Poslední mohykán padl. PLAY-OFF na 18 jamek na US OPEN končí

Poslední mohykán padl. PLAY-OFF na 18 jamek na US OPEN končí

Jedna éra končí, nová začíná. O vítězi US Open už nebude rozhodovat 18jamkové play-off, nýbrž rozehrávka na dvě jamky. Zkrácení úmorného prodlužování turnaje, které postihovalo kromě hráčů také fanoušky, rozhodčí, dobrovolníky i televizní štáby, bylo nevyhnutelné.


Jedna éra končí, nová začíná. O vítězi US Open už nebude rozhodovat 18jamkové play-off, nýbrž rozehrávka na dvě jamky. Zkrácení úmorného prodlužování turnaje, které postihovalo kromě hráčů také fanoušky, rozhodčí, dobrovolníky i televizní štáby, bylo nevyhnutelné. I tak ale vydrželo v podmínkách soutěže až do letošního ročníku. Nejdéle ze všech majorů. V 117leté historii druhého nejstaršího majoru o novém šampionovi rozhodovalo 33krát play-off. To znamená, že téměř každý čtvrtý ročník neměl vítěze po čtyřech kolech. Všechny rozehrávky přinesly rozuzlení až po osmnácti jamkách a mnohdy i více.
NEJDELŠÍ PLAY-OFF TRVALO 72 JAMEK
Billy Burke potřeboval 72 jamek navíc, aby na US Open udolal George Von Elma. To se psal rok 1931. Tehdy bylo ještě zvykem, že vítěze určovala rozehrávka na 36 jamek. A když Burke s Von Elmem zahráli po dvou osmnáctkách stejně, museli ze sebe vymáčknout poslední zbytky sil a rozdat si to následující den v dalším 36jamkovém maratonu. To už Burkovi stačilo, svého soupeře porazil o jedinou ránu. Turnaj trval pět dní a celkem 144 jamek. V počátcích US Open se hrálo play-off na 18 jamek. Pokud ani to nerozhodlo o vítězi, hrálo se znovu 18 jamek. Až v pozdních dvacátých letech 20. století se přešlo k brutálnímu rozklíčování turnaje na 36 jamek. Ve čtyřicátých letech přišel návrat k 18 extra jamkám a v padesátých letech se v případě nerozhodnutí po 18jamkovém play-off začala hrát tzv. "náhlá smrt".   [caption id="attachment_25081" align="alignnone" width="838"] Komu letos padne do rukou trofej z US Open? (Foto: Profimedia)[/caption]
PLAY-OFF NA 18 JAMEK POPRVÉ ZRUŠENO NA MASTERS
Na The Masters bylo play-off na 18 jamek zrušeno jako na prvním majoru. Od roku 1976 se v případě nerozhodného stavu po čtyřech kolech hraje „náhlá smrt“ – vítěze určí první jamka, na které jeden z hráčů zahraje méně úderů než jeho soupeř. O rok později následoval Masters ve zrušení 18jamkového utrpení PGA Championship, kde se hraje play-off na tři jamky. V roce 1986 přešel k šetrnějšímu play-off i The Open Championship, v němž zvítězí hráč s nejnižším skóre po čtyřech jamkách navíc.
WOODS VYHRÁL NA 91. JAMCE 
Poslední play-off na US Open spolu sehráli před deseti lety Tiger Woods s Roccem Mediatem. Woods si tehdy závěrečným birdie puttem na poslední jamce finálového kola vynutil play-off. To trvalo devatenáct jamek. Po osmnácti měli totiž oba hráči shodný výsledek, Woods pak zvítězil na první jamce náhlé smrti, když mu stačilo zahrát par. Woods získal svůj čtrnáctý a doposud poslední major titul.
VŠICHNI CHTĚJÍ VIDĚT ROZUZLENÍ V NEDĚLI 
„Před nástupem moderní doby, kdy chtějí všichni vědět všechno hned, a před nástupem televize, dával formát play-off na 18 jamek ještě smysl,“ tvrdí výkonný ředitel USGA Mike Davis. „Proč bychom se ale dnes měli vracet na hřiště ještě v pondělí?“ ptá se. Americká golfová asociace proto udělala průzkum mezi hráči, fanoušky a televizními společnostmi o zrušení 18jamkového play-off. Většina z nich se zrušením a nahrazením rozehrávky na dvě jamky souhlasila. Změna se dotkne nejen mužského turnaje, ale také ženského US Women’s Open, mužského seniorského US Open (o vítězství na obou se dosud rozhodovalo v 3jamkovém play-off) a ženského seniorského US Open. Prvního play-off na dvě jamky se tak můžeme dočkat už letos v červnu, kdy US Open zamíří do Shinnecock Hills Golf Clubu.