TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Evropa a Ryder Cup, překvapivý šampión Lieser a Norenova unikátní cesta

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Evropa a Ryder Cup, překvapivý šampión Lieser a Norenova unikátní cesta

Neuniklo vám minulý týden? EVROPA UPŘEDNOSTNILA PIETERSE Starý kontinent má o svém výběru pro RYDER CUP jasno. Darren Clarke již udělil tři divoké karty. K automatické devítce kvalifikantů (Henrik Stenson, Rory McIlroy, Danny Willett, Chris Wood, Andy Sullivan, Matthew Fitzpatrick


Neuniklo vám minulý týden?


EVROPA UPŘEDNOSTNILA PIETERSE

Starý kontinent má o svém výběru pro RYDER CUP jasno. Darren Clarke již udělil tři divoké karty. K automatické devítce kvalifikantů (Henrik Stenson, Rory McIlroy, Danny Willett, Chris Wood, Andy Sullivan, Matthew Fitzpatrick, Rafael Cabrera Bello, Justin Rose, Sergio García) doplnil Leeho Westwooda, Martina Kaymera a Thomase Pieterse. Volbou mladého Belgičana mnohé překvapil, čekalo se, že se dostane na Russella Knoxe, Skota žijícího v USA. "To, jak zareagoval na to, že v play-off prohrál titul na D+D REAL CZECH MASTERS, a vyhrál v Dánsku, na mě udělalo velký dojem," tvrdil Clarke. Evropský kapitán navíc přiznal, že je velkým obdivovatelem Pietersovy hry.

STENSONA OPĚT ZRADILO KOLENO

stenson_operacePůvodně váhal zda po podstoupení z THE BARCLAYS vůbec odletí do Nortonu a představí se na hřišti TPC Boston. Henrik Stenson, čtvrtý hráč světa, se nakonec rozhodl, že DEUTSCHE BANK CHAMPIONSHIP nevynechá. Švéd  hraje navzdory bolestem a i přes to, že jej zranění nepochybně omezovalo, drží  dělené třiadvacáté místo (mimo jiné s Jordanem Spiethem). V dalším pokračování PLAYOFFS FEDEX CUPU jej nicméně již neuvidíme, Stenson vynechá kvůli natrženému menisku BMW CHAMPIONSHIP a bude odpočívat, aby byl v co nejlepší pohodě pro RYDER CUP. Další operaci zatím neplánuje.


VE JMÉNU OŘECHOVCE

OMEGA EUROPEAN MASTERS nabídl málokdy vídanou atrakci, dvoujamkovou exhibici HICKORY CHALLENGE, při níž se kvarteto Danny Willett, Lee Westwood, Paolo Quirici a Miguel Ángel Jiménez obléklo do dobových „kostýmů“ a vzalo do rukou hole z hikory, tedy ořechovce. Na desítce a osmnáctce se posléze, za dobré nálady a rozdávání úsměvů, utkali o „kraví zvonec“. Vítězství nakonec slavil Angličan Westwood, když v rozehrávce nejprve poslal první ránu do vody a posléze byl přesnější než jeho krajan Willett. Ten se při HICKORY CHALLENGE bavil skutečně náramně „Nevím, jestli si zítra obléknu to samé,“ smál se při pohledu na svůj outfit před finálovým kolem.

https://twitter.com/Danny_Willett/status/772150975503200256

 V BEROUNĚ VIDĚLI SNĚHULÁKA

Nebýt sněhuláka ve třetím kole,  kdy se Stanislavu Matušovi tuze nepovedla dvanáctá jamka, sahal by druhý hráč podle hodnocení PGAC po mistrovském titulu na WGM BEROUN CZECH OPEN. I přes nevýrazné čtvrté kolo jej totiž od titulu dělily pouhé čtyři rány.  Jenže na kdyby se nehraje, v tom je krutost i krása sportu. Výhru a prémii ve výši 200 tisíc korun tak získal Ondřej Lieser, v rozehrávce přemohl anglického golfistu Lukea Grovese. Obhájce titulu a hrající redaktor Golf Digest Filip Mrůzek skončil na čtvrté příčce. Matuš pátý.


NOREN PO SEDMI LETECH OPĚT DOBYL ALPY Na krásné horské hřiště v Crans-Montaně měl Alex Noren krásné vzpomínky, vždyť v roce 2009 se dočkal v Alpách premiérového titulu na okruhu European Tour. A po nedělní rozehrávce bude vzpomínat na vyhlášenou lyžarskou oblast ještě radši, dobyl totiž další vítězství na OMEGA EUROPEAN MASTERS, když si v play-off poradil s extra jamkou lépe než Australan Scott Hend. Nikdy před tím jsem nevyhrál. když jsem útočil zezadu, ani v rozehrávce,“ hlásil pětatřicetiletý Švéd, který si díky vydřené výhře připsal 450 tisíc euro. https://twitter.com/EuropeanTour/status/772500107321339904
Po více než roce se severoirský golfista Rory McIlroy dočkal triumfu na turnaji PGA Tour. Čtyřnásobný vítěz majoru předvedl na Deutsche Bank Championship v Nortonu skvělé finálové kolo a smazal ztrátu šesti ran na Brita Paula Caseyho, který skončil s odstupem dvou ran druhý.
Druhý díl podniku play-off FedExCupu vyhrál McIlroy podruhé v kariéře, poprvé to dokázal před čtyřmi lety. Celkově získal na okruhu PGA dvanáctý triumf a z výhry se radoval poprvé od loňského května, kdy ovládl Wells Fargo Championship. McIlroy zaostával po třech kolech za Caseym o šest ran, ale v pondělí zahrál skvělých -6, zatímco Brit finále nezvládl a zapsal +2. McIlroy tak zvítězil s celkovým skóre -15 právě o dvě rány. Na třetím místě byl Američan Jimmy Walker. V čele FedExCupu se udržel Američan Patrick Reed, který v Nortonu obsadil dělené páté místo. McIlroy se posune z 38. na čtvrtou příčku. Třetí turnaj play- off nazvaný BMW Championship je na pořadu již koncem týdne v Carmelu.

Turnaj Deutsche Bank Championship v Nortonu

- série PGA Tour, dotace 8,5 mil. dolarů

Par 71: 1. McIlroy (Sev. Ir.) 269 (71+67+66+65), 2. Casey (Angl.) 271 (66+66+66+73), 3. Walker (USA) 272 (68+64+70+70), 4. Scott (Austr.) 273 (67+71+70+65), 5. Reed 274 (68+67+70+69), Hahn (oba USA) 274 (65+74+66+69), Gómez (Arg.) 274 (66+71+68+69).