V Kynžvartu se nakonec radoval Philipp Mejow, musel k tomu do play-off

V Kynžvartu se nakonec radoval Philipp Mejow, musel k tomu do play-off

Po zrušeném sobotním kole na podmáčeném hřišti v Sokolově vyrazilo na 130 hráčů ALTEPRO Trophy 2021 ze série Pro Golf Tour na kynžvartské hřiště bojovat o 30.000 eur ve druhém kole turnaje. Z vítězství se nakonec po konzistentním výkonu radoval Němec Mejow s výsledkem -3 (71, 70)


Celé startovní pole vyrazilo od 7,30 a pak od 12,10 z jamek č. 1 a 10 podle plánu. Pohledy na oblohu sice hráče trochu strašily ale nakonec vše proběhlo řádně. Dopolední flighty odehrály celé hřiště bez deště, intenzivní přeháňka propláchla hřiště a odpolední hráče v půl čtvrté.

Z dopoledních startů se dlouho v čele leaderboardu držel německý hráč Finn Fleer, který přinesl 69 (dnes -3, celkově -2) a čekal jak dopadnou ostatní. Ke své hře dal komentář: „Dneska se mi hrálo dobře, nakonec bylo ještě celkem slušné počasí a hřiště bylo fér. Šla mi dlouhá hra i příhry na green. Jedinou chybu jsem udělal na 14. jamce (dlouhý třípar z kopce přes vodu), napálil jsem pull hook do vody, bylo z toho double bogey, škoda ho. Naštěstí mě to nerozhodilo“.

Na čele leaderboardu se pak mihl Fin Hietala, který byl po 14 jamkách na dnešním skóre -6 a vedl. Bohužel zahrál bogey na pětiparové patnáctce a především pohořel na poslední jamce. Dlouhý drive přes vodu zahrál doprava do trestné oblasti, míč nenašel takže dropoval na místě, kde míček vstoupil a měl to ještě daleko do greenu. Podle očekávání tam nedostřelil a na green chipoval. Následné dva paty znamenaly nepopulární dabláč a pokles na dnešních -3, tedy celkových -2. Hráč jen natočil rozhovor pro TV štáb a odjel z Kynžvartu na další turnaj v Holandsku a jako mnoho dalších ani nečekal na slavnostní ceremoniál.

Po dopoledni se do čela pořadí vyhoupl Francouz Lucas Sapin, který zaznamenal tři birdie na svých posledních třech jamkách. Svou hru komentoval: „Hrál jsem dnes dobře, neudělal jsem žádnou chybu, dal jsem pět birdies, překvapilo mě to především na devítce, kde jsem patoval z 15 metrů a proměnil jsem. Patování mě fakt dneska podrželo, to byl rozhodující úder, na který jsem se mohl spolehnout.“

Odpoledne proskákal leaderboardem nejprve Nick Bachem, který byl v jednu chvíli na -5 a útočil na vedení. Bachem udělal jedinou chybu na dlouhé šestnáctce, kdy zatáhl míček doleva do lesa a měl to 300 metrů do greenu, příhru naopak hodil do roughu na pravé straně. Pak teprve dobře přihrál do greenu a potřeboval ještě dva paty. Štěstí měl na poslední jamce, kdy drajvoval přes vodu ke kameni a rozhodčí mu nepovolili drop. Příhru poslal do heavy roughu vpravo od greenu ale dokázal si z obtížné pozice přihrát tak, že proměnil jednopat a nic na těžké jamce netratil.

Závěr patřil Philippu Mejowovi, v jednu chvíli vedl o dvě rány, avšak na tříparové čtrnáctce zaváhal a do poslední jamky šel s náskokem pouhé jedné rány. Po velmi slušném drivu a slušné příhře měl k jamce necelých pět metrů a na vítězství mu v tu chvíli stačil dvojpat. První pat z pěti metrů ale nechal krátký a druhým se do jamky nedostal.

Tři hráči na skóre – 3 - Mejow, Bachem a Sapin tedy museli do rozstřelu. První jamka (č. 18) ještě nerozhodla, všichni ji zdolali v paru. Na další jamce play-off – čtyřparové desítce Bachem a Sapin na green sice nedostřelili ale přihráli si na slušné birdie šance. Rybník jim vypálil Mejow, který drajvoval až na green, míček tam i zastavil cca 6 metrů od jamky. Tentokrát své nervy zvládl a proměnil pat do eaglu a bylo rozhodnuto.

Mejow ke své hře dodal: „Snažil jsem se průběžné skóre nesledovat. Na osmnáctce bych hrál asi stejně i kdybych věděl, že mi stačí dvojpat. Při rozstřelu jsem se pak uklidnil, pomohlo mi, že kolem byli diváci a byl tam trochu ruch. Uzavřel jsem se před tím do své bubliny a napálil to směrem k jamce. Dopadlo to dobře, z čehož mám samozřejmě obrovskou radost“. Mejow za vítězství inkasoval příjemných 5.000 eur.

Nejlepším Čechem byl v Kynžvartu mladý amatér David Mlýnek, který se skóre +2 nakonec dělil 13. místo. Dělený osmadvacátý byl ještě Jan Cafourek (+5). Slušné kolo odehrál zatím ještě amatér Vítek Novák (-1), který čtyři berdíky doprovodil třemi bogeys. Bylo jasné, že včerejší tragickou první devítku (za +8) už stejně nedožene, ale rozhodně nechtěl zbytek turnaje odchodit. Ještě větší rozdíl mezi koly zaznamenal Kuba Bareš, který se proti pátku zlepšil o 10 ran.