Hvězdy světového golfu (1): FURYK je mužem nízkých skóre i svérázného švihu

Hvězdy světového golfu (1): FURYK je mužem nízkých skóre i svérázného švihu

Na první pohled upoutá supím vzezřením, holou hlavou a špičatým nosem. A snad ještě více svérázným švihem, kvůli němuž jej britský Guardian v nadsázce přirovnal k chobotnici padající ze stromu či jednorukému golfistovi, který se snaží sekerou zabít hada v telefonní bu


Jim Furyk se svou skór kartou s výsledkem 58 ran z posledního kola turnaje Travellers Championship.

Na první pohled upoutá supím vzezřením, holou hlavou a špičatým nosem. A snad ještě více svérázným švihem, kvůli němuž jej britský Guardian v nadsázce přirovnal k chobotnici padající ze stromu či jednorukému golfistovi, který se snaží sekerou zabít hada v telefonní budce. Vytáhlý a tak trochu vyzáblý Američan zkrátka nejde na golfových hřištích, i když se mu třeba zrovna nedaří.

Poslední dobou na sebe navíc Jim Furyk strhává pozornost i mimořádnými výkony, nedávno zahrál, jako první hráč v dějinách PGA Tour, pouze 58 ran za jediné kolo. Jenže svérázný hráč je mnohem více než "Panem 58", jak by s nadsázkou překřtěn zámořským golfovým webem golf.com.

Furyk platí za mistra nízkých kol, jednou zvítězil na akci z kategorie major (v roce 2003 na US OPEN) a navrch kdysi okupoval druhou příčku světového žebříčku. Mezi nejlepší desítkou se udržel mezi léty 1999 až 2015 dlouhých 430 týdnů!

Před olympiádou jsme se ptali, zda-li zápolení pod pěti kruhy přinese Furykova nástupce. Dalšího borce, jemuž se povede zahrát 58 úderů bez toho, aby před ním zbýval ještě jeden putt, příhra na green či dokonce celá jamka. Ne, Rio de Janeiro, byť se bojovalo na hřišti jako stvořeném (Gilem Hansem) ke skórování, žádný takový zápis do dějin sportu ostrovních gentlemanů nepřineslo.

Zato Furyk, v jehož krvi se díky matčině původu mísí i díl české krve,  úsporná skóre prostě umí. Není golfovou kometou, již dlouho patří mezi naprostou špičku a kdo ví, kde by se nyní nacházel v OWGR (aktuálně je 22.), kdyby si loni neporanil zápěstí, se kterým následně musel na operaci, což jej připravilo o značnou porci aktuální golfové sezóny.

V golfové obci proslul zmíněným osobitým švihem, který, jak píše ve zmíněném anglickém tisku Peter Cowen, "pro něj funguje a přináší mu dobré výsledky", ale také právě schopností srazit skóre na minimum. Vždyť je je jediným, kdo kdy na PGA Tour zahrál dvě kola pod 60 úderů. Z přibližně 613 000 kol, která kdy byla na prestižním okruhu odehrána, patří dvě nejnižší jedinému muži - rodáku z pennsylvánského West Chesteru.

"Kolikrát za život budete mít příležitost takový výsledek zahrát?" položil před třemi lety v rozhovoru pro Golf Digest řečnickou otázku. Právě totiž zahrál 59 ran na BMW CHAMPIONSHIP.

Muži, v jehož sbírce trofejí nechybí cena pro nejlepšího hráče PGA za rok 2010, tehdy ovládl i FedEx Cup, se to povedlo dvakrát.

Při srpnové cestě do golfové historie se obě jeho charakteristiky spojily. Furyk na TRAVELERS CHAMPIONSHIP  nezačal dobře, trápil se se svým švihem. A tak jej nafotil a vůbec poprvé takové fotky poslal otci.

Mike Furyk, který v různých pozicích zasvětil prakticky celý život golfu, totiž svého syna dobrých třicet let vede jako kouč švihu, to jejich spoluprací vznikla "chobotnice". "Nikdo o vám nevěnuje takovou péči jako vlastní rodina, máme velmi dobrý vztah," popisoval na YouTube, jak to mezi Furyky funguje mladší z nich.

Konzultace, či spíše otcovská rada, zabrala.  Furyk předvedl neuvěřitelné finálové kolo a podle mnohých odborníků definitivně ztvrdil to, že míří do Síně slávy. Ještě před tím ale odehraje spoustu golfu, nebude chybět ani na konci září na RYDER CUPU. Předvede další výjimečnou úsporu úderů?