Jak posuzovat úspěch a neúspěch

Jak posuzovat úspěch a neúspěch

ŽIVOT JE OPRAVDU JAKO BONBONIÉRA Nikdy nevíte, co dostanete. V tomto ohledu je golf stejný. Jako caddie si někdy udržíte job i poté, co se svým hráčem pětkrát v řadě neprojdete cutem. Jindy přijdete o práci i po velmi slušném výsledku. Pro naši práci žádná pravidla neexis


ŽIVOT JE OPRAVDU JAKO BONBONIÉRA Nikdy nevíte, co dostanete. V tomto ohledu je golf stejný. Jako caddie si někdy udržíte job i poté, co se svým hráčem pětkrát v řadě neprojdete cutem. Jindy přijdete o práci i po velmi slušném výsledku. Pro naši práci žádná pravidla neexistují a vše je nepředvídatelné. Jen dvě hodiny poté, co jsem dopsal minulý článek, mi zavolal šéf (nyní už bývalý šéf) Søren Kjeldsen. Byl jsem zrovna doma v Praze a pral prádlo. Nebylo to ani půl dne poté, co jsem se vrátil z Valderramy. Hned mě napadlo: „Tak to je divné, asi mi nevolá, aby se zeptal, jaké je v Praze počasí…” A nemýlil jsem se. Dostal jsem padáka. Bylo to velké zklamání. Měli jsme před sebou poslední tři turnaje Rolex Series bez cutu s vidinou výdělku pěkného balíku peněz. Najednou bylo po všem a jediné, co jsem si z toho mohl vzít, bylo ponaučení. Se Sørenem jsme ve Španělsku skončili osmnáctí poté, co se sedm týdnů léčil se zraněním zad. Někdo by řekl, že po tak dlouhé přestávce to nebyl špatný výsledek. Pravda je taková, že jediné, na čem záleží, je to, co si myslí hráč. Takže co je to dobrý výsledek? Na všem záleží. Je to o vašem potenciálu, o zkušenostech, a hlavně ambicích. Je to prosté: Jakmile jednou okusíte Masters, vše, co chce, je hrát v Augustě znovu. A znovu. A znovu. Je to nejlepší turnaj ve všech ohledech. Søren loni na Masters skončil sedmý – mimochodem pro tak relativně krátkého hráče velmi působivý výsledek. Letos byl 36., takže pozvánku na příští rok nezískal.
JEDINÉ, NA ČEM ZÁLEŽÍ, JE TO, CO SI MYSLÍ SÁM HRÁČ.
Dostat se na Masters je nejtěžší ze všech turnajů. Musíte být mezi padesátkou nejlepších nebo musíte být šampionem (s tím krásným zeleným sakem ve skříni) nebo skončit mezi 12 nejlepšími, případně vyhrát jeden z turnajů PGA Tour. Takže pozvánka pro Sørena znamenala vrátit se do top 50. Před Valderramou byl Søren 97. hráčem světa. Jinými slovy, cílem bylo vyhrát nebo skončit v top 5. Umístění v top 20 ho na cestě neposunulo nikam. Když jsem pak v průběhu druhého kola udělal jedinou chybu za celý týden, která nás stála ránu, přímo jsem si říkal o červenou kartu. A tu jsem nakonec také dostal. Pro českého hráče by 18. místo na European Tour bylo skvělým výsledkem, pro Sørena je to průměr, a kdyby se to stalo Rorymu, celý svět by nad tím kroutil hlavou. V golfu musíte mít cíl. Jen tak se na něj můžete soustředit. Až tak jednoduché to je, ale nestavte si ho příliš vysoko! A nechte si ho pro sebe, nesdílejte ho. Když ho prozradíte, jen tím otevřete cestu k pochybnostem jiných. Dnešní média si neuvědomují, jak velkou odpovědnost nesou. Zvláště v tom, jak informují o výsledcích. V zásadě sami novináři nemohou posoudit, jaký výsledek dobrý je a jaký ne. Měli by o hodnocení požádat nejdříve hráče. To je také důvod, proč se po každém kole konají tiskové konference. Hráč může vyhrát turnaj, aniž by hrál dobře, nebo může skončit desátý i v případě, že má životní formu. Zní vám to podivně? Není. Je obrovský rozdíl mezi hraním a skórováním. To, co odděluje skvělé hráče od těch dobrých, je jejich schopnost jít po hraně. Více než technika je důležitější schopnost, jak dostat míček do jamky. Chcete mít skvělý švih nebo skvělá čísla ve skórkartě? Jen pět dní poté, co jsem dostal výpověď, jsem odletěl do Spojených států a potkal se s několika hráči a jejich agenty. Po více než 11 letech na European Tour – pokud se sám chci posunout dál – je logickým krokem PGA Tour. Mým cílem je jednou vyhrát major. V USA se hrají tři ze čtyř a žije tam 49 z 50 nejlepších světových hráčů. Všichni jsou členy PGA Tour, série, která se z větší části hraje v jedné zemi, s jednou měnou a bez cestování mezi časovými pásmy. A jen tak mimochodem, krom těch tří majorů se tady bude v roce 2018 hrát o 218 milionů dolarů na rozdíl od 132 milionů na European Tour. Jednoduchá matematika, ne?

BASILE DALBERTO Autor je profesionálním caddiem na okruhu European Tour a je spolupracovníkem magazínu Golf Digest C&S.