KOLOSEUM ve Phoenixu? To je nejdivočejší golfová PARTY na světě

KOLOSEUM ve Phoenixu? To je nejdivočejší golfová PARTY na světě

Od římského amfiteátru je vzdálené 9914 kilometrů. Ročně ho nenavštěvují miliony turistů.  A už vůbec v jeho aréně nejde o holý život jako před téměř 2000 tisíci lety během gladiátorských zápasů. Tak proč se šestnácté jamce na TPC Scottsdale přezdívá pr?


Od římského amfiteátru je vzdálené 9914 kilometrů. Ročně ho nenavštěvují miliony turistů.  A už vůbec v jeho aréně nejde o holý život jako před téměř 2000 tisíci lety během gladiátorských zápasů. Tak proč se šestnácté jamce na TPC Scottsdale přezdívá právě Koloseum? Pro jeho bouřlivou atmosféru a tribuny připomínající oválný amfiteátr.
NA ODPALIŠTĚ ŠESTNÁCTKY VSTUPUJÍ HRÁČI OD ROKU 1987
Historie turnaje sahá až do roku 1932. Tehdy se uskutečnil ještě pod názvem Arizona Open a vyhrál ho Ralph Guldahl, který zvítězil se skóre -1 a domů si odvezl šek na 600 dolarů. Posuneme-li se v čase o 85 let dopředu, objevíme v kolonce bývalých vítězů Hidekiho Matsuyamu. Ten si z turnaje odvezl 1,2 milionů dolarů. Ale zpět do meziválečného období. Po čtyřech letech od svého vzniku byl turnaj na tři roky zastaven, roční pauzu měl i v roce 1943 v období druhé světové války, kdy byla výrazně omezena doprava. Od roku 1955 se v hostitelství turnaje střídala hřiště The Phoenix Country Club s The Arizona Country Clubem ve Phoenixu. Ale v průběhu let se město Phoenix tak rozrůstalo, že vznikaly dopravní zácpy a organizátoři turnaje nebyli schopní zajistit dostatek parkovacích míst. Bylo nutné turnaj přesunout na jiné místo. Tím se od roku 1987 stal klub ve Scottsdale, na jehož hřišti Stadium Course se hraje turnaj dodnes, jen pod názvem Waste Management Phoenix Open. A od té doby také hráči vstupují každoročně začátkem února na odpaliště šestnácté jamky. [caption id="attachment_24936" align="alignnone" width="838"] Phil Mickelson při odpalu na šestnáctce Stadium Course TPC Scottsdale (Foto: Profimedia)[/caption]
KOLEM JAMKY SE VEJDE 16 TISÍC LIDÍ
Tolik fanoušků mohou šestnáctce na TPC Scottsdale například některé fotbalové kluby v Česku při mistrovských zápasech tiše závidět. Jak je to ale se vstupným? Může se golfový fanoušek na slavnou jamku podívat bez toho, aniž by musel z kapsy vytáhnout balík stodolarovek? Odpověď je: Může. Má to ale dvě ALE. Na jamku se může dostat, pokud má zaplacené hlavní vstupné na turnaj, tzv. General Admission. Ovšem počet míst vyhrazených právě pro tento hlavní vstup je pouze 3 700. Proto není vůbec neobvyklé, že po ranním otevření areálu v 7:00 nadšení fanoušci utíkají právě na tuto jamku, aby obsadili jedno z volných míst. Nevýhodou je, že první hráči se na odpaliště tříparu dostanou až po desáté hodině. Takže ranní ptáčata musejí tři hodiny čekat na místě, než začne show. Pokud místa opustí, zasednou je jiní. Zbylá místa (tedy cca. 12 tisíc) je vyhrazeno pro firmy ve formě SkyBoxů. Těch je kolem jamky na tribunách zhruba ke 300. Kdo má zájem pronajmout si SkyBox, který pojme až 34 lidí, musí si připravit od 450 dolarů na den. Nebo je možnost zakoupit jeden z balíčků. Ten nejdražší balíček (tzv- 10-pack) stojí 18 tisíc dolarů na šest dnů, tedy kompletní turnajový týden. Některé SkyBoxy umožňují pohled jak na šestnáctou jamku, tak na jamku č. 15. Uvnitř pak diváci najdou pohodlné pohovky, HD televize a bohaté občerstvení. Stadion, který obklopuje celou jamku, stojí na místě jen v době konání turnaje. Jeho příprava trvá přibližně tři měsíce. Atmosféru odpalu mezi tribunami rekreační hráči během roku nezažijí. Tribuny by totiž v letních měsících vrhaly na jamku stín, dalším důvodem, proč nemohou být tribuny na místě nastálo, jsou požadavky na zřízení šaten a výtahů v takových prostorách.  [caption id="attachment_24934" align="alignnone" width="838"] Na stadion šestnácté jamky TPC Scottsdale Stadium Course se vejde 16 tisíc lidí (Foto: Profimedia)[/caption]
9 HOLE IN ONE
Pro nejlepší hráče světa není šestnáctá jamka v nesoutěžních kolech nikterak záludná. Dalo by se říct, že je pro ně snadným soustem. Měří 163 yardů, což je pro tyto hráče krátký par 3 většinou na devítku nebo osmičku železo. A vzhledem k poměrně krátké vzdálenosti nejsou bunkery přilehlé ke greenu u většiny hráčů vůbec ve hře. Jenže v turnajových kolech je vše jinak. Rozbouřený dav 16 tisíc diváků dokáže zamávat i s těmi psychicky nejodolnějšími. Bučení opilých diváků po netrefeném greenu z odpaliště neunesl v roce 2001 Justin Leonard, který na jednu z tribun vztyčil prostředníček. Kdo si ale dokáže přihrát blízko jamce, či dokonce zahrát míček z odpaliště první ranou do jamky, je odměněn radostným pokřikem. A že se tu už eso v turnaji několikrát oslavovalo, celkem devětkrát. Níže je seznam hráčů, kteří na 16. jamce TPC Scottsdale zahráli během turnaje Hole in One. 1988 Hall Sutton 1990 David Edwards 1990 Brad Bryant 1991 Jay Delsing (zahrané devítkou železem) 1997 Tiger Woods (zahrané devítkou železem) 1997 Steve Stricker (zahrané šestkou železem) 2002 Mike Sposa (zahrané sedmičkou železem) 2011 Jarrod Lyle (zahrané osmičkou železem) 2015 Francesco Molinari (zahrané pitching wedží, na zkrácenou výměru 133 yardů)
KŘIČTE, PROSÍM!
Na golfu nebývá zvykem, aby někdo někoho vyzýval k hlasitému povzbuzování. Spíš naopak. Dobrovolníci s plácačkami Quiet please (ticho, prosím) se snaží – mnohdy neúspěšně – o zachování klidu v momentu, kdy se hráč připravuje k úderu. To ale neplatí v případě šestnácté jamky na TPC Scottsdale. Bouřlivá atmosféra, to je něco, co doprovází turnaj už řadu let. Ostatně LED panely s nápisy MAKE SOME NOISE, které lemují tribuny, jsou toho jasným důkazem. A ostýchavci, u nichž je zvykem sledovat hru bez jakýchkoliv projevů emocí, po pár pivech povolí. Vždyť v davu ztratí jakoukoliv odpovědnost za své chování, tak proč by si jednou nezařádili. Ještě, když to po nich někdo dokonce vyžaduje. Tato řízená party nemá daleko k tomu, aby se zvrhla v neřízenou divočinu, při níž půjde o zdraví. Ochranka se alespoň snaží kontrolovat množství alkoholu proneseného jednou osobou. Na kolik se jí to daří, si asi můžeme domyslet. [caption id="attachment_24935" align="alignnone" width="838"] Fanoušci hlasivky při turnaji Waste Management Open nešetří (Foto: Profimedia)[/caption] Nedílnou součástí zábavy na šestnácté jamce jsou sázky. Nejčastěji diváci utrácejí peníze za to, který hráč umístí míček blíž jamce. Ale sázelo se i na závody kedíků. Ti se z odpaliště rozeběhli ke greenu, vítězný nosič holí pak potěšil nejednoho fanouška, který na něj zrovna vsadil. PGA Tour ale tento „závod“ z bezpečnostních důvodů zakázala. Ani samotní hráči se nevyhnou omezením. Zakázané mají cokoliv házet publiku. Někteří hráči to ale nerespektují a fandům občas něco hodí. Třeba Andrew „Beef“ Johnston poslal do hlediště pytlík s hranolky. Ir Shane Lowry potěšil už tak připité obecenstvo irským pivem Guinness, Ryan Palmer jednou hodil do davu míček obalený bankovkami se vzkazem „Dej si pivo na mě." Ani to však není poslední zvláštnost, která se pojí s šestnáctkou. Každým rokem se mezi lidmi šušká, že na veřejných záchodcích mají lidé sex.
FANOUŠKY MILOVANÁ I NENÁVIDĚNÁ JAMKA
Jsou fanoušci, kteří šestnáctku milují. Ale stejně tak se najde řada jejích odpůrců, ti se jí vyhýbají obloukem. Golfová veřejnost neustále diskutuje o tom, jestli něco takového na golf patří. Ale jak se vlastně k nejrušnější zastávce na PGA Tour vyjadřují hráči? „Ta jamka je docela jednoduchá. Fanoušci na ní houkají a všelijak pořvávají, ale mě to nerozhodí.“ (Brooks Koepka) „Nejdřív jsem myslel, že jsem Fluffsovi (kedík Mike „Fluffs“ Cowan) zlomil ruku. Pak jsem jenom ucítil zápach piva na odpališti za mnou.“ (Tiger Woods o svém hole in one a plácnutí s kedíkem) „Byl jsem už na spoustě sportovních akcí. Ale takový řev jako byl dnes na šestnáctce, jsem ještě neslyšel.“ (Francesco Molinari o svém hole in one) „Vyrůstal jsem na akčních sportech a tohle mi je připomíná. Fanoušci tu jsou slyšet a užívají si to.“ (Rickie Fowler) Turnaj Waste Management Phoenix Open se slavnou šestnáctou jamkou prostě baví. Potvrzuje to i každoroční růst počtu diváku, kteří na turnaj zamíří. Loni jich přišlo za celý týden celkem 655 tisíc. A pro ty, kdo se osobně zúčastnit nemohou, připravila PGA Tour unikátní zážitek. Stačí mít 3D brýle pro virtuální realitu, stáhnout si aplikaci PGA Tour VR Live a můžete být přímo v phoenixském koloseu. Pro ostatní se i letos připravuje 3D video z šestnácté jamky. Vidět ho můžete na Twitteru nebo Periscopu.