V Kynžvartu utrhl vedení van Doren

V Kynžvartu utrhl vedení van Doren

První den golfového turnaje ALTEPRO Trophy 2021 ze série Pro Golf Tour vystavil více než 130 hráčů velmi obtížným podmínkám. Přesto však dokázal mladý Belgičan Yente van Doren zaznamenat výsledek 69 ( -3) a díky tomu bude do zítřejšího sokolovského kola vstupovat z pozice lídra.


Předpověď počasí hrozila nedohráním soutěžního dne, ale naštěstí se katastrofické scénáře nevyplnily a celé startovní pole prošlo náročným kynžvartským hřištěm jen s malým zpožděním, protože krátké přepršky občas střídalo i sluníčko. Platilo, že kdo udržel par nebo ho dokonce pokořil, zajistil si dobrou výchozí pozici pro celkový dobrý výsledek. K tomu ovšem bylo zapotřebí především trefovat fairwaye a vyhnout se ranám z mokrého roughu či dokonce ztrátě míče. O obtížných podmínkách nejlépe vypovídá, že průběžný cut je zatím na hodnotě +4 a jen čtyři hráči dokázali zahrát lépe než par (72).

Van Doren dosáhl i na průběžných -4, když zaznamenal i eagle na desítce a toto číslo dokázal držet skoro celou druhou devítku. Na poslední, osmnácté jamce však po slušném drivu skončil v roughu a příhru do greenu skoro utopil v potůčku co křižuje fairway. Nemusel dropovat, míček považoval za hratelný ale až na green třetí ranou nedostřelil. Po dvacetimetrové příhře pak už proměnil metrový pat do bogey, na výsledek 69 (-3). Ke své hře sdělil: Hrálo se mi slušně, počasí bylo lepší než jsme očekávali. Snažil jsem se jít postupně, ránu po ráně. Dobře jsem zasahoval fairwaye, což je tu zásadní. Když už se mi pak nepovedlo trefit green, dával jsem dobré záchranné rány. Spokojenost.“

Dlouhou dobu byl na průběžné vedoucí pozici s -4 Francouz Matthias Danielsson z ranní skupiny. Bohužel se nepopasoval dobře s pětiparovou jamkou č. 3 (pro něj dvanáctá jamka). Drive zatáhl doleva, do nehratelné pozice, takže musel dropovat. Další rána fairwayovým dřevem přes strom byla o něco nižší než potřeboval, škrtla o poslední větev a dopadla do další nepříznivé pozice. Finální přihrávku krátkým železem pak nedostřelil na green a po další příhře a dvou patech zapsal nepopulárního sněhuláka. I tak ale se skóre -1 může pomýšlet na dobrý výsledek.

Ve startovní listině figurovalo celkem 21 českých hráčů. Nejlépe z nich si vedli Michal Pospíšil a amatér David Mlýnek (oba even par, dělená 5. pozice). Avizovaný a velmi populární Aleš Kořínek dal na poslední chvíli přednost startu na Challenge tour v Holandsku. V cutu jsou z Čechů dále ještě Matyáš Zapletal (+2, T18), David Benák a Jan Cafourek (+4, T40).

Spolehlivý Michal Pospíšil došel v paru, což mu před zítřkem dává zajímavé možnosti. Svou hru okomentoval: Začal jsem prachbídně. Z prvního týčka krtek rovnou do vody, takže z toho byl dabláč. Pak se to ale srovnalo, hrál jsem trpělivě, konzistentně, na středy greenů. Vyplatilo se to hlavně na devítce, která byla navrtaná hned za vodou, já to dal na střed a backspin mi míček vrátil skoro k jamce, takže snadné birdie.“

Turnaj ALTEPRO Trophy 2021 pokračuje zítra v Sokolově. Po cutu pro 40 (plus dělené pozice) nejlepších soutěž o 30.000 eur vyvrcholí v neděli opět na kynžvartském hřišti. Novinkou v turnaji je online scoring, kteří si zaznamenávají hráči sami po každé jamce, takže jsou po celou dobu hry k dispozici aktuální výsledky.