MR. X: Kdy dává smysl přidat se ke SMETÁNCE

MR. X: Kdy dává smysl přidat se ke SMETÁNCE

Když létám komerčními linkami, nosím džíny a mikinu s kapucí. Kromě toho se neholím, takže když mě poprvé uvidíte v letadle, řeknete si: kdo je tenhle bezdomovec v první třídě? Jediné letiště, kde mě poznávají, je v místě mého bydliště. Tam je to příjemné. Lidé na


RTG-22_23_GD070816_Life_UndercoverKdyž létám komerčními linkami, nosím džíny a mikinu s kapucí. Kromě toho se neholím, takže když mě poprvé uvidíte v letadle, řeknete si: kdo je tenhle bezdomovec v první třídě? Jediné letiště, kde mě poznávají, je v místě mého bydliště. Tam je to příjemné. Lidé na mě mávají a říkají: „Ať se ti tento týden daří,“ pokud je zrovna úterý ráno, nebo: „Vítej zpátky,“ pokud je pondělí nebo sobota. Nikdo mě nenahání a neptá se, jestli si myslím, že Tiger je opravdu vyřízený. Mám na PGA Tour pár vítězství, což mě dostává do dobré pozice: moje jméno není předmětem debat v každé domácnosti a znají mě jen celoživotní příznivci golfu. Nechci být protivný, ale dokážu pochopit, že mnozí špičkoví profesionálové začnou být časem nepřístupní. Neujdou ani 15 metrů, aniž by je někdo nezastavil. Každý potřebuje čas na práci, na rodinu a sám na sebe.

„Létat celou sezonu soukromým letadlem vyjde na půl milionu dolarů.“

Jelikož trávím tolik času mimo domov, tak i pouhých 30 minut, které tu a tam ušetřím, má pro mě velkou cenu. Proto cestuji co nejčastěji soukromým letadlem. Jistě, částka čtyři tisíce dolarů za hodinu se může zdát absurdní, ale mít možnost v neděli večer po turnaji usínat doma ve své posteli a nemuset trávit bezesnou noc v letadle je k nezaplacení. Létat soukromým letadlem celou sezonu, což může obnášet nějakých 105 hodin ve vzduchu, vyjde na půl milionu dolarů. Pro hráče top 30, který na odměnách z turnajů a reklamách vydělá nejméně 6 milionů dolarů, není co řešit. Hráči z nižších pater žebříčku musejí více přemýšlet. Když rozešlu SMSky a najdu další dva nebo pokud možno tři golfisty, se kterými si najmeme tryskáč, zaplatím za cestu do většiny destinací zhruba tolik, jako kdybych letěl první třídou. Zkoordinovat cestovní plány více lidí může být pochopitelně složité, ale na tour pracují lidé, kteří vám v tomto ohledu pomohou. Když v pátek dopoledne neprojdete cutem a chcete chytit odpolední let do West Palm Beach, nebudete mít problém. Žijí tam spousty profesionálů. Pokud se potřebujete dostat do Phoenixu nebo Dallasu, volte komerční linku. Je tolik různých letů, že se do těchto měst dostanete za stejnou dobu. Co tedy dělat, když si nemůžete dopřát své oblíbené, dobře vychlazené archivní bílé? Hrajte lépe! Když s sebou beru rodinu, tak se mnou cestují děti, manželka a obvykle tchyně. Trávit s tímto cirkusem čas ve frontě na bezpečnostní kontrolu není ideální příprava na turnaj. A protože bych musel kupovat šest letenek, tak se v podstatě vyplatí cestovat soukromě. Autem nás zavezou rovnou na letištní plochu, naloží nám zavazadla a frčíme. Na daňovém zákonu je hloupé to, že v případě dílčího vlastnictví tryskáče nelze odepisovat náklady na cestu rodinných příslušníků. Kdybych ale vlastnil celý tryskáč (což se týká jen opravdových megahvězd, jako jsou Rory, Tiger, Phil nebo Ernie), mohl bych odepisovat všechno. Když je řeč o strýčku Samovi, měl jsem v minulosti problémy. Jeden můj bývalý účetní používal „zkratky“ a musel pak platit pokuty. Případ se vlekl a bylo to děsné. Teď mi daňové přiznání dělá člověk, který je velmi konzervativní. Já nejsem dost dobrý na to, abych se rozptyloval takovými věcmi. Proto cestuji soukromým letadlem, aby mě nic nerozptylovalo. Dostat se do správného psychického rozpoložení na to, abych mohl soupeřit s těmi nejlepšími na světě, je dost těžké i tak, natož kdybych musel řešit zpoždění, ztracená zavazadla, špinavé jídelny a řvoucí děti jiných lidí. Nebo odpovídat vedle sedícímu cizímu člověku na otázku, proč jsem v televizi minul ten jednometrový putt.

— S MAXEM ADLEREM

VÍCE POSTŘEHŮ našeho Tour Pro v utajení naleznete na stránkách magazínu Golf Digest C&S.


GD07-16-WEBA mnohem více na 116 STRÁNKÁCH letního dvojčísla. Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín PŘEDPLATIT jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS. Více se o předplatném dozvíte ZDE LETNÍ DVOJČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo v pátek 8. ČERVENCE 2016.