Fitzpatrick v úchvatném finále udolal jedničku i "druhého" Westwooda a má první major titul

PGA TOUR
Fitzpatrick v úchvatném finále udolal jedničku i "druhého" Westwooda a má první major titul

Podruhé v řadě se na U.S. Open raduje Evropan. Po Jonu Rahmovi se svého prvního velkého triumfu dočkal Matt Fitzpatrick. V naprosto úžasné bitvě přehrál americké duo Will Zalatoris - Scottie Scheffler. 


Velmi dobře odstartoval finálovou rundu Rory McIlroy. Přesto úvodní devítku nakonec odehrál jen v paru. Kromě famózních puttů se totiž nevyvaroval zbytečných chyb. Nakonec zahrál kolo za -1 a získal další umístění v TOP 5.

Ještě lépe začala světová jednička Scottie Scheffler. Ten na úvodních šesti jamkách nasázel čtyři birdie a velmi rychle se dostal do čela leaderboardu. Začátek druhé devítky mu ovšem hrubě nevyšel a po dvou chybách už se do rytmu nedostal.

Opět sice zaskóroval na sedmnáctce, následně ale mohl jen čekat. Naopak pomalejší start měl Will Zalatoris, na úvodních pěti jamkách dvakrát zachyboval a zdálo se, že tentokrát o major titul bojovat nebude.

Během dalších šesti jamek ale čtyřikrát zapsal birdie a ihned se dostal zpět do hry. Třetí favorit do party Matt Fitzpatrick měl kolo značně kolísavé. Po dvou birdie na úvodních pěti jamkách zachyboval na šestce, na osmičce povinně zaskóroval, ale na desítce a jedenáctce podobně jako Scheffler chyboval. 

Oproti světové jedničce ale předvedl úchvatné finále. Na třináctce proměnil brutálně dlouhý putt do birdie a zaskóroval i na patnáctce, kde se taktéž nejednalo o snadnou záležitost. To nejlepší si ale nachystal na závěr. Na osmnáctce hrál druhou ránu z bunkeru, míček ale s fantastickým spinem posadil na green, následovaly dva putty a pohodlný par.

Přesto měl Zalatoris možnost poslat třetí major sezóny do minimálně dvoujamkového play-off. Putt do birdie ale těsně neproměnil a můžeme tak říci, že se z něj už v pětadvaceti letech stává druhý Lee Westwood. Ten má za sebou dvanáct umístění v TOP 5 na majorech, ale ani jedno vítězství. Třikrát byl poté druhý, což už nyní Zalatoris splnil.

To Matt Fitzpatrick si splnil obrovský sen a po titulu z juniorského U.S. Open má i první "dospělácký". Pro Fitzpatricka je to navíc vůbec první titul z okruhu PGA Tour.

Co se dalších hráčů týče, solidní umístění do TOP 10 mají Collin Morikawa, Keegan Bradley či Hideki Matsuyama, do TOP 20 se vešli i Jon Rahm, Seamus Power, Marc Leishman, Adam Scott, Xander Schauffele a momentálně i nejlepší italský hráč Guido Migliozzi.