Turnaj LET se vrací do Česka po třech letech. Poprvé na Karlštejn

Turnaj LET se vrací do Česka po třech letech. Poprvé na Karlštejn

Po tříleté odmlce se do Česka vrací golfový turnaj „první evropské ženské ligy“. Turnaj Tipsport Czech Ladies Open se uskuteční ve dnech 23. – 25. srpna 2019 a hrát se bude na hřišti na Karlštejně. Podnik s dotací 120 tisíc euro, z níž si vítězka odnese 19 200 euro je společnou akcí Ladies European Tour a nižšího okruhu LET Access Series. A jeho pořadatelé živí i naději, že při jeho obnovené premiéře by se mohly objevit i dvě slavné členky karlštejnského klubu, Jessica a Nelly Kordovy.


Jedním dechem je ale třeba dodat, že je to především jejich velké přání. Obě dcery bývalých českých tenistů Petra Kordy a Reginy Rajchrtové totiž hrají stabilně zámořskou LPGA, kde patří k nejlepším hráčkám. „Pokoušíme se obě hráčky získat. Dalo by to turnaji zcela jiný punc. Obě jsou členkami našeho klubu a Nelly je dokonce jeho mistryní. Ale dobře víme, že šance je hodně malá,“ přiznal karlštejnský manažer Mirko Grossmann.

Ve hře je stále i start nejlepší české golfistky Kláry Spilkové, která hraje premiérovou sezonu v zámoří na LPGA. „Nebudu nijak mlžit. Osobně jsme se potkali, ale Klára hraje svou průlomovou sezonu na LPGA. Takže platí, že pro ni je karta připravená a může se rozhodnout kdykoliv. Je nám ale jasné, že udržení karty na LPGA má přednost,“ prozradil Luboš Koželuh, promotér turnaje.

Naposledy se v Česku odehrál turnaj LET v roce 2016 na plzeňské Dýšině, v dalších letech turnaj z kalendáře evropské ženské série zmizel a vrací se letos. Po Albatrossu a Dýšině bude Karlštejn třetím místem, kde se špičkové evropské golfistky představí. Předtím hostil Karlštejn naposledy velkou mezinárodní akci v roce 1997 – tehdy se na místní osmnáctce hrál podnik European Tour a vítězství si odnesl legendární Němec Bernhard Langer.

„Když před několika lety turnaj LET v Česku skončil, začal jsem se zajímat o možnosti vrátit turnaj zpět k nám. Původně jsem uvažoval o turnaji nižší LET Access Series, ale protože jeden se u nás už hraje, nešlo to. Nakonec jsme se s vedením LET dohodli na pořádání turnaje s označením “dual ranking“, tedy společným podnikem pro LET i nižší okruh. Podobný se hraje například ve Francii,“ vysvětlil Luboš Koželuh.

Přestože je turnaj Ladies Czech Open společným podnikem LET a nižšího okruhu, už teď figuruje mezi přihlášenými řada zajímavých jmen. Patří mezi ně Skotka Carly Booth, Angličanky Annabel Dimmock a Hannah Burke, stejně jako Lydia Hall z Walesu. „Oslovili jsme i další špičkové hráčky, včetně Španělky Carloty Cigandy a Němky s českými kořeny Sandry Gal. Co bude dál, ještě uvidíme,“ poznamenal Koželuh.

Na Karlštejně bude startovat celkem 138 hráče a pořadatel má k dispozici dvacet karet v tzv. výměnném programu. Pro české hráčky – profesionálky i amatérky - je vyhrazeno celkem 18 karet. „Počítáme s tím, že na turnaji bude hrát dvanáct až osmnáct českých golfistek,“ uvedl Koželuh.

Turnaj vysílá Česká televize – v sobotu 75 minut přímým přenosem tak, aby bylo k vidění co nejvíc českých hráček a v neděli pak 90 minut, během nichž se bude bojovat o vítězství. „Přejeme si, aby se z turnaje stala dlouhodobá akce, ale vše souvisí s tím, jak se nám podaří naplnit rozpočet. Když do něho započtu vše zásadní, tak nechceme jít přes deset milionů korun,“ poznamenal Luboš Koželuh.