Trénujte, abyste zase za rok nefňukali

Trénujte, abyste zase za rok nefňukali

NENÍ TO TAK DÁVNO, vlastně to bylo už teď na podzim, kdy jsme se na hřišti potkali s pánem, který měl ze své hry nepředstíranou a čirou radost. Vlastně na tom hřišti hrál poprvé, bylo krásné počasí, a ani jednou jsme u něj neviděli byť jen náznak nespokojenosti. Ani když ránu netrefil dobře, takže míček nepřeletěl dámská odpaliště. Celé ty čtyři hodiny měl dobrou náladu a rozdával úsměvy na všechny strany. O to větší překvapení, když jeho hra byla ten den, a řekněme si to na rovinu, opravdu hrozná…


Celý rok vás otravujeme tréninkovými lekcemi nebo krátkými tipy, a dobrá zpráva je, že budeme i dál. Přece jenom Golf Digest o tom právě je, vždy byl a vždy bude. Rádi se nám se svými radami svěřují nejen ti nejlepší trenéři, ale i hráči a snaží se s vámi podělit o své zkušenosti. Nejen jak zlepšit to nebo ono, ale také jak se třeba dostali ze situace, kdy jim jejich hra totálně zkolabovala. Ono se to totiž stává i těm nejlepším a nejlepší jsou proto, že z té šlamastiky našli cestu ven a dokázali se zase mezi nejlepší vrátit. Trápit se tím, že si zrovna procházíte frustrujícím obdobím, kdy ani nedokážete trefit míček, je vlastně normální. Každého z nás to období dříve či později dostihne.

P.S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

JIŘÍ VERNER
PILOT, GENERÁL, GOLFISTA

JE NEJVÝŠE POSTAVENÝM GOLFISTOU v hierarchii Armády České republiky. Generálmajor Ing. JIŘÍ VERNER působí ve funkci zástupce náčelníka generálního štábu Armády české republiky, v letech 2009–2013 byl také velitelem Vzdušných sil. Ke golfu se dostal při svém studiu v USA, kde ho ke hře zlákali kolegové, američtí letci. Tělem i duší je stále pilotem, který má na proudových vojenských strojích nalétáno přes 2000 letových hodin. I proto jsme následující rozhovor rozdělili na dvě části: Jedna je o létání člověka nad oblaky, druhá o létání golfových míčků pod nimi.

S ANDREJEM HALADOU

 

FEDEXCUP
GOLFOVÁ TISKÁRNA NA PENÍZE

V SRPNU TOHOTO ROKU ZVEDL Rory McIlroy už podruhé nad hlavu pohár pro vítěze FedExCupu, celoroční bodovací soutěže PGA Tour. Byl to však pro něho zásadní kariérní milník? Jaký má vůbec tato soutěž pro hráče význam? Jde více o sportovní úspěch, či spíše o soukromý business PGA Tour a další plnění bankovních kont nejlepších světových profesionálů? Nejen o tom pojednává následující článek. Z historických golfových pramenů jsme přitom zjistili, že FedExCup nepředstavuje první pokus PGA Tour o bodový žebříček s finančními bonusy, přičemž jeho předchůdce dopadl před pár desetiletími dosti neslavně a propadl se do hlubin zapomnění.

S DANIELEM TRHONĚM

 

MAX HOMA
MUSEL JSEM PŘESTAT FŇUKAT

MAXŮV PŘÍBĚH není sám o sobě nijak výjimečný. Je to klasický příběh úspěchů, porážek a pokory. To, čím 28letý Homa vyčnívá, je způsob, jakým svůj příběh vypráví. Pomocí sociálních sítí tento někdejší univerzitní šampion přibližuje fanouškům onen nedotknutelný svět profesionálů, a to lidským a vtipným způsobem. V následujících odstavcích – a tweetech – líčí Homa, jak prožívá své strasti, radosti, slávu… a jaké to je, věřit sám v sebe.

S JOELEM BEALLEM

 

 

DENIS PUGH
TEN NEZNÁMÝ TRENÉR TĚCH NEJLEPŠÍCH

DÍVEJTE SE POZORNĚ A VŠIMNETE SI HO. Denis Pugh není zvyklý na sebe poutat pozornost, ale bude tam – uvidíte ho během profesionálního turnaje tiše stát na drivingu poblíž Francesca Molinariho, který odpaluje rány. Občas k hráči, kterého označuje za svou „nejlepší práci“, přistoupí a prohodí pár slov. Pugh se ale nikdy nepředvádí na kamery. Je tam kvůli práci – a dělá ji dobře. Nenápadná, ale důležitá práce, to byla vždycky Pughova značka. Je to možná nejlepší neznámý trenér dneška, což je zvláštní, když vezmeme v úvahu, kolik slavných hráčů s různými švihy i osobnostmi vychoval za posledních 30 let. Kromě Molinariho prošli rukama tohoto 64letého trenéra globálně úspěšní golfisté jako Frank Nobilo, Colin Montgomerie, Ross Fisher, Peter O’Malley, Greg Turner, Wayne Riley, Mike Harwood a Peter Fowler.

S JOHNEM HUGGANEM

 

DOMÁCÍ SIMULÁTORY
5D NEBO PÍSEK Z AUGUSTY?

NĚKDY PŘED ROKEM jsme na stránkách magazínu Golf Digest psali o pár amerických týpcích, co si doma postavili golfový simulátor, green nebo celý cvičný areál. Svým způsobem to je reálné také u nás a známe pár nadšenců, kteří se pustili do celého hřiště. Všichni měli jedno společné – chtěli si něco vlastníma rukama vybudovat. Proč ne? Jenže postavit si doma plně funkční a „kvalitní“ simulátor z vyřazeného počítače stojícího na staré lednici je už vysoká škola kutilská. Postavit si doma něco víc než jen možnost vzít do ruky hůl a poslat míček proti obrázku jamky na dece chce přeci jenom trochu víc. Třeba vědět, z čeho by se takový simulátor měl skládat, co by měl splňovat a co lze vůbec všechno doma vybudovat. Patrně byste se divili, jak až je to navíc při poskládání těch správných komponentů jednoduché. Otázkou tak poté je už jen vlastní kreativita, šikovnost – a samozřejmě rozpočet.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

HRAJTE CO NEJLÉPE

MAXOVY OPRAVY
Hrál tak příšerně, že si musel vzít oddechový čas a na některé aspekty své hry se podívat opravdu pořádně
S RONEM KASPRISKEM

TŘI POZICE OKOLO GREENU
Jak ještě zachránit par z hlubokého bunkeru, z opravdu nízko střižené trávy nebo naopak ze šťavnatého roughu
S FILIPEM MRŮZKEM

YPSILONKA Č. 18
Za dvě povedené rány vás odmění, za dvě nepovedené potrestá
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

SPRÁVNĚ TREFENÁ TROJKA
Svou nejlepší ránu 3-dřevem zahrajete, když zůstanete v klidu
S CAMERONEM SMITHEM

PŘESTAŇTE TO DRBAT
Zahrát z nízko střižené fairwaye je jednodušší, než byste mysleli
S JEFFEM RITTEREM

JDE O KAŽDÝ METR
Jak to hrají staří chlápci, kteří pořád dokážou odpalovat hodně daleko
S MATTHEWEM RUDYM

GOLFOVÝ ŽIVOT

AMERICKÝ DENÍČEK VII
Oproti jiným místům je to v Sarasotě bezpečná pohodička zalitá sluncem
S KLÁROU SPILKOVOU

V ZIMĚ JE ČAS I ČÍST
Pokud to funguje u jednoho z nejlepších hráčů na světě, bude to fungovat i u vás
S BASILEM DALBERTEM

BUDOUCÍ US OPEN
Bude vaše oblíbené hřiště mezi těmi, kam se bude turnaj vracet nejčastěji? A když ano, co dál?
S JOHNEM FEINSTEINEM

TĚŠETICE
Regionální golf aneb jak se žije na Vinici a hraje na jihu Česka

SOUKROMÝ SIMULÁTOR
Virtuální hřiště už jsou dnes běžnou součástí domovů nebo kanceláří
S JIŘÍM SVOBODOU

KOMENTÁŘ
Když nebudou platit ani ti, kdo na to opravdu mají, půjde český golf a hřiště opravdu ke dnu

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH třetího podzimního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 7. listopadu 2019

© 2019 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena