NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 7. ČERVNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 7. ČERVNA

NIKDY BY MĚ NENAPADLO, ŽE SE BUDU ZASTÁVAT BULVÁRU. Přiznám se – nemám ho rád. Dokáže být vlezlý a ne vždy je to, co je v něm napsáno, pravda. Několika lidem už změnil nebo na nějakou dobu otrávil život. Nicméně dokáže občas nastavit pravdivé zrcadlo skutečnosti a druhou, mnohdy nechtěnou, ale reálnou tvář. Někdy i pěkně drsnou. Otázka zní: Potřebuje golf bulvár? Odpověď zní: Ano, ale… Čas od času bychom se měli umět chytnout za nos nebo si přiznat pravdu: Nic, ani náš milovaný sport, není dokonalý a lidské chování do něj patří. A to je sakra dobře.


Pořád věřím, že až zase jednou povleču do auta bag, bude to normální a neuslyším: „Hmm, panáček si zase jede na golf…“ Bude to zkrátka stejné, jako kdybych jel do práce na koloběžce, nesl do auta tenisovou raketu nebo hrál za barákem čáru. Možná jednou padne také ta zbytečná společenská bariéra, kdy nebude nutností jít na golf nebo jen na driving v tričku s límečkem, nebude brán jako sport pro vyvolené a bude tím běžným, jako řada jiných. Bude zkrátka obyčejný. Nic víc bychom si neměli přát: udělat z golfu běžný sport pro každého. (G)

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

CO SE V NOVÉM MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

ADAM RAJMONT
REBEL BEZ PŘÍČINY

 

BIZARNÍ TIGER WOODS, PROTEKČNÍ SYNEK NEBO FRAJÍREK – tak ho ještě před několika lety prezentovala česká bulvární média. Sám se tak nikdy necítil, ale svou vizáží umělému obrazu rebela hodně pomohl. Tradiční český golfový svět mu nikdy neodpustil tetování a tolik potřebné chování sebevědomého hráče. Nikdo už se dnes nedozví, zda kauza s polským putterem byla pravdivá, nebo si ji někdo vymyslel. Nedozvíme se, kdo nebo proč, ale podle práva je nevinen, což v prosinci loňského roku v tichosti potvrdila i česká PGA. To už se ale nikdo z médií nedozvěděl. Dnes je ADAM RAJMONT obchodním manažerem zahraniční společnosti, na golf nezanevřel, ale Kalinowo Pole mu otevřelo oči. Vystoupil z golfové bubliny a stal se zodpovědnějším člověkem. Rebelem ale prý zůstane navždy.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

KLÁRA SPILKOVÁ
ZE ZMĚN UŽ NEMÁM STRACH

NA KONCI DUBNA TÉMĚŘ OBHÁJILA VÍTĚZSTVÍ V MAROKU. Neproměnila vítězný putt ze dvou metrů a musela do play-off. Nakonec z toho bylo dělené druhé místo a posun mezi tři nejlepší v průběžném žebříčku Ladies European Tour. Po stěhování do Ameriky zatím netouží, ale jedna cesta za oceán ji přesto v nejbližší době čekala. Na přelomu května a června si na hřišti Shoal Creek v Alabamě zahrála dámské US Open. Přestala se bát změn a zlozvyky přijímá s otevřenou náručí. Na obálce magazínu Golf Digest C&S se za poslední tři roky objevila třikrát. Zaslouženě. To je Klára Spilková, v současnosti nejlepší česká profesionální hráčka.

STANISLAV MATUŠ
HLAVNĚ NEPANIKAŘIT

PO SKVĚLÉ LOŇSKÉ SEZONĚ NA PRO GOLF TOUR PŘIŠLO VYSTŘÍZLIVĚNÍ v podobě tvrdé reality života na Challenge Tour. Nastala adaptace na vyšší level golfu, kde se nikdo s nikým nepáře, o vítězství hraje minimálně 106 nejlepších hráčů s plným členstvím a kalendář obsahuje 28 turnajů, což znamená minimálně 28 týdnů mimo domov. Vyrovnat se s novým prostředím neznamená jen změnit herní styl, ale i snášet kočovný život při putování z hřiště na hřiště – z vedra do zimy a zpět do vedra –, snášet mnohem větší tlak, kterému vás ryzí profesionální golf vystaví, a umět tuto výzvu přijmout. STANISLAV MATUŠ plány ani po nepodařeném startu nemění a v kalendáři má stále minimálně 21 turnajů, na kterých by si rád uhrál kartu i pro příští rok.

US OPEN
JEN TO NEZVOREJTE

SNAD USGA UDĚLÁ NA SHINNECOCK VŠECHNO SPRÁVNĚ. Raymond Floyd, který na Shinnecock Hills vyhrál v roce 1986 US Open a dnes je tam už dlouhá léta členem, zavolal krátce po skončení posledního US Open v Erin Hills výkonnému řediteli USGA Mikeu Davisovi. Hřiště Erin Hills bylo sice pro turnaj pořádně dlouhé (dost přes 7 kilometrů), ale byly na něm tak široké fairwaye, že hráči si na odpalištích dělali, co chtěli – protože silné větry, které tam většinou vanou a měly jim ztížit situaci, se jaksi nedostavily. Vítězný Brooks Koepka například v posledním kole poslal míček na 18. jamce na 347 metrů. Trojkou dřevem! Floyd se vyděsil – vždyť i na Shinnecock Hills v nedávných letech dost rozšířili fairwaye. Jsou teď o dost širší než v letech 1986, 1995 a 2004, kdy se tu US Open hrálo.

S RONEM KASPRISKEM

NEwYORŠTÍ FANOUŠCI
PROČ MILUJÍ PHILA MCKELSONA?

„DRSNÉ PUBLIKUM,“ ŘÍKÁVAL AMERICKÝ KOMIK RODNEY DANGERFIELD o obecenstvu ve svém rodném New Yorku, kde se diváci často sami stávají divadlem. A novinář Damon Runyon kdysi prohlásil: „New York je místo, kde lidé klidně přeruší souboj o mistra těžké váhy, aby se podívali na to, jak barový vyhazovač pacifikuje opilce.“ I když tato slova napsal před 80 lety, platí v každé době: Na US Open v Shinnecock Hills v roce 1986 jeden divák tak dlouho provokoval Grega Normana, až mu slavný hráč řekl, že si to spolu můžou později vyřídit na parkovišti.

SE STEVEM RUSHINEM

WESLEY BRYAN
TŘI TRIKY NA PRODEJ

NEBUDU SE ASI MOC MÝLIT, KDYŽ ŘEKNU, že už jste jednou nebo dvakrát v životě zahráli opravdu zázračnou ránu. Možná jste to zkusili přes stromy nebo odehráli míček wedgí ze stopy po bugině. Než jsem se stal členem PGA Tour, bavil jsem se společně se svým bratrem Georgem natáčením videí trick shotů. Trefovali jsem míčky ve vzduchu, nechali je skákat jako žabičky po hladině rybníka nebo je odpalovali na trampolíně – pravděpodobně ta videa znáte. Zázračné rány není rozhodně jednoduché zahrát, a jestli si nechcete pokazit skóre, nesmíte je hrát na náhodu. Ukážu vám tři záchranné rány, které mohou soupeřům připadat až zázračné, ale když poslechnete mé rady, zahrajete je bezpečně kdykoliv a kdekoliv.

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

FILIP MRŮZEK
Dříve mu chyběla rozvaha a trpělivost. To už dnes neplatí a ví, jak zase vyhrávat

PETR NIČ
Jeho kariéra se v poslední době pohybuje nahoru a zase dolů, jako na nějaké horské dráze

PŘEPISOVÁNÍ HISTORIE
Play-off US Open se od letoška nebude hrát na 18 jamek, ale jen na dvě. Dopadly by některé rozehrávky v minulosti s tímto formátem jinak?
S DANEM JENKINSEM

ČEKÁNÍ NA MAJOR
Někdo přijede poprvé a hned si odveze pohár pro vítěze a nesmrtelnou slávu, jiný musí odehrát 74 majorů
S DANIELEM TRHONĚM

DOST TLUSŤOCHŮM
Jedna jednoduchá rada pro vaše lepší chipy
S DAVIDEM LEADBETTEREM

KARLŠTEJN Č. 1
Jamka, která dokáže nejvíc vytrestat ty, kdo nejvíc riskují
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

JAK VYLÉČIT SLICE
Vyzkoušeli jsme za vás, že draw drivery vážně fungují
S MIKEM STACHUROU

ČESKÁ LÍPA
Prostředím a výhledy do okolí se řadí mezi nejhezčí golfová hřiště v Česku
S PETREM JANOUCHEM

PANORAMA FOREST
Není to žádný odpočinek. Devítka Forest je fyzicky i psychicky náročná, přesto hravá a zábavná
S MARKEM NOVÝM

PAVEL SUCHÁNEK
Pravdou je, že jsem předchozí ročníky turnaje WGM Czech Open dotoval především z vlastních peněz
S ALOISEM ŽATKULIAKEM

YPSILONKA ZA 61
Drtivá většina rekreačních golfistů si neuvědomuje, že toto hřiště má výrazný sportovní rozměr
S ANDREJEM HALADOU

GOLFOVÉ KVARTETO
Lákadlem nejsou vyhlášené rakouské sjezdovky, ale čtyřlístek golfových hřišť v údolí Murtal

VĚČNÁ OTÁZKA
Poradíme vám, jak vyřešit rébus cestování s vlastními holemi

GOLFJINAK
První turnaj za −2, ale skóre to nebylo
S TOMÁŠEM TOUHOU

KOMENTÁŘ
No jo, golfisti. Nafoukanci, co nechtějí, aby je normální lidi otravovali
S ANDREJEM HALADOU


A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH červnového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 7. ČERVNA 2018

© 2018 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena