Phil Mickelson se stal díky triumfu na PGA championship nejstarším vítězem major turnaje v historii

PGA TOUR
Phil Mickelson se stal díky triumfu na PGA championship nejstarším vítězem major turnaje v historii

Padesátiletý veterán se stal nečekaným vítězem druhého letošního major turnaje PGA championship. Celkově to byl už jeho šestý major, osm let po tom pátém a dokázal tak vyhrát ve čtyřech dekádách po sobě. O to nečekanější je tento fakt vzhledem k dějišti turnaje, hrálo se na na nejdelším a nejtěžším hřišti historie. Zkušený veterán se ho prostě zalekl nejméně ze všech…


U hřiště se ještě zastavme. Hřiště Ocean course na Kiawah Island v Jižní Karolíně projektoval slavný Pete Dye se svou ženou Alicí a je to jeho mistrovské dílo. Tolik se tomuto hřišti věřilo, že mu bylo přiděleno pořádání Ryder cupu 1991 ještě předtím, než vůbec vzniklo… PGA championship se tu hrál už v r. 2012, kdy vyhrál Rory McIlroy. Ten patřil mezi největší favority, ale skončil až v páté desítce. Specifikum hřiště je blízkost moře (deset jamek je v těsné blízkosti), silný a měnící se vítr, délka a vyvýšené greeny, z kterých míčky rádi sjíždějí dolů. A to nejlepší na konec – rekord hřiště dodnes drží Alex Čejka se skóre 63 ran.

Poprvé v historii byly povolené měřící přístroje a čas ukáže jestli opravdu pomohou zrychlení hry. První kolo nejlépe zahrál Conners za -5, ale Mickelson na sebe upozornil druhou devítkou za -4. V pátek ji dokonce zahrál ještě o ránu lépe. Po pátku už byli v čele borci, kteří bojovali o vítězství až do konce – Mickelson, Oosthuizen a Koepka. Ten zahrál dokonce dva eagly, ale i pár bogey. Velké nadšení vzbudil Higgs, který  zahrál úchvatné dlouhé putty na posledních dvou jamkách. Cutem neprošla světová jednička Dustin Johnson ani dvojka Justin Thomas, kromě nich jeli domů i Garcia, Perez, Leishman, Schauffele nebo Fleetwood. Největší propad zažil Tringale, který hrál velmi dobře, ale v pátek nasbíral 15 ran na 5 jamkách…

V sobotu Phil pokračoval v krasojízdě, vedl už o 5 ran a byl na skóre -10. Ale to neudržel a do neděle šel s náskokem jediné rány na Koepku a dvou na Oosthuizena. Spekulovalo se jak může tento mezigenerační souboj těchto mnohonásobných major vítězů dopadnout. A více se věřilo Koepkovi, který majory umí a ví se o něm, že je mentálně odolný. Phil se ale pochlubil, že pracuje na svých slabinách – fyzické vytrvalosti a hlavně soustředění. Míval problémy s tím, že se mu jeho mysl poněkud toulala, ale nyní se umí lépe koncentrovat a být v přítomnosti.

To se právě projevilo i v neděli, kdy byl Mickelson klidný, rozvážný (i se pomaleji pohyboval) a nenechal se ničím rozhodit. To se ale nedá říci o Koepkovi, který se celý turnaj trápil na greenech. A když se k tomu přičte pár chyb, tak na druhé devítce už nebyl Philovi soupeřem. Nepřiblížil se mu ani Oosthuizen, který na 14. jamce utopil míček. Mickelson tak zvýšil svůj náskok na pohodlných 5 ran. Ukázalo se, že krátká hra opravdu rozhoduje. A všichni ví, že Phil je mistrem kreativní krátké hry kolem greenu, navíc slušně puttoval. Bylo to vidět při záchraně paru na poslední jamce v sobotu nebo třeba na páté jamce v neděli, kdy skvělou ranou z bunkeru do jamky zaznamenal birdie. Byl i dlouhý s driverem a občas naložil i ranaři Koepkovi. Na 16. jamce byl dokonce nejdelší ze všech, až za ním skončil bomber DeChambeau. Před 17. jamkou byl jeho náskok už jen 3 rány a musel se vyhnout vodě. To se mu povedlo, ale skončil v roughu za greenem. Ani to ho nerozhodilo a na poslední jamce pro něj byli největší hrozbou diváci, kteří ho ani nechtěli pustit na green… Putt do paru znamenal vítězství o dvě rány a zápis do historie. Zkrátka Philovi to sedlo a dal všem jasně najevo, že se s ním musí stále počítata a že dokud bude trefovat bomby a čarovat kolem greenu, tak se na seniorskou túru trvale nepřesune.

Velmi dobře nakonec zahráli Ancer (v neděli -7), další veterán Harrington, jeho krajan Lowry, Casey, Higgs, Streelman nebo obrozený Fowler.

Příští měsíc nás čeká US Open, který je Philovým prokletím. Už šestkrát zde byl druhý a jako jediný mu chybí do zkompletování všech majorů. Vyjde to konečně letos?