TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: major znovu poprvé, magická 58, úspěšný Matuš a není fotbal jako golf

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: major znovu poprvé, magická 58, úspěšný Matuš a není fotbal jako golf

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT Z OUTSIDERA ŠAMPIÓNEM Jimmy Walker dokráčel k vítězství na PGA Championship, což byl vůbec jeho první titul na majoru. Zařadil se tak mezi další tři letošní vítěze nejprestižnějších turnajů, kteří rovněž na majoru premiér


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • Z OUTSIDERA ŠAMPIÓNEM
Jimmy Walker - PGA Championship 2016Jimmy Walker dokráčel k vítězství na PGA Championship, což byl vůbec jeho první titul na majoru. Zařadil se tak mezi další tři letošní vítěze nejprestižnějších turnajů, kteří rovněž na majoru premiérově triumfovali. To se v historii stalo teprve popáté. Sedmatřicetiletému Američanovi se navíc první místo povedlo uhájit v nejdelším finálovém dni na PGA Championship za posledních 64 let. V neděli totiž mnoho hráčů včetně Walkera muselo odehrát dvě kola. Ve třetím kole zahrál dvě rány pod par a v tom závěrečném přidal další tři birdie, což se mu zadařilo až na poslední devítce. Díky tomu udržel s celkovými -14 vedení o jednu ránu před světovou jedničkou Jasonem Dayem. "Bylo to úžasné, poslední den se proměnil v bitvu," pravil Walker. Kromě šestého titulu na PGA Tour se navíc Walker stal nejníže nasazeným hráčem, co vyhrál major od roku 2011.
  • NEYMAR SI ZKUSIL GOLF
Asi málo sportovních fanoušků na světě nezná fotbalovou megastar, kterou Neymar ve svých čtyřiadvaceti letech je. Hvězdný útočník Barcelony a brazilského národního týmu zkrátka patří mezi nejlepší sportovce na celém světě. Ovšem jak všichni dobře víme, to, že excelujete v jednom odvětví, automaticky neznamená, že vám půjde všechno. O tom se ostatně přesvědčil právě i Neymar, který si to vyzkoušel na golfovém trenažéru. Celá akce vznikla jako přivítání golfu na olympijských hrách v Riu, kde měla právě fotbalová ikona otestovat svoji golfovou obratnost. A jak zjistíte sami ve videu, vypadá to, že Neymar držel golfovou hůl poprvé v životě. https://www.youtube.com/watch?v=GeGvrVviE3c
  • NEZDAR V IRSKU
Prostředí severoirského hradu Galgorm Čechům bohužel příliš nesvědčilo. Petr Gál i Daniel Suchan už ztratili hodně v úvodním kole turnaje Tayto Northern Ireland Open a ve druhém to nebylo o nic lepší. Nakonec jediní dva čeští zástupci na dalším podniku v rámci European Challenge Tour neprošli cutem, a co víc, patřili k těm nejhorším. Petr Gál si v obou kolech připsal po pěti ranách nad par, přičemž k nim došel stejně ve stylu tří birdie, čtyř bogey a dvou double bogey. S konečným skóre +10 tak skončil na 144. pozici. Suchan na tom byl ještě podstatně hůře, když první den zapsal +9, pak se sice o dva údery zlepšil, ale s konečným skóre +16 se umístil 149.
  • REKORDNÍ 58
jaegerMagické číslo, o jakém snila většina golfistů, vždy bylo 59. Od 29. července to již neplatí. Němec Stephan Jaeger přepsal historické výsledky a novým číslem tak je málo uvěřitelných 58. Dvanáct ran pod par v prvním kole turnaje, kdy do karty zapsal "pouze" šest parů, ale také dvanáct birdie. Pohádka, která se stala realitou. Jeho 58 ran padlo na hřišti TPC Stonebrae v rámci prvního kola turnaje Ellie Mae Classic v Heywardu v Kalifornii. "Prostě se všechno sešlo. Drivoval jsem neuvěřitelně přesně, šla mi krátká hra a putty mi nedělaly žádný problém," řekl sedmadvacetiletý rodilý Němec hrající již třetí sezonu pouze na turnajích a na výjimku a bez stále hráčské karty ve Spojených státech.
  • KOŘÍNEK ZVRÁTIL SKÓRE
Už letošní čtvrtá zastávka nejvyšší soutěže českých golfových profesionálů - tedy Czech PGA Tour - se uskutečnila ve dnech 25. - 26. 7 v moravské Ropici na hřišti Beskydského golfového klubu. Na turnaji Ropice Golf Trophy se hrálo o celkovou odměnu ve výši 300 tisíc Kč, přičemž samotný vítěz si přišel na 50 tisíc Kč. První triumf v kariéře na Czech PGA Tour si nakonec připsal Aleš Kořínek, který ve druhém kole vymazal manko tří ran na Petra Niče. S devíti ranami pod par nakonec před Ničem zvítězil o jeden úder. Nič ale rozhodně nemusel smutnit, poprvé po dvouleté pauze způsobené trestem za nedostavení se k dopingové kontrole, dosáhl na stupně vítězů.
  • KOUSEK OD TOP 20
matus-Ypsilon_Cup-1.2016-photo-Zdenek_Sluka-0012Nejlepší český golfista současnosti Stanislav Matuš si na svém dalším podniku v rámci Pro Golf Tour připsal další solidní umístění. Na polském turnaji LOTOS Polish Open skončil s jednou ranou pod par na děleném 23. místě. Matuš hrál během celého turnaje velmi vyrovnaně, když v prvních dvou kolech skončil na paru hřiště. Nejlépe se mu povedl závěrečný den, kdy trefil čtyři birdie a tři bogey. Český golfista tak zůstal jen ránu od první dvacítky. Jestli může Matuše něco mrzet, bude to bezesporu jeho selhání ve druhém kole. Na 17. jamku vstupoval s parádním skóre -3, nicméně právě tady zahrál trojité bogey, které ho připravilo o podstatně lepší výsledek.
  • PATRIOT BUBBA
Bubba Watson už se opravdu nemůže dočkat toho, až bude reprezentovat Spojené státy. Jako šestý hráč světa bude druhým nejvýše nasazeným golfistou na turnaji a pozadu rozhodně nechce zůstat ani co se módy týče. Dvojnásobný vítěz Masters bude o olympijské zlato usilovat ve velmi patriotických kotníčkových botách s americkými motivy. Tyto boty půjdou i do volného prodeje v limitované edici 250 kusů. Budoucí majitelé si ovšem budou muset hlouběji sáhnout do kapsy, jeden pár totiž vyjde na 300 dolarů. Návrhář obuvi Mossimo Giannulli projevil obrovskou spokojenost nad svým kouskem. "Jsme poctěni, že můžeme Bubbu podpořit během návratu golfu na olympiádu. Věříme, že mu tyto patriotické boty pomohou přivézt domů zlato," řekl. https://twitter.com/bubbawatson/status/756988331414519808
  • BRITISH OPEN BEZ SPILKOVÉ
Je to velká škoda. Klára Spilková si v kvalifikaci na British Open nevedla vůbec špatně, ale bohužel na postup do hlavní části turnaje to nestačilo. Z kvalifikace, do které se zapojilo 85 hráček, mělo šanci postoupit jen deset z nich. Hranicí tak nakonec byly čtyři rány pod par, česká golfistka však celkově nastřádala o dvě rány více.Spilková přitom do kvalifikace dobře vkročila. Na páté i šesté jamce zapsala birdie. O kladné skóre se ovšem připravila, když po desítce byla zpátky na paru. Pak ale zavelela k velkému zvratu, když po 17. jamce byla na skóre -3 a zbývalo trefit birdie na závěrečné jamce. To už ovšem bylo nad síly Spilkové, která zahrála bogey a s konečným skóre -2 se tak nekvalifikovala na čtvrtý major sezony.