráček a hráčky na dělených místech. Jak již bylo řečeno dříve, startovní pole čítá 166 hráček.

Klára Spilková tak s vědomím nového formátu americké kvalifikace v příštím roce nemá letos příliš co ztratit a může hrát poměrně uvolněně. Optimální by samozřejmě bylo, kdyby se umístila mezi 20 nejlepšími hráčkami, což by jí přineslo plnou kartu (kategorie 12) na LPGA Tour v příští sezoně s možností zúčastnit se většiny turnajů (kromě majorů a pár turnajů s omezeným startovním polem). Ovšem ani částečná, podmíněná karta (kategorie 17), kterou získají hráčky mezi 21. a 45. místem (včetně dělených míst) ve finálovém kvalifikačním turnaji, by pro Spilkovou nebyla vůbec špatná. Přinesla by jí automatickou účast na prvních cca osmi běžných turnajích následující sezony na LPGA Tour s tím, že by v nich měla možnost uhrát si svými výkony jistotu být ve startovním poli na následujících akcích. V případě neúspěchu má přitom Spilková vždy možnost vrátit se na LET, kde má plnou kartu a jejíž turnaje se navíc odehrávají převážně až ve druhé části roku. Navíc to vypadá, že LET se dostala z nejhorších existenčních potíží, které měla především v první části letošní sezony. To Karolína Vlčková bude hrát finálovou kvalifikaci pod podstatně větším existenčním tlakem. Kvalifikaci na LET letos vynechala, a tak jedinou její nadějí pro příští rok je zisk karty na Symetra Tour. Tu má sice teoreticky jistou již svým postupem do finálové fáze LPGA Tour Q-School, avšak to jí zajišťuje pouze podmíněný status. Pokud Vlčková nyní projde ve finálovém turnaji alespoň cutem, získá de facto plnou kartu s možností startů na většině turnajů Symetra Tour v sezoně. Když se jí to ale nepodaří, potřebuje se minimálně umístit alespoň odhadem do 120. místa, aby měla reálnou šanci dostat se v příštím roce do startovního pole prvních cca sedmi turnajů v sezoně Symetra Tour a v nich si svými výkony vylepšit status do další části sezony. U Vlčkové tedy na rozdíl od Spilkové nepůjde o jednoduchou rovnici, zda-li nějakou kartu získá či nikoli, ale každé “urvané” lepší místo ve výsledkové listině finálového turnaje může být pro její další kariéru velice důležité. Jedinou českou hráčkou, která se doposud zúčastnila finálové fáze americké kvalifikační školy, byla Jana Peterková v roce 2006. Té se však nepodařilo projít cutem a skončila na děleném 125. místě ze 138 startujících hráček. Doufejme, že Klára Spilková nebo Karolína Vlčková její dosavadní české historické maximum letos vylepší. Pro české hráčky jsou tedy “karty rozdány” a teď už nezbývá, než jim držet palce.