Jak se užívá a hraje golf v Anglii?

Jak se užívá a hraje golf v Anglii?

Anglie není totéž co Velká Británie, ale je jejím jádrem. Pokud se po brexitu Skotové v budoucnu přece jen rozhodnou ze svazku Spojeného království odejít (a Severní Irsko je možná následuje), bude Anglie jádrem Malé Británie. Smutný i groteskní pohled na někdejší impérium, nad nímž slunce nezapadalo. Pohled na anglický golf současnosti ale tak smutný není.


O golfové stagnaci v současné Evropě se mluví už delší dobu; v golfově nejvyspělejších regionech, jako je Velká Británie či Švédsko, tento stav trvá už od roku 2005. Do té doby zde golf rostl, od té doby zůstává na svém či klesá. Přesto ale není situace ještě alarmující. Lidé stále golf hrají. Některé areály skutečně ukončily činnost, ale například v Británii to jsou jen desítky hřišť a ne stovky. Navíc některá nová namísto nich vznikla.

Jaká je dnes pozice golfu v Anglii? Podle údajů England Golf, což je nejvyšší národní golfová instituce v zemi (na úrovni např. naší České golfové federace), je golf v Anglii pátým nejrozšířenějším sportem. V Anglii žije přes 53 milionů obyvatel a celkem zde hraje golf na 3,7 milionů lidí, což je 7 % populace. Z toho 2 miliony lidí hrají golf nejméně dvakrát měsíčně; to znamená minimálně dvanáct (ale spíše více) her ročně.

Většina hráčů golfu v Anglii není nijak organizována, hraje mimo klub a jen občas. Nyní je zde „jen“ 655 000 organizovaných hráčů, tedy členů klubů. Před 15 lety jich bylo přes 878 000. Klubů je přes 1 900. V zemi je také téměř tolik hřišť, na 1 870. Rozloha Anglie je přitom přes 130 000 kilometrů čtverečních, což je asi tolik, co mělo bývalé Československo. Takže si představte, že v bývalém Československu byste měli 1 870 golfových hřišť. Fantastická představa…

V Anglii platí, že co hřiště, to klub. Ctí se zde tradice a prostá logika věci: nemáš hřiště, nemůžeš mít klub. Je to trochu jiný obrázek než například v Česku, kde sice máme 109 znormovaných areálů, ale klubů v ČGF je 187, protože jsou v ní sdružené i kluby spojené s indoory, tzv. virtuální kluby, profesní atd. To není ale něco špatného, situace se takto vyvinula kvůli odlišným podmínkám.

Běžně má anglický klub zhruba 490 členů, z toho je asi 80 % mužů a jen 20 % žen. Cena plného ročního členství je něco přes 900 liber ročně - asi 27 000 korun. To se zdá být na české poměry hodně, ale projevuje se zde jiná životní úroveň Anglie: výrazně vyšší platy, ale i vyšší životní náklady.

Anglické kluby nabízejí i členství flexibilní, např. s možností hry jen v některých dnech v týdnu. Celkem 37 % golfových klubů nabízí tento typ členství: jde o víkendová členství a systémy bodů/kreditů. Tím se vychází vstříc těm zájemcům, kteří nechtějí platit za členství v klubu mnoho a zároveň nemají tolik času na hru.

Ne všechny kluby využívají pro komunikaci se členy moderní sociální média, jen některé komunikují aktivně se svými členy a informují je o možnostech hry, soutěžích, akcích klubu atd. Online rezervační systém využívá v Anglii jen 63% klubů. Počet online rezervací nicméně roste, pohybuje se v současnosti přes 1 milion rezervací ročně.

Důležité je číslo udávající obrat plynoucí z fýček: jde o 21 %. Zbytek pochází z poplatků členů klubů, pronájmu na turnaje a dalších aktivit. Ročně se účastní nejméně tří turnajů zhruba 67 % členů jednotlivých klubů. A poslední číslo: přes 60 % dospělých hráčů mužského pohlaví – členů klubů také hraje golf každý týden.