KOMENTÁŘ: Co říkat lidem o golfu?

KOMENTÁŘ: Co říkat lidem o golfu?

NEDÁVNO JSEM JEL tramvají s bagem plným holí. Lidé si mého zvláštního zavazadla nijak nevšímali, jejich pohledy lhostejně mířily jinam. Jako bych vezl jen nějaký větší sportovní bágl.


Vybavil jsem si v té souvislosti své golfové začátky, kdy jsem v roce 2004 a 2005 jezdil s bagem tramvají i metrem po Praze na tréninky. Anebo jsem bag nesl jen do auta před domem. Mnozí z cestujících i kolemjdoucích se dívali – sledovali jak bag samotný, tak si zkoumavě prohlíželi mne. Co je to za člověka, který hraje golf? V jejich pohledech se zračilo překvapení, zvědavost, otazníky, nejistota, někdy i téměř odmítání, averze.

Časy se ale za těch skoro dvacet let změnily. Golf dnes nevzbuzuje u mnoha lidí reakce nejistoty či rovnou odmítání. Golf zevšedněl a stal se normální součástí našich životů. Alespoň pokud jde o určité vrstvy společnosti a určité lokality. Někde a u někoho je samozřejmě stále vnímán s jistou nedůvěrou.

Za dané situace nemá asi větší smysl snažit se golf propagovat v duchu, který byl typický pro období prvního desetiletí 21. století. Tedy přesvědčovat lidi, že golf je skvělá hra, že ho může hrát každý atd. Toto PR snažení dnes nebude padat na úrodnou půdu, protože tohle všechno už ti, kdo jsou potenciálními novými hráči, dávno vědí. Mnohému je jasné, že jde o sport, a ne milionářskou kratochvíli, že je to zdravá činnost odehrávající se v přírodě, v klidu a na čerstvém vzduchu a že prostředí je slušné.

Co je ale nadále otázkou hodnou pozornosti, je cena za golf. Setkávám se v poslední době s různými lidmi, kteří golf začínají hrát nebo se na to chystají, a prakticky všichni se mě ptají: Musím být členem klubu a platit v něm poplatky? Který klub je nejlevnější? Kolik stojí vybavení? Kolik mě asi bude stát, když ho budu chodit hrát jednou týdně?

Nevím, zda si tyto otázky kladou i noví zájemci o golf v USA, ale předpokládám, že tam nebude toto téma tak frekventované. V USA je golf skutečně levný sport a dokazuje to i těch asi 25 milionů lidí, kteří jdou alespoň jednou ročně na hřiště. Pro srovnání: tenis tam hraje něco okolo 18 milionů lidí a sjezdovému lyžování se věnuje něco přes 12 milionů obyvatel.

Cena přitom není sama o sobě v Česku nějakou zásadní překážkou, která by lidem stála v cestě k hraní golfu. Golf v Česku sice není levný (a rozhodně nebude levnější), ale lze najít různé cesty, jak za hru neutrácet velké sumy. Když se podíváte na ceníky ročního členství na menších hřištích mimo Prahu a nejbližší okolí, zjistíte, že jde o poplatky okolo 10 000 korun i méně. Lze také využívat nejrůznějších slev a balíčků, výhodných nákupů na poslední chvíli a podobně.

Problémem je to, že informace o „levném golfu“ k potenciálním golfovým hráčům, nováčkům, putují jen obtížně. Nejlepší samozřejmě je, pokud má zájemce v okolí někoho, kdo se v golfu vyzná a zná různé cesty, jak kupovat výhodně a neutrácet zbytečně. Problém neznalosti oboru, problém toho, že každého nováčka a zelenáče je snadné oškubat, neřeší jen golf. Jde o obecný problém týkající se jakékoli lidské činnosti. Sám jsem tuto otázku také řešil v oněch letech 2004 a 2005. Vcelku jasně jsem tušil, že budu leckde i leckdy platit víc, než bych musel. V něčem jsem se zorientoval dobře (například jsem se nestal členem klubu, ale jen levné CMR), ale když jsem například kupoval svá první dřeva a driver, jeden obchodník mě poměrně zručně „natáhl“ a prodal mi za cenu spíše nemalou hole kvality spíše nevalné.

Jedinou cestou k vhodnému řešení je v tomto směru správná a dobře cílená osvěta. Pokud se také na letošní jarní konferenci České golfové federace hovořilo o problematice marketingu a public relations, o tom, kam a jak by měla ČGF napřít své síly, tak právě otázka „kolik golf vlastně stojí“ mi připadá jako vhodná na to, aby se veřejnosti objasňovala. Prostě lidem stále opakovat jako mantru: Golf není tak drahý, jak si možná myslíte a jak možná zvenčí vypadá. A pokud si nejste jistí a nic o tom nevíte, my vám poradíme.

 - ANDREJ HALADA

 

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 26. KVĚTNA 2022