BASILE DALBERTO: Nabídka z univerzity? O tom se nepřemýšlí

BASILE DALBERTO: Nabídka z univerzity? O tom se nepřemýšlí


iger Woods hrál za Stanford, Dustin Johnson za univerzitu Coastal Carolina, Jordan Spieth v Texasu, Justin Thomas v Alabamě, Jon Rahm, Paul Casey, Phil Mickelson a Pat Perez za Arizona State, John Daly studoval v Arkansasu… A seznam by mohl pokračovat do nekonečna. Já osobně jsem měl možnost hrát univerzitní golf tři roky: za Glendale a Scottsdale Community College v Arizoně a za univerzitu New Mexico State. A musím říct, že tyto tři roky byly jedněmi z nejlepších v mém životě. Proč? Jednoduše proto, že to byla ta největší zkušenost, jakou jsem získal. Karolína Vlčková, která odehrála čtyři sezony za univerzitní tým Florida Gators, by má slova asi jen potvrdila. O to se s vámi klidně vsadím. Určitě stejně jako já milovala každou minutu, kterou mohla na škole prožít.   Aby také ne. Jakmile se jednou dostanete do univerzitního týmu, vše je podřízeno jedinému – vašemu zlepšování, a to bez zbytečného stresu a v nejlepších možných podmínkách. Největším benefitem je popravdě ten fakt, že škola je plánována podle vašeho herního kalendáře. Když se vrátíte z turnaje, můžete se v klidu zapojit do výuky tak, abyste dosáhli co možná nejlepších výsledků.

„UNIVERZITNÍ GOLF JE STÁLE TA NEJLEPŠÍ CESTA, JAK SE PŘIPRAVIT NA ÚSPĚŠNOU PROFESIONÁLNÍ KARIÉRU.“

Z golfového hlediska dostanete k dispozici to nejlepší zázemí v podobě drivingu a chipping nebo putting greenů. Já jsem měl navíc to štěstí, že jsem studoval na místech, kde o slunce a teplé počasí není nikdy nouze. Jasně, v Illinois nebo v Minnesotě to je trochu složitější, ale jste-li členem týmu, máte zdarma k dispozici kompletní vybavení a zahrajete si zdarma i na těch nejlepších hřištích. Občas také na těch, za která byste jinak zaplatili třeba více než 300 dolarů za jedno kolo. Když jsem hrál za Scottsdale, měli jsme jako partnery Ping a Cleveland a za jediný rok jsem odehrál snad 50 skvělých hřišť jen v okolí Phoenixu. Nezapomenutelné. Stali jsme se tenkrát šampiony NJCAA (National Junior College Athletics Association) a dostalo se nám podpory, jako bychom byli nějaká královská rodina. Některé z nejlepších týmu NCAA (National Collegiate Athletics Association), jako Oklahoma State nebo Arizona State mají i skvělý sezonní kalendář a své turnaje hrají na hřištích na Havaji, na Floridě, v Kalifornii nebo v Mexiku. Některé týmy dokonce cestují soukromými letadly. Ano, čtete správně: soukromými tryskáči. Už od univerzity je to vše o penězích a vysokoškolský sport ve Spojených státech dnes dokáže generovat miliony dolarů. Jordan Spieth se ještě jako člen týmu Texas Longhorn soukromými letadly něco nacestoval, tak proč v tom nepokračovat i poté, co přestoupil mezi profesionály? Mnohé z univerzitních turnajů dnes vysílá ESPN a ty nejprestižnější běží i na americkém Golf Channelu. Potenciální partneři tak mají možnost sledovat nové talenty už od jejich akademických začátků. Ještě na škole v Arizoně jsem dostal nabídku smlouvy na 50 000 dolarů, když přestoupím mezi profesionály a kvalifikuji se na tehdejší minisérii Gateway Tour. I když jsem tehdy hrál velmi dobrý golf, nabídku jsem odmítl a pokračoval raději ve studiu. Nelituji toho – vždy jsem věděl, že bych asi vše profesionálnímu golfu obětovat nedokázal. Spojené státy jsou golfovou zemí zaslíbenou. Počet golfistů přesahuje 26 milionů a hrají se zde tři nejlepší túry na světě (mužská, ženská a seniorská). A systém univerzitních turnajů je tak dobrý, jak jen může být. Jako neanglicky mluvící cizinec se rychle naučíte jazyk a stále máte motivaci být nejlepším v týmu nebo ve škole. Kdyby se mě kdokoliv z mladých talentovaných hráčů zeptal, zda by měl na americkou univerzitu nastoupit, vždy bych odpověděl jediné: „Vůbec o tom nepřemýšlej a JDI DO TOHO!“

– BASILE DALBERTO Autor je profesionálním caddiem na okruhu European Tour a je spolupracovníkem magazínu Golf Digest C&S.

CELÝ ČLÁNEK vyšel v únorovém čísle magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 1. února 2018.